7 неща, които съдиите искат треньори, състезатели и родители да знаят

Всяко сходство с действителни лица е случайно!

7 неща, които съдиите искат треньори, състезатели и родители да знаят
User Rating: 5.8 (4 votes)
фото: swimming.org

Плувен съдия: проклятието на всеки действащ плувец; мъже и жени, облечени в бяло, застанали на ръба на басейна или покрай него. Веднага след финала, плувците вдигат поглед към нас, за да разберат дали са плували без нарушения. Плува ли техен състезател, треньорите настръхват, ако се почешем дори по врата. Родителите ни следят с бинокъл, дали ще си вдигнем ръката или ще кажем нещо на главния съдия,  преди да доверят на съседа по трибуна: „Беше много напрегнато!”

Никой от нас не работи за пари. Нито един. Нито националите, нито главния съдия на турнира е заплатен.  Всички ние сме доброволци. Почти всеки от нас е майка или баща на плувец от някой клуб, също като вашия. На някои децата вече израснаха и се занимават с други неща. Работим като съдии и това ни дава възможност да се върнем към спорта, който обичаме и друга причина за това не търсете.

По-долу ще прочетете за 7-те неща, които всеки плувен съдия иска всеки плувец, треньори и родител да знаят:

1. Без нас не може
swimhsa.org

Плувните правила изискват съдиите да са на ръба на басейна. Ако ние не сме там, вашето плуване няма да се зачете. Ако нас ни няма, няма да има златен/сребърен/бронзов медал/национален рекорд Нас трябва да ни има на всяко плувно състезание, където всеки има право на участие, за да осигурим равнопоставеност на всички и да стане възможно вашите резултати да бъдат отчетени и вкарани в базата данни.

2. На нас не ни харесва да вдигаме ръцете си, за да маркираме нарушение

Няма и един съдия, на когото да му доставя удоволствие да дисквалифицира плувец, независимо дали е на 8 години и по-малък или на 15-18. Ние мразим това повече от вас. Не ни харесва да ви караме да плачете; не желаем да съсипваме връщането ви у дома и не се опитваме да ви откажем от спорта.

Не е честно детето, което плува по правилата да се състезава с някой, който не ги спазва. Толкова е просто – да си честен в спорта. След всеки един старт неизменно чуваме едни и същи думи: „Еди кой си взе със съмнителна преднина” успоредно с: „Ние сме наблюдатели, не инспектори”. Повярвайте ми, ако вдигаме ръцете над главите си, то е защото сме видели нещо нередно и се опитваме да ви направим по-добър плувец. По-добре да си декласиран сега, отколкото на голямо състезание.

3. Никога не вървете в краката ни или близо до ръба на басейна.

Мястото около басейна може да е много тясно. Когато ходите покрай басейна и видите съдия, никога не минавайте между него и басейна. Никога. Особено близо до ръба на 50м басейн.

На федерацията изобщо не й харесва докато съдийстваме да се занимаваме с опразването борда на басейна от хора, ръкомахайки с клипбордовете със старотвите листове. С този инструмент разбутваме хората без да ги докосваме. Когато веднъж ви помолим да се отдръпнете, не се връщайте обратно на същото място още в следващата серия.

Нашата работа е достатъчно трудна, движейки се напред-назад, при това върху мокър, хлъзгав под и сред струпано множество хора. Постоянното избутване на състезатели и треньори просто прави работата ни още по-трудна. Молим ви, помогнете ни да си я вършим, като не заставате на пътя ни.

4. Времезмервачи, не сте по-важни от нас, стойте назад!

swimumly.comНа старта/финала и в края на басейна съдиите застават, за да могат да наблюдават финалното пипане. Може да има по един съдия на коридор или само 2-ма на басейн с 8 коридора. Но винаги има измервач, понякога двама, зад всеки – един – коридор.

Съдиите ТРЯБВА да виждат финала, с изключение на свободния стил. Ние трябва да видим как гърбистът финишира на гръб върху повърхността на водата, трябва да видим пипането с две ръце  на бруст и бътерфлай и да се уверим, че някой не си почива под водата в края на изтощителните 200м делфин. Вие засичате времето с хронометър и това е важно, но е второстепенно по значение спрямо измервателните панели. Нашата задача в този момент е много по-отговорна от вашата. Осигурете ни видимост, не заставайте на пътя ни, не се подпирайте така, че да ни пречите да виждаме стената на басейна. Ако разликата ви е повече от една десета от секундата заради невъзможност да видите добре финала, не се притеснявайте – да се надяваме времето да е засечено от панела (тук някои биха поспорили с неопровержими доводи – бел.ред.)

5. Треньори, не свирете в ушите ни

Има ли такъв семинар, на който треньори от прогресиращи клубове да ги обучават да свирят, все едно са свирката на локомотива? Във всеки един плувен клуб има 2 или 3 треньора, които са способни да пробият тъпанче на разстояние от 50м. Това всъщност действа доста ободряващо – от разстояние!

Молим ви, бъдете съпричастни към съдиите, когато посягате към свирката. С нищо не може да се сравни да ходиш покрай 50м басейн или да си застанал на малък басейн да следиш за обръщанията, а в непосредствена близост треньор да раздува свирката направо в твоето ухо – в продължение на целия полуден! Сигурен съм, че тук става въпрос за нарушаване на правилата според OSHA (Европейска агенция за безопасност и здраве при работа – бел.ред).

