Шампионат и първенство по плуване в открити води 2014

В РУСИЯ

Шампионат и първенство по плуване в открити води 2014
User Rating: 0 (0 votes)

240px-Stoychev_2009_WC_Copenhagen

Петър Стойчев

– най-успелият български плувец. Назначен е за служебен министър на физическото възпитание и спорта, считано на 13 март 2013 г.

Носител е на световната купа по плувен маратон за 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 г.а – 11 поредни години. Световен шампион по плуване на 25км в открити води през 2011 в Шанхай. През 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш – за пръв път в историята под 7 часа – рекорд неподобрен до момента.

Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) – елитарен клуб на най-бележитите спортисти.

Петър Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Кметът Хорхе Ферейра издава декрет (постановление), в който подробно описва успехите му: “…За нашия град Виедма е огромна чест присъствието на този забележителен плувец, чиито успехи са безпрецедентни в историята на неговия спорт…”

Петър Стойчев е избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.

2011

 • Световен шампион на 25 км от световното първенство в Шанхай, Китай;
 • Носител на Световната купа на FINA по плуване в открити води;
 • Второ място на Европейското първенство по плуване в открити води Еилат Израел

2010

 • Носител на Световната купа на FINA по плуване в открити води;
 • 5-ти в Гран при на FINA по плуване – дистанцията 10 км;
 • Бронзов медал на 25 км от Световното първенство в Робервал, Канада

2009

 • Носител на Световната купа на FINA по плуване в открити води;
 • 31-ви на Световното първенство в Рим в дистанцията 10 км;

2008

 • Носител на Световната купа на FINA по плуване в открити води;
 • Шесто място на 10 километра на Олимпийските игри в Пекин;

2007

 • Носител на Световната купа на FINA по плуване в открити води;
 • Световен рекорд за най-бързо преплуване на Ла Манша: 6 часа, 57 минути и 50 секунди; първият плувец, преминал дистанцията с време под 7 часа;

2006

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;
 • Бронзов медал на 25 км на Световното първенство Неапол, Италия;

2005

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;
 • Трето място на 10 километра на Световно първенство по плуване в Монреал, Канада;
 • Трето място на 25 километра на Световно първенство по плуване в Монреал, Канада;

2004

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;
 • Участие в Олимпийските игри в Атина в дисциплините 400 метра свободен стил и 1500 метра свободен стил;
 • Трето място на 25 километра на Европейското първенство по плуване в Мадрид, Испания;

2003

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;
 • Трето място на 25 километра на Световното първенство по плуване – Барселона, Испания;

2002

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;

2001

 • Носител на Световната купа на FINA по плувен маратон;

2000

 • Сребърен медал от световното първенство на 10 км;

източник: wikipedia.org

От 21 до 31 юни в живописното Истринско водохранилище, което се намира на северо-запад от Московска област, в един от най-чистите райони,  обявен за екологично чист и известен с разнообразието на водни обитатели и извънградски имения на руски знаменитости (да споменем Ала Пугачова) ще се проведе шампионат и първенство на Русия по плуване в открити води 2014.

Сред участниците в състезанието, които ще се борят за званието най-добри плувци-маратонци на Русия са световния шампион и медалист Владимир Дятчин, медалистите от световни шампионати Евгений Дратцев и Сергей Болшаков, европейския шампион Кирил абросимов, медалистката от европейската купа Елизавета Горшкова, победителката от Гран-при 2013 Олга Козидуб … и още не един, с когото Всеруската Федерация по плуване може да се похвали.

Класирането в шампионата ще даде възможност да бъдат сформирани руските национални отбори по плуване в открити води за участие в Европейския шампионат в Берлин (13-24 август), първенството на Европа (18-20юли в Загреб) и Световното първенство (28-30 август – Ейлат, Израел).

В шампионата на Русия по плуване в открити води ще вземат участие три възрастови групи в съответните дисциплини:

5км – юноши/девойки (1998-2000)

7,5км – юниори (1996-1997)

3км – отборно плуване с отделен старт (юноши/девойки и юниори)

10км общ старт мъже/жени

5км отделен старт мъже/жени

16км – общ старт

5км – отборно плуване с отделен старт

1,5км и 3км – ветерани

-

Това е в Русия. Ще кажете: огромна страна, огромен брой състезатели, затова и плуването в открити води има почва у тях и естествено съответния шампионат за всички тези възрастови групи.

Ние сме незначителни по територия и брой активно състезаващи се плувци, особено във възрастовата група мъже/жени, и особено в открити води. Но си имаме нашия носител на световната купа по плувен маратон в 11 поредни години Петър Стойчев, Добри Динев, Васил Стоянов (преплува два пъти Дунав по цялата дължина), Димитър Петров-Мутата (притежател на Световна купа по плувен маратон), Иванка Моралиева (трета в световната ранглиста по плувен маратон, бронзова медалистка от европейско първенство), Димитър Виденов (12-кратен победител в Босфорския плувен маратон между два континента) и техните последователи Венцислав Айдарски, Цветан Йорданов, Лидия Иванова. Защо маратонците в България днес се броят на пръстите на едната ръка? През 2007г. се е предвижда в гребния канал в Пловдив да се даде началото националните шампионати по маратонско плуване в олимпийската дисциплина на 10 км. Защо този проект така и не видя бял свят?

„Срамота е да имаме шесткратен носител на Световната купа и още толкова сериозни постижения в маратонското плуване, а пък да не провеждаме републикански шампионат“ – думи на генералния секретар на БФПС Таня Богомилова през 2006г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>