USA Swimming – предложения за новия правилник

или как да се борим с допинга

USA Swimming – предложения за новия правилник
User Rating: 0 (0 votes)

Годишното събрание на USA Swimming, коeто започна във вторник в Атланта, ще включи дискусия и гласуване по няколко предложени изменения в правилника на организацията. Въпросите засягат новите разпоредби за чуждестранните спортисти трениращи в Щатите и новото „Pre-Team“ членство в USA Swimming.
Деветата от предложените промени ще добави нов текст в член 303 от Плувния правилник на USA Swimming, който ще касае въпросите за членство и допускане до състезания.

„В съответствие с Наредбата за плувната политика на USA Swimming индивидуалните и груповите членове са длъжни да докладват за наличието на всеки спортист, който не членува в USA Swimming, който е в топ 100  в света и взима участие в дейностите на клуба.“

В предложението се посочва, че това би помогнало, в съгласие с политиките и процедурите в Наредбата за плувната политика на USA Swimming, USADA и WADA (?!), в усилията за борба с допинга, като по този начин се гарантира, че всички чуждестранни спортисти ще бъдат тествани строго и справедливо.
На фона на последните разкрития на хакерската група Fancy Bear у нас това предложение за промяна на правилника биха коментирали не еднозначно така: „Гледай първо себе си, пък после другите …“
Обсъждането се случва само няколко месеца след като на всички чуждестранни спортисти в групата на Дейв Сало (а те там са в немалко) беше временно забранено да тренират в клуба, след наказанието на Юлия Ефимова за неучастие в ОИ в РИО (точно в началото на Игрите – отменено).
Има предложение да се премахне текст в раздел 304 (Кодекса за поведение), която забранява незаконното наемане на спортисти от други USA Swimming клубове. Т.е. – стимулира се създаването на свободен и отворен пазар за клубове и треньори“. Но Комитетът по правилника отхвърля тази идея, тъй като придобиването на масовост на наемането и преотстъпването на спортисти създава условия за „разсейване“, отклоняването на вниманието на спортистите, треньорите и клубовете, което е в разрез с философията на USA Swimming.

Друго предложение за подзаконов нормативен акт, което ще се разисква е да се въведе нов тип членство „Pre-Team“, което ще позволи на спортистите да членуват в клубовете на USA Swimming, но да не бъдат допускани за участие във всяко състезание.
Вижте в оригинал пълния списък с предложенията за промени на правилника на USA Swimming

Настоящият правилник на USA Swimming

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>