10-те въпроса, на които всеки родител иска да знае отговора

Дали този път не се отнася и за нас, българите?

10-те въпроса, на които всеки родител иска да знае отговора
User Rating: 5.9 (4 votes)
фото: io9.com
свързана статия:
Десетте правила за родителите на плувци

Повечето родители отчаяно търсят отговорите на следните въпроси:

 1. Колко тренировки седмично са необходими за моето дете?

Няма магическо число на броя на тренировките, които вашето дете трябва да посещава. Дори и и на високо спортно ниво някои плувци тренират по 7 тренировки на седмица, други по 9, трети по 11 … няма магическо число. Всичко опира до принципа кое е добро и кое не за вашето дете:

 • Умора – ако плувецът прави три тренировки на седмица и вследствие на това винаги е уморен, раздразнителен, а оценките ниски, то увеличаването на тренировките няма никакъв смисъл. Така че, оптималният брой тренировки за всеки индивидуален плувец се основава до голяма степен на умението му да се приспособява и възстановява от тренировъчното натоварване
 • Ниво на представяне – тренировките трябва да се основават на нивото на представяне, което е поставено като цел. С две тренировки на ден нямате шансове да бъдете избрани за следващия олимпийски отбор, но и 14 тренировки на седмица са малко в повече само за да постигнете най-добро лично време. Като база за сравнение плувците от световен клас тренират общо 24 часа на седмица, а в останалото време спят и ядат, така че, колкото по-високо искате да стигнете, толкова повече трябва да работите.
 • Свободно време – ако детето ви е в предгимназиална възраст, играе баскетбол, свири на пиано, в почивните дни участва в други специални проекти като игра на тенис и училищен хор … плюс плуване 5 пъти в седмицата, тогава спокойно може да се каже, че допълнителните тренировки по плуване няма да направят нищо друго, освен да го уморят и изтощят.  Винаги се съобразявайте с всички останали занимания на детето си, преди да увеличите тренировъчното време. И – никога, ама никога не забравяйте има дни, в които децата имат нужда просто да излязат с приятели, да играят и да се радват на живота. Само веднъж в живота си ще бъдат просто деца!
 • Поставени цели – ако вашето дете си поставя високи цели в плуването, то тогава естествено е времето, усилията и енергията за постигането им също да са високи. Общо правило е при всяко преминаване от детето ви на следващо плувно ниво да се добавя допълнителна тренировка в басейна или в гимнастическата зала, за да придобият нови умения,  да развият физическите способности и техниката си и това да им осигури успех в следващата фаза от развитието им в плуването. Като пример (забележка -да ви послужи само в качеството на  примерно ръководство):
Ниво на подготовка
Брой тренировки на седмица
Начално обучение 1-2
Малките класове / Ученически плувни програми 2-3
Градски първенства по плуване 3-4
Регионални първенства 4-6
Държавни първенства 6-8
Международно плувно ниво 8+
 2. Детето ми е на 10 и плува страхотно свободен стил. Какво трябва да направи, за да стигне до върха?

Първото нещо, което трябва да разберете е че няма такова нещо като 10-годишен шампион. Плувците, които постигат  успех в дотинейджърска възраст дължат това главно на акселерацията (ускорен растеж – бел. на ред.), т.е. те са по-едри и по-силни от останалите деца. Друга често срещана ситуация е че когато децата израстват, те се развиват и променят, способността им да изпълняват специфичните движения за всеки стил също се променя – тазгодишният гърбист следващата година може да е кроулист, а в по-следващата – страхотен делфинист.

В дългосрочен план, факторите, които определят успеха на плувеца  в големите възрасти са пет:

 • Постоянство – способността да опитва, и опитва, и опитва, и опитва – и никога да не се предава;
 • Търпение – да станеш велик плувец отнема време – около десет години постоянен упорит труд;
 • Физическа подготовка – великите плувци обикновено са най-добре подготвени. Това изисква високо ниво на физическа годност, техническо развитие и усъвършенствани умения, за да стигнат до върха;
 • Индивидуалност – плувците от световен ранг имат някои сходни качества – решителност, посветеност на спорта, способност да преодоляват неуспехите и бързо да усвояват новото;
 • Страст – плуването е като всичко останало в живота: трябва да го обичаш, за да го правиш добре!
healthdefine.com

фото: healthdefine.com

3.      Кога детето ми трябва да се специализира в определена дисциплина?

