11 ВАЖНИ НЕЩА ПРЕЗ ПЕРИОДА НА „ТЕЙПЪРИНГ“

www.alertdiver.com
User Rating: 0 (0 votes)

11 ВАЖНИ НЕЩА ПРЕЗ ПЕРИОДА НА „ТЕЙПЪРИНГ“[1]

Здравейте, приятели на pluvane.net

Уведомяваме ви за промяна в администрирането на групата във Facebook:

от днес официалната група на сайта pluvane.net във Facebook има нов адрес, но със същото име като старата - pngr  – всички публикации отсега нататък ще се правят тук. Очакваме вашите нови регистрации в новата група pngr

Автор: Оливие Поарие-Лирой, 20.07.2016 г.

Превод: Константина Няголова

            На теория периодът на „тейпъринг“ би трябвало да бъде лек за плувците. По-малко километри, по-качествени усилия тук или там, фина настройка на техниката и в резултат – върхови постижения на състезанието.

            Но опитът  показва, че това е период на ежедневна умствена битка, съпроводена с намалено натоварване и повишени очаквания.

            В крайна сметка по време на „тейпъринг“ започваме да мислим, че тялото трябва да се подготви, че трябва да се чувстваме фантастично във водата и че всичко в и извън басейна трябва да бъде съвършено, в противен случай очакванията ни за голямото състезание ще се сринат.

            Предлагам ви 11 важни неща за периода на „тейпъринг“:

1. Не винаги е напълно сигурно как ще реагира тялото ви на почивката.

Понякота се чувствате отпочинали, а друг път не можете да се вдигнете. Трудно е човек да се довери на процеса, особено ако резултатът не идва веднага. Но именно през периода на „тейпъринг“ се затвърждава формата, постигната с дълги месеци тренировки – няма да стане за 2-3 дни.

2. Не търсете начини да компенсирате липсата на активност.

Когато натоварването намалее, се чувствате върховно. Нормално е да се потърси отдушник за този излишък от енергия. Веднъж в такъв момент реших, че би било супер да ида в залата и набързо да повдигам малко тежести. Единственият проблем беше, че не бях вдигал от месеци и се оказах с разтегнато сухожилие на бицепса само няколко дни преди голямото състезание.

3. Използвайте състезателната си екипировка по време на тренировка.

Пробвайте новите бански, очила, шапки и тапи за уши преди да идете на състезанието. Именно тренировката е времето да си поиграете и изпробвате новите неща, а не точно преди голямото състезание.

4. Направете няколко генерални репетиции.

Един от начините е да вървите по борда на басейна със скоростта, с която смятате да плувате. Това ще ви даде физическото усещане за скоростта, към която се стремите, без да полагате ненужни усилия няколко дни преди състезанието. Друг чудесен начин за подготовка са умствените репетиции. Представете си състезанието, непосредствената подготовката, усещането във водата и страхотното чувство, когато докоснете стената и подобрите времето си.

5. „Тейпъринг“ означава почивка, но не пълна почивка.

Вече сте вложили куп усилия, не ги похабявайте чрез напълно спиране на треировките 2 седмици преди състезанието. Наистина, „тейпъринг“ е време за възстановяване на тялото, но също така и за фина настройка на детайлите в плуването. Виждал съм плувци, които пропускат тренировки, за да отпочинат по-добре, но всъщност на състезанието се чувстват без сила.

6. Стартове и обръщания

Добре е да помислите и за тях. (Всъщност, би трябвало да ги упражнявате през цялата година, а не само преди състезание.) Ако правите обръщания със състезателна скорост, ще избегнете грешката, която Майкъл Фелпс направи на държавното първенство на САЩ през лятото на 2014 г., когато не можа да докосне стената на обръщането на финала на 100м. св. стил. Стартиране на разстояние от 7-8 метра от стената със спринт и обръщане е чудесен начин за трениране на обръщания със състезателна скорост.

7. Не се поддавайте на желанието да станете „Гугъл-лекари“.

Смешно е, че когато сме в тренировъчен период, непрекъснато имаме болки по тялото. Но щом навлезем във фаза на „тейпъринг“, очакваме всичко да е идеално. Всяка болка се гледа под лупа, анализира и проверява в Гугъл. (Гугъл е най-лошият начин да разбереш какъв проблем имаш. Независимо от симптомите, винаги се хващаш за възможно най-лошата диагноза.) Някои болки по време на „тейпъринг“ са напълно нормални, особено при бързосъкращаващите се мускулни влакна, които сега са достигнали максимума си.

8. Сега не е време за експерименти с нова техника.

Ако искате да започнете да плувате кроул с прави ръце, защото сте гледали в YouTube някои бързи състезатели да плуват така, направете го, но след състезанието. По време на състезанието трябва да можете да изключите съзнанието си и да плувате, без да мислите за техника. Техниката е за тренировките.

9. Плувайте по-бързо чрез повече сън.

Това, че намаляваме метрите в басейна, не означава, че трябва да стоим будни по цяла нощ. Трябва да се опитате да спите колкото може повече, за да постигнете максимално възстановяване през този период на фина настройка. Доказано е, че дори един час допълнителен сън нощем драстично подобрява формата, затова не подценявайте ползата от времето, прекарано на възглавницата. По-лесно от това няма.

10. Не изперквайте, „тейпърингът“ върши работа.

Независимо от стреса и тревогата в дните преди състезанието помнете, че „тейпърингът“ върши работа. Изследванията показват, че при повечето състезатели периодът на „тейпъринг“ води до 2-3% подобрение на постиженията (при някои достига до 6% – така наречените „плувци-бойци“). Ако за първи път минавате през „тейпъринг“, дишайте дълбоко и помнете, че нервността и съмненията са част от процеса. А за тези, които са го минавали многократно, вече знаете, че има ефект, така че седнете, починете си и се насладете на плодовете от тежкия труд!

11. Всеки реагира по различен начин. 

Има безброй фактори, от които зависи реакцията на организма към „тейпъринга“.  Например, реакцията на стайер, който тренира двуразово, ще бъде различна от тази на мускулест спринтьор, трениращ едноразово. Разбира се, че ще искате да огледате другите коридори и да се сравните със съотборниците си, но реакцията на вашето тяло е уникална по отношение на тренировъчния ви период, дисциплините, които плувате, физиологията ви и всички други условия извън басейна.


[1] От английската дума „tapering“ (буквален превод „заостряне“) – временно редуциране на тренировъчното натоварване с цел достигане на спортна форма – бел. прев.

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>