WADA забранява дейността на антидопинговата лаборатория в Рио за втори път

WADA забранява дейността на антидопинговата лаборатория в Рио за втори път
User Rating: 5 (1 votes)

Повторно санкциониране на антидопинговата лаборатория в Рио де Жанейро в рамките само на 20 месеца.

Ще бъде ли запазено доверието в правилността на извършените анализи на огромното количество допинг-тестове, които тази лаборатория (LADETEC) ще обработва на предстоящата Олимпиада’2016 в Рио.

.

Рио де Жанейро, Бразилия, на 9 август. Световната антидопингова агенция WADA за втори път за 20 месеца забрани дейността на антидопинговата лаборатория в Рио де Жанейро  (LADETEC) лабораторията заради нарушение. Този факт не може да не притесни мнозина участници в олипийското движение само три години преди олимпийските игри в Рио‘2016.

„Временното лишаване от права, което влиза в сила от 8 август 2013г.,  забранява (на лабораторията) да извършва каквито и да е мероприятия, свързани с антидопингови дейности“ – съобщава  агенцията.

„WADA е отговорна за упълномощаването и повторното акредитиране на антидопинговите лаборатории, така че да гарантира тяхното поддържане на най-високи стандарти на качеството на изпълняваните дейности. Всеки път, когато се окаже че дадена лаборатория не отговаря на изискванията, WADA може да преустанови пълномощията й“ – съобщава агенцията.

Това не е първото спиране на дейността на лабораторията за допинг-контрол в Рио де Жанейро. На 18 януари 2012г. миналата година тя също беше наказана с временно спиране на правомощията за осъществяване на допинг-тестове, заради погрешно обвинение на бразилски плажен волейболист в използването на тестостерон. Точно тази лаборатория ще прави анализите на допинг тестовете, които ще се взимат в рамките на Олимпиада‘2016. По-рано тази година лабораторията започна да строи нова сграда с перспектива да бъде завършена до 2014г. и да има капацитета да поеме и обработи целия обем тестове от Игрите‘2016. Във всеки случай наложената санкция буди сериозни съмнения във валидността на резултатите, които излизат от Рио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>