Необходимо е децата да узреят за своя индивидуален стил! Кога се случва това – докато плувците израстват и се развиват физически и психически, по естествен начин  се обособяват в определен стил. Характерно за най-добрия стил на дадено дете е че се променя от година на година, но стигне ли веднъж между средата и края на пубертета, вече ще стане най-ясно кой е неговият индивидуален стил. Трудно е де се скрие истинския талант в който и да е стил! Не е необходимо да насърчавате децата в един или друг стил – това просто ще се случи!

4.      Имат ли нужда плувците от специална диета?

Не, освен ако няма проблем от медицинско естество или трябва да съблюдава специален режим на хранене, при условие че е предписан от специалист по хранене. Като цяло, топ плувците се придържат към следното правило за хранене: „4 в повече, 4 по малко, 4 като за мен”

 • Повече – сложни въглехидрати като ориз, хляб и макарони
 • Повече – прости качествени протеини като пиле, месо, риба
 • Повече – вода, пресни сокове
 • Повече – пресни плодове, ядки и зеленчуци
 • По-малко – бързи храни
 • По-малко – наситени мазнини и масла
 • По-малко – полуготови и пакетирани храни
 • По-малко – газирани напитки

Мнозина родители искат да знаят повече за добавки като витамини, минерали, креатин, глюкоза и т.н.

Петте златни правила за тези продукти са:

 1. Те могат де се използват от някои плувци в някои ситуации и в някои случаи, но след консултация със специалист по спортно хранене, който да помогне в определянето на най-подходящото за вашето дете;
 2. Нищо не може да замени последователната упорита работа, добрата техника и мотивацията;
 3. Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, от сорта на „Чудодейна спортна смес – ще подобри издържливостта ви с 60% …”  - то явно е прекалено хубаво, за да е истина!
 4. Никога не прилагайте нов продукт в последните седем дни преди важно състезание, без значение какво ви обещава. Много родители попадат в капана с даването на децата си на „специални” закуски или нова”чудо” добавка сутринта в деня на голямо състезание, само за да разберат, че децата им прекарват два пъти повече време в тоалетната, отколкото в басейна¹;
 5. Прочетете правило №2 отново – няма добавка, която да превърне посредствения във велик. Учете децата да вярват в себе си и сами да поемат отговорност са представянето си в плувните състезания, вместо да разчитат на рекламната кампания на някоя добавка.
5. Как да открия най-добрия треньор за детето си?

Най-добрите треньори притежават следните ПЕТ качества:

 • Спокойствие – те са спокойни и съсредоточени както по време на тренировка, така и извън нея и са чудесен пример за децата, които тренират;
 • Доверие – те внушават „просто доверие” – вярват в себе си и работят като треньори, защото обичат работата си – не за да начешат егото на някого;
 • Местоживеене – басейнът, на който тренират е в близост до дома ви или, най-малкото, се намира по пътя на маршрута ви до училището, например. Вземете децата от училище, хвърлете ги на тренировка по баскетбол, вземете ги после оттам и ги заведете на плуване, вземете ги от плуването и ги заведете на урока по музика …
 • Загриженост– заинтересовани са децата ви да станат страхотни човешки същества – не просто бързи плувци;
 • Надеждност – притежават необходимия опит, квалификация и разбират от плуване.

Има стара поговорка, която се отнася до треньорите … „децата не ги е грижа колко много знаеш, те искат да знаят колко много ти пука!”

В плуването това означава да зададеш на треньора следните 4 въпроса:

 • Ще вдъхнете ли в детето ми страст към плуването за цял живот?
 • Ще ангажирате ли сърцето и ума на детето ми и ще го уважавате ли като отделна личност?
 • Ще научите ли детето ми колко са важни плувните умения и техника?
 • Ще насърчите ли детето ми да се учи, ще бъдете ли търпелив с него, когато се провали и най-вече, ще му помогнете ли да развие истински увереност и вяра в себе си?

Спомнете собствената си спортна кариера. Помните ли треньора, който прояви истински интерес към вас като към човешко същество и промени живота ви – чии уроци помните дори и днес, 20 години по-късно? Такъв трябва да бъде треньорът, когото търсите за детето си!

6. Училище плуване, социален живот … какъв е правилният баланс за моето дете?

Детето ви е не професионалист … на първо място и преди всичко то е дете: дете, което по стечение на обстоятелствата плува. Но то също така е ученик, брат или сестра, син или дъщеря, член на младежка група, може би някой, който се занимава с друг спорт – то е млад човек, който има възможността да бъде всичко, което пожелае.

Two Boys Diving off Dock into Lake

плуването изгражда щастливи и уверени в себе си деца
фото: galleryhip

Децата се привличат от неща, които:

 1. им доставят радост;
 2. вършат заедно с приятелите си;
 3. научават, докато вършат нещо, в което влагат сърцата и умовете си.

