WADA – искане за дисквалификация на Всеруската федерация по лека атлетика

Само за Русия ли се отнася? И само за леката атлетика ли?

WADA – искане за дисквалификация на Всеруската федерация по лека атлетика
User Rating: 0 (0 votes)
Дик Паунд (основател и бивш президент на WADA)
фото: cyclingnews.com

Комисията на Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) да дисквалифицира Всеруската федерация по лека атлетика за системни нарушения, свързани с използването на допинг от спортистите.

В случай, че дейността на Руската лекоатлетическа федерация се признае за неправомерна, руските спортисти няма за могат да вземат участие в летните Олимпийски игри 2016г, които ще се проведат в Рио де Жанейро.

Руският спортен министър Виталий Мутко заявява, че в отговор на такива обвинения руската държава може да прекрати финансирането на антидопинговите програми в страната.

„Ако се налага да закрием цялата тази система, то ще го направим с удоволствие. ще спрем да плащаме вноските, ще спрем да финансираме Руската антидопингова агенция (РУСАДА), Московската антидопингова лаборатория. Просто ще икономисаме пари. Но каквото и да правим – винаги е лошо“.

Главата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Николай Камаев нарече доклада на комисията непрофесионален и нелогичен.

„По адрес на РУСАДА прозвуча обвинение в смисъл, че спортистите са предупреждавани предварително, че пробите са подменяни и по този начин се прави извод, че изцяло зависим от Министерството на спорта. Но на мен много не ми се връзва тази история с това, че някой в Министерството на спорта, Виталий Леонтиевич, ми е давал лични указания от кого да взимаме проби и от кого – не. Не виждам логиката“.

WADA, начело с Дик Паунд, смята, че представителите на РУСАДА заедно с ръководството на антидопинговата лаборатория, са взимали подкупи от спортистите за прикриване на положителни допинг проби.

Главата на Всеруската федерация по лека атлетика Вадим Зеличонок заявява:

„Да, има положителни случаи, но това не е политика на федерацията, а желанието на отделни треньори, отделни спортисти да рискуват. Не ми е ясно, как може да се докаже, че става въпрос за политика на федерацията.“

Виталий Мутко и Владимир Уйба освен това напомнят, че допинг пробите на руските спортисти зад граница се взимат от сътрудниците на самата WADA.

Депутатите на Госдумата, имащи отношение към спорта, също окачествяват доклада на комисията на WADA като проява на антируската политика на Запада. Василий Шестаков:

„На всички е ясно, че ситуацията с употребата на допинг и други подобни нарушения са характерни не само за Русия – това е разпространено и в други страни.“ Шестаков смята, че враговете на Русия са много обезпокоени от факта, че добре организира и проведе различни състезания, а скоро ще приеме и Олимпиада.

 

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>