Същото важи и за вас, плувци – „Хайдеееееееее Кааааааааатииии!!!!” точно зад гърба ни… Веднъж – добре, но да знаете, че говорите на шапката й, главата й е във водата… Всеки път… Буквално ни убивате… просто мръднете на 5 крачки и това вероятно ще ни накара да се чувстваме добре.

6. Благодарете на съдията

www.swimireland.ieКолкото и да я обичаме, това си е трудна професия. С часове стоим върху мокри керамични плочки. Колената ни болят, глезените ни болят, хлъзгаме се и падаме, изтърваме телефоните си в басейна, гърчим се от болка заради отсъжданията, които  сме направили и онези, които не сме. Всеки един от вас, сега и занапред, потупвайте по гърба някого от онези, с белите ризи, особено ако не го познавате, и произнасяйте: „Благодарим ви, че помогнахте това състезание да се осъществи. Моето дете нямаше да може да плува без вас”.

7. Точно това имаме предвид – обичаме работата си!

Често казвам, че причините да съм съдия са много, но в действителност е само една:

Съдийството ти осигурява най-доброто положение! Във всяка серия, всяка дисциплина, всеки полуден.

Получавам безплатно стартови листове, никога не плащам входна такса и не стоя на дълга опашка в студа и дъжда, само и само да вляза (е, дано и в България скоро узнаем, що е то да стоиш на опашка за билети за плувно състезание! – бел.ред.), знам квалификационните стандарти, входните времена и кога всеки от моя клуб ще бъде във водата. Аз съм буквално в центъра на събитията и наблюдавам неща, които треньорите дори не могат да видят.

Не мога да снимам или поздравявам докато работя, но мога да наблюдавам състезанието така, както вие, седейки на трибуните, никога не бихте могли. Това само по себе си заслужава обучителните курсове, годишните регистрационни такси и четири часовото стоене върху бетона.

Не бих заменил съдийството с нищо. Връщането ми обратно в плувната общност за мен е привилегия.

Важна забележка:
Screen Shot 2013-06-05 at 7.21.32 PM

Независимо от отношението ви към нас, дали сте съгласни с нас или колко пъти вашите съотборници ни опръскат на щафетите – решението ни да ви дисквалифицираме зависи строго от това, как плувате във водата. Когато взимаме решение, не гледаме цвета на шапката ви или логото от едната й страна.

Ние знаем, че даде ли се веднъж сигнала за старт, вие единствено искате да се забавлявате и да  плувате по възможно най-добрия начин. Случва се да забравите някои от ‘правилата’,  докато се поздравявате за успеха с отбора си или бързате за серията си. Напълно ви разбираме. Но можете ли, опитайте се да направите деня ни на ръба на басейна малко по-лесен. Приятно плуване!

източник: swimswam.com
превод: pluvane.net

10 фрази, които могат да изплашат всеки съдия:

1. Някой знае ли как да пусна измервателната уредба?
2. Сигурен съм, че тук някъде имаме хронометри.
3. Все още нямаме достатъчно хронометри.
4. Разделителният коридор просто се счупи.
5. Това гръмотевица и светкавица ли бяха?
6. Но на моя клип се вижда, че тя не е направила това.
7. Стартовите листове скоро ще са тук.
8. Оставих без финал Джони по погрешка.
9. Какво означава треньорска карта?
10. Но ние заявихме на всички, че ще има предварителни серии.

 

Save

Save

2 Comments

  1. VNikolov  /  14.11.2015, 20:52 Reply

    Браво!
    Страхотна статия, дано всички горе изброени я прочетат.

  2. Румен Атанасов  /  15.11.2015, 7:45 Reply

    Удивлявам се на 25-часовато търсене на г-н Главния редактор в Мрежата.Той вдигна толкова нивото на качеството,количеството,кубатурата и волтажа на този сайт,че често все по-често се запленявам от поучителните фотоси към статиите-заплашително наведени съдии,доста закръглени ръководители,разярени майки,които като орлици бранят чедото си и ….Боже1Колко много разум наливате на състезателите.Дано им остане време да се сетят и че трябва да плуват.Дори едно вървене край ръба на басеина би ги поставило в дилемата“Да скоча или да избягам с 200 км./ч.Г-н главен редакторе!Надявам се ,че няма да ми се разсърдите и отрежете с тежък замах мнението ми.Досега винаги сте проявявали изобретателна творческа полутърпимост към мислиците и недомислиците с които ви заливам.Дори съм изненадан ,че докато качвах ранглистата на България на моя сайт тя вече цъфна при вас.Май ме изпреварихте с натискането на ENTER.Ревност,несподелена изневяра и размечната разлъка ме карат да си спомня думите на моя приятел от Русе Александър Конкеев който държи да го представя не само като плувен експерт ,но и като кандидат майстор по шах на ШК“Дунарит“Русе .Та Сашо ми вика“Румка!“Това „Румка“звучи доста метално и затъкващо 3 от сетивата ми .Другите функционират разпалено“Не се коси за това,че този сайт те е изпреварва с космическа скорост.Твоята ревност поради мощното настъпление на „Плуване.нет“е неуместна.Нали знаеш,че у нас никой не ревнува жена си.Само губи реда си“.След тези пророчески думи на Сашо си отдъхнах и погледнах с по-различно дясно око на работата на този сайт понеже лявото ми е повредено.С лека нарастваща ревност ваш предпазлив приятел Румен Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>