„Червено знаме“ – обектът, който „не представлява вече обществен интерес“

„Червено знаме“ – обектът, който „не представлява вече обществен интерес“
User Rating: 0 (0 votes)

7 август 1985 г. eвропейското първенство по плуване в София. Комплекс „Червено знаме“ – спортното бижу на столицата и гордостта на социалистическа България. Най-модерното и най-голямото съоръжение за плуване за времето си на Балканския полуостров току що е отворило врати.

Предстои финалът на 200 м бруст. Ще плува Богомилова, Таня Богомилова. Пети коридор очаква „златната рибка”. Всички искат европейска титла. Очакванията са огромни, а свободни билети – няма. Търгуват се на черно, срещу в пъти по-висока цена от официалната. В краен случай се разменят срещу очила, плувни шапки и всякакви дефицитни за социализма артикули за водните спортове.

В чудовищно оспорван финал срещу  фаворитките от ГДР Богомилова триумфира. Освен златото на 200 м, тя печели сребро на 100 м бруст и бронз със смесената щафета 4 по 100 м, а нашият тим прибира общо 6 медала. …

Днес под покрива на „Червено знаме”  наднича уродливото лице на реалността. Нашата си реалност. Поредната спортна реалност. Тишината ни блъска в гърдите. Очите ни не са готови да понесат действителността. Най-вече очите на голямата Богомилова, която водим заедно с нас.

Покритият басейн е призрачен хамбар, в който те побиват тръпки. Не смеем да слезем по стълбите на най-долния етаж. Там, където някога са били съблекалните. От десетилетия най-ужасяващите ъгли на комплекса са свърталище на наркомани. Откритият басейн, който радваше столичани през летата, вече е блато и развъдник на зарази.

… вижте целия материал на страниците на btvnovinite.bg, автор: Димитър Тасев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>