Благодаря ти, тренер!

16 неща, които треньорът ти по плуване обича да казва

Благодаря ти, тренер!
User Rating: 5.7 (4 votes)

Връзката между плувец и треньор е смесица от хлор, омраза и любов. Става ли дума за тежки серии или да се изправиш срещу някакво предизвикателство, мнозина плувци оказват съпротива и влизат в перипетии с треньора си, но толкова повече си падат по резултатите, произтичащи от упоритостта на треньора. Това е достатъчно добър повод да отбележим тези понякога обтегнати, друг път прекрасни взаимоотношения, така че ето някои изрази, които толкова често чувате треньорът ви по плуване да казва от борда на басейна:

„Това беше ужасно,  давай отначало.“
Е, да, напълно справедливо. Хвана ни. Не дишахме както ни заръча, пропуснахме няколко интервала и изглеждахме така, сякаш безгрижно се  къпем в басейна, вместо с внимание да се настроим за плуване.

„Това беше страхотно! Направи го още веднъж.“
Това ти се полага в замяна на правилното изпълнение!

„Това е последното. Преди последното.“
Уф, ама голям студ е!

„Не се мотай, ами мърдай!“
Когато плувците прекалят със загрявката преди тренировка, за да останат още малко на сухо. Или за да влязат колкото се може по-късно в басейна. По принцип това е нещо като предупредителен изстрел, преди треньорът напълно да се вбеси от подобни тарикати.

„Влизай. Веднага!“ Команда, означаваща „търпението ми се изчерпа“.
От тук нататък, и за най-малкото моткане си наказан, а наказанието няма да се ограничи само с плуване на цяла серия делфин с ластик на краката.

„Не, днес сме без плавници!“
Защо пък да не си пробваш късмета.

„Днес ще отработваме старта“.
След такива думи бъдете крайно предпазливи – най-коварните треньори обичат да казват това, за да ви заблудят, а после ти предлагат тренировка изцяло със серии делфин – пълен празник на напомпаните мускули и весел глъч.

„Движи краката!“
Главните заподозрени за тези думи са плувците с 0 и 2 тактови ритания. Мъкнат си краката и се правят, че тренират … Гневът е неизбежен.

„Добре ли си раздвижи кръвта?“
В края на подвизите и тежкия труд зад гърба си, съвсем естествено е всеки плувец да иска да прокара права линия към горещата вана, душа или най-близкия хладилник. Едно леко 300? Е, аз пък нямам нищо против едно приятно кръгло 50!

„Оп!“
Този възглас може да се замени с острото изсвистяване на свирка или класическото „тръгвай!“  като сигнал за това, че така или иначе трябва да тръгнеш. Доста гъвкава команда, която определено може да се използва не само за стартове, но и когато треньорът ти подвиква по време на вдишването, за да разбереш как трябва да си налягаш парцалите или че трябва още повече да си ги налягаш.

„Заострянето започва, когато Аз кажа, че започва“.
Наближава ли голямо състезание, напълно разбираемо е защо някои плувци самолично намаляват натоварването и честотата на тренировките. Не е наша вината, че заострянето изсмуква всичките ни сили.

“На следващото тръгване!”
Супер тактика да си спечелиш допълнителна минута почивка преди серията е да се правиш на ударен за коя точно серия става въпрос. Значи … сега? Не, не, следващото тръгване? Опа, изпуснах ги, значи следващото.

„Добре, хайде сега 200м крака-кроул за време!“
Точно тези 200 метра крака-кроул могат да се заменят с почти всичко останало, за което се сетите – координация или упражнение (крака, ръце и т.н.) Обичайно такова натоварващо плуване за време задължително ти се предлага непосредствено след тежки серии за да се увеличи ефекта.

„Не ме интересува, влизай във водата!“
Достатъчно разумни причини оправдават нежеланието ти да влезеш във водата, като например: няма спасител, странна пара се стеле над басейна, неидентифицирани обекти мърдат по дъното. Както и да е, треньора това не го вълнува.

„Ооо, със сигурност основното тепърва предстои“
Малко са нещата, които биха могли да ядосат и/или разочароват треньора повече от това, някой да го попита колко още остава, когато групата е само на 300-я метър от началото на тренировката. Многократното питане не само раздразва треньора, но и напомня на всички, колко много още има.

„Чудесно се справихте с тренировката!“
Това са думите, заради които си струва всичко.

Благодаря ти, тренер!
източник: swimswam.com
фото: fit2finish

1 Comment

  1. Румен Атанасов  /  19.10.2015, 5:05 Reply

    Харесвам публикациите от г-н Главния редактор.Той върлува из Мрежата и набавя удивителни неща.Досега не ми е писал защото аз не съм направил същото.Този сайт все повече се налага в плувното пространство и нищо чудно да изрита Придворния сайт от полутъмните коридори на Спортната палата.А г-н главния редактор да седне на ъгъла на подгъналата маса с засрежени питиета и дебели филии шунка която организаторите на състезанията правят за Специалните гости.А….. и да наметне мантия на богопомазан.Поспрете се малко,че колкото и да тичам срещу вас пак не мога да ви стигна.Така карате аудиторията и феновете ви да дишат често и задъхано от публикациите ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>