 Така че, ако децата ви се забавляват с приятелите си, докато правят онова, което харесват, шансовете балансът да е правилен е голям.  Ако децата ви, обаче, си намират извинения да не ходят на тренировка, не стават сутрин от леглото, за да отидат на басейна, нямат напредък в обучението си да плуват и се опитват да отбягват състезанията, то те искат да ви кажат: „мамо, тате, нещо в баланса не е както трябва и аз искам да го променя”. Вслушвайте се в децата си!

7. Какви резултати да очаквам от състезания?

Трябва да очаквате да видите как:

 • детето ви се радва да плува с приятелите си;
 • детето ви се учи да обича да приема предизвикателства и да получава удоволствие от съревнованието;
 • детето ви демонстрира всичко, на което е научено като техника на плуване, стартове, подводни, финиширане, подводно ритане;
 • детето ви показва самостоятелност по време на загрявката, разпускането, храненето по време на състезание и в грижата за себе си;
 • детето ви показва чувство за сплотеност, като аплодира съотборниците си и подкрепя другите членове на отбора.

Що се отнася до резултатите … не очаквайте нищо …. Медалите нямат смисъл и резултатите не означават нищо, освен ако не са съпътствани от любов към спорта, получаване на нови умения и житейски уроци.

8. Трябва ли моето дете да посещава фитнес зала, за да изгради повече сила?

Не. Освен ако поради травма или друго физическо състояние, идентифицирано от професионален спортен физиотерапевт/ практикуващ лекар няма предписание да го прави.

Трите ключови момента, върху които трябва да се съсредоточите извън басейна са  - така наречените „способности”, са:

 • ГЪВКАВОСТ – подобряване гъвкавостта на важните плувни мускули и плувни групи;
 • ПОДВИЖНОСТ – подобряване подвижността на ставите;
 • СТАБИЛНОСТ – разработване на силна стабилна „основа” – коремна преса, гръбни мускули и важните стабилизиращи мускули на раменете и бедрата.

Децата не трябва да вдигат големи тежести – достатъчно е да работят по трите способности, (гъвкавост, подвижност и стабилност), плувна техника, упражнения, нагласа и самоувереност, а вдигането на тежести оставете на губернатора на Калифорния!

9. Какво да правя, за да съм най-добрият родител на дете, което тренира плуване?

Дайте на детето си онова, което само вие можете да му дадете! Безусловна любов, пълна подкрепа, съчувствие и непоколебима вяра в тях в качеството им на човешки същества. В дългосрочен план, независимо дали децата ви ще станат рекордьори по плуване, адвокати, лекари, учители … не е техният талант, който ще ги определи като успешни или ще ги направи такива – това зависи от факта какво представляват самите те. И никой друг не помага на децата да развият своите характери, качества и морални ценности, както семейството. Страхотно е 12-годишно дете да е високо 1,80см, да има големи стъпала и силни мускули, но предпочитам да ми дадете интелигентни, честни, трудолюбиви деца, уверени в себе си, смели и почтени! Първо изградете човека – чак тогава работете върху плувната сила!

10. Синът ми е на 11 години и иска да играе баскетбол два пъти в седмицата. Добре ли е да практикува и други спортове?

Да, напълно! Децата преди пубертета трябва да са навън, да се наслаждават на живота, да получават нови умения и да са активни. Разбира се, в средата и към края на пубертета, когато направят избора си да станат големи плувци, ще трябва да редуцират другите си дейности, но на 11г. „колкото повече – толкова по-добре”. Не са малко спортовете, които подпомагат плуването:

 • баскетбол – сила на краката, координация, бързина, издържливост.
 • гимнастика – баланс, синхрон, гъвкавост, сила, координация
 • бойни изкуства – баланс, синхрон, гъвкавост, сила, координация, увереност в себе си
 • бягане – аеробни упражнения, сила на краката
 • футбол – аеробни упражнения, сила на краката, координация, бързина

Обърнете внимание на епидемията от затлъстяване във всички развити страни. Би било страхотно всяко дете по света да се занимава с плуване, но дори просто да ги накараш да спортуват навън и да се движат е много по добре, отколкото да са затворени вкъщи пред телевизора и да ядат нездравословна храна!

steadyhealth.com

фото: steadyhealth.com

очаквайте следващото продължение по темата …
източник: Swimming World Magazine
¹  и изобщо, замислете се дали си струва да предлагате на децата си каквито и да е добавки – бел. на ред.

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>