WADA забранява дейността на антидопинговата лаборатория в Рио за втори път

WADA забранява дейността на антидопинговата лаборатория в Рио за втори път

Повторно санкциониране на антидопинговата лаборатория в Рио де Жанейро в рамките само на 20 месеца.

Ще бъде ли запазено доверието в правилността на извършените анализи на огромното количество допинг-тестове, които тази лаборатория (LADETEC) ще обработва на предстоящата Олимпиада’2016 в Рио.

.

Рио де Жанейро, Бразилия, на 9 август. Световната антидопингова агенция WADA за втори път за 20 месеца забрани дейността на антидопинговата лаборатория в Рио де Жанейро  (LADETEC) лабораторията заради нарушение. Този факт не може да не притесни мнозина участници в олипийското движение само три години преди олимпийските игри в Рио‘2016.

„Временното лишаване от права, което влиза в сила от 8 август 2013г.,  забранява (на лабораторията) да извършва каквито и да е мероприятия, свързани с антидопингови дейности“ – съобщава  агенцията.

„WADA е отговорна за упълномощаването и повторното акредитиране на антидопинговите лаборатории, така че да гарантира тяхното поддържане на най-високи стандарти на качеството на изпълняваните дейности. Всеки път, когато се окаже че дадена лаборатория не отговаря на изискванията, WADA може да преустанови пълномощията й“ – съобщава агенцията.

Това не е първото спиране на дейността на лабораторията за допинг-контрол в Рио де Жанейро. На 18 януари 2012г. миналата година тя също беше наказана с временно спиране на правомощията за осъществяване на допинг-тестове, заради погрешно обвинение на бразилски плажен волейболист в използването на тестостерон. Точно тази лаборатория ще прави анализите на допинг тестовете, които ще се взимат в рамките на Олимпиада‘2016. По-рано тази година лабораторията започна да строи нова сграда с перспектива да бъде завършена до 2014г. и да има капацитета да поеме и обработи целия обем тестове от Игрите‘2016. Във всеки случай наложената санкция буди сериозни съмнения във валидността на резултатите, които излизат от Рио.

User Rating: 5 (1 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>