Юлия Ефимова с положителна допинг проба

Юлия Ефимова с положителна допинг проба
User Rating: 3.2 (2 votes)
Допинг пробата „А“ на световната звезда в плуването Юлия Ефимова даде положителен резултат за забранено вещество. Тестът е направен от Световната антидопингова агенция (WADA) през октомври 2013г. в извън състезателен период, когато топ спортистката се готви за стартовете на малък басейн през ноември-декември 2013г.
Юлия Ефимова-swimvortex

фото: swimvortex

Намерената забранена субстанция е дехидроепиандростерон (DHEA) и се съдържа в една от биологичните активни добавки. DHEA – това е метаболит на тестостерона, популярен допинг. Ефимова вече е дала обяснение, в което признава употребата на тази хранителна добавка. Допинг пробата „Б“ все още не е отворена, но експертите са на мнение, че на Ефимова едва ли ще и се размине. Обичайното наказание за такова нарушение е две години.

Юлия Ефимова е основна претендентка на Рута Мейлутите в дисциплините 50 и 100м бруст. През 2013г.  тя става световна шампионка на 200м бруст. Преди месец, на Европейското първенство в Хернинг, Ефимова спечели 4 златни медала и постави 1 световен рекорд (но сега те трябва да бъдат анулирани).

Случилото се смята за изключително нелепо, доколкото DHEA е оповестена като забранена субстанция и е трудно обяснимо как спортист от такава величина си е позволил да я приема – дали става въпрос за нехайство или лекомислие, още повече че действието на DHEA не е особено силно.

Да припомним, че на Олимпиадата в Лондон 2012 Ефимова получи алергичен обрив от главата до петите, подуване на устните и затруднения с дишането като реакция към химикалите в олимпийския басейн. Тогава по необходимост Юлия Ефимова приема хормоналния препарат дексаметазон, но с изричното позволение и специално подписан официален документ от упълномощен медицински представител на антидопинговата комисия на МОК.

Официално изявление на WADA по неприятния случай с положителната антидопингова проба на Юлия Ефимова все още няма.

по данни на sport-express.ru
фото: dni.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>