Keep Swimming или какво плуването прави за мозъка ти

Keep Swimming или какво плуването прави за мозъка ти
User Rating: 5.5 (10 votes)

Дали спортистите тренират мускулите си за сметка на мозъка? Това е далеч от истината. Спортът е важен както за децата – той стимулира “узряването” на детския мозък, така и за възрастните, защото предотвратява намаляването на клетките в сивото вещество. Научно е доказано, че редовните физически тренировки подобряват оросяването на мозъка и увеличават създаването на нови кръвоносни съдове. Освен това повишават вниманието и подобряват паметта.
Достатъчно е само да потопите тялото си в басейн с топла вода и вече осигурявате повишен приток на кръв в мозъка си. Плуването развива и петте сетива на човека: зрението, слуха, усещането, обонянието и вкуса.
Плуването стимулира производството на вещества за мозъка, които осигуряват растежа на нервните клетки; то се отразява и на невротрансмитери като серотонина, който влияе на настроението и произвежда ANP, хормон отговарящ за намаляването на стреса и подпомагащ контролните функции на мозъка при стрес и тревожност. При лошо настроение плуването е много по-ефективно дори от бягането и  премахва отрицателните  мисли поне за два часа след една нормална тренирровка. То е като да вземеш хапче за глава – казва Джим Торнтън.
Все повече учени и психолози се превръщат в истински вярващи в ефикастносттта от плуването.  Според спортния психолог Ейми Кимбал (Спортна медицина в Питсбъргския университет) се знае, че енергичен спорт като плуването може значително да намали тревожността и депресията. Извършват се многобройни изследвания върху механизмите, по които това става на практика.
На физиологично ниво сериозните тренировки по плуване освобождават ендорфини, естествени съединения, отговарящи за доброто настроение, а името им произлиза от „ендогенен“ (т.е. образуващ се в организма) и „морфин“. В най-добрия случай, плуването спомага за пренасочването на излишните  стрес хормони „бий се или бягай“, като  превръща неконтролирания гняв в в мускулна релаксация. Те могат дори да насърчават така наречената „хипокампална неврогенеза“ – растеж на мозъчни клетки в тази част на мозъка, която атрофира при хроничен стрес.
Освен възможните биохимични промени в мозъка, плуването осигурява и разтягане и възстановяване  на скелетните мускули едновременно с дълбоко ритмично дишане, а това като полза лежи в основата на всички здравословни спортове.

Все повече учени осъзнават, че физическата активност е като тонизираща напитка за мозъка ви. Докато тренирате, кръвта нахлува в цялото ви тяло, включително и в мозъка ви. Той не би пропуснал възможността да се възползва от допълнително предложения кислород и хранителни вещества за да ги употреби за възстановяване и изграждане на нови неврони и връзки. Така се изгражда резерв за мозъка за черни дни. Само по себе си, тренирането три пъти в седмицата например намалява риска от деменция  за 6-годишен период с невероятните 38%. Ако някоя малка таблетка би могла да направи това, тя би се разграбила от рафтовете в аптеката.

по материали на  hellobrain.eu.com, huffingtonpost.com

2 Comments

 1. Крис  /  05.10.2015, 21:00 Reply

  Безспорно плуването е най-страхотния спорт, но има едно голямо НО !!!
  Но не и в нашите басейни !!!
  Плувам 6 пъти в седмицата (Спартак и Диана) и положението става все по-зле с алергиите и чувствителността (синуси, хрема, гърло – постоянни проблеми) вследствие на хлора и химикалите които слагат в огромни количества, много над допустимите норми!
  Плувал съм и в басейни в западна европа – изобщо не съм имал проблеми там никакви… Имайте го впредвид това!
  Като се дръпне чертата май излиза, че плуването в БГ е доста по-вредно отколкото всеки друг спорт. Хлора убива – бавно но сигурно ! Това е истината!!!

 2. новоизлюпен плувец  /  06.10.2015, 16:52 Reply

  Чехите излетяха в космоса със високите технологии за пречистване на водата – не може ли да се инвестира в по-добри системи за пречистване. Иван Биденко мисля, че се казваше българина, който мигрирал в Чехия преди 25 години и станал изключително успешен учен, в последствие спасява института за водата ( след разчленяването на техния БАН ) и постига най-висок клас пречиствателни станции в света, които даже май и в Дубай е внедрявал.
  Оставам с впечатлението, че плуването става все по-популярно и се развива така наречения „пазар“ в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>