Трябва ли просто да обърнем пирамидата? II-ра част.

Трябва ли просто да обърнем пирамидата? II-ра част.
User Rating: 0 (0 votes)

Каквото и да говорим, на съвременния етап на развитие на спорта без база не става. Тя обаче в повечето случаи се стопанисва от общините и те неминуемо трябва да влязат в основата на пирамидата. Примерът с Варна не е много представителен поради факта, че там са вложени около 20 милиона лева, изискващи около 70-80 хил лева месечни разходи. Внушителни суми за всички общини. Ако г-жа Фандъкова изхарчи такива пари за базата на ЦСКА, ще имаме страхотен комплекс в София. А да видим и кой ще е майсторът, който би  получил зелена светлина за такъв проект?

И на децата в детската градина е ясно, че за населено място с 1000-2000 жители ще е трудно да поддържа съоръжение, глътнало няколко милиона, били те и от европейски програми. На „министърката-синтаксис“ от предишното правителство  също и бе пределно ясно. Тогава защо се реализираха тези съоръжения и още по-важното е как? Да предположим, че дадена зала е построена именно там, където се е родил определен талант, който печели олимпийско злато. Построена е в населено място с въпросните 1000 – 2000 жители. Зала, която най-вероятно ще има съдбата на съоръженията, останали след олимпиадата в Атина. Оправдано ли е да построим зала за таланта, олимпийски шампион, докато много негови връстници  от населени места с над 50 хил. жители практикуват без зала или въобще не спортуват, понеже ловът на покемони е по-занимателен? Както разбрахте, само 4% от българите членуват в спортни клубове. От друга страна, шампиони стават целеустремените, които по своя път към върха са преодолели много трудности и така са изградили характер. За градене на шампионски характер говори и Илияна Раева в едно от последните си интервюта. Градене и то в продължение на 8 години.

Ясно е че  парите минаха през определени фирми. Всички се досещат, че и материалите, както и конструкторите на съоръженията не са от „висше“ качество, за да може разходите по строежа да са минимални, а разпределената печалба, скрита или не – максимална. Нищо ново под слънцето, но това обуславя повишените режийни разходи. Както виждаме, големи капиталовложения и впоследствие – големи разходи. Интересно ще бъде да сравним затратите по същите направления в един от скъпите градове за живеене – Москва. Там обаче със спорт се занимават далеч повече от 4% жители. Много вероятно е разходите да са по-малки, както и персоналът нужен за обслужване. Така лъсва фактът, че се строи по начин осигуряващ не малък приход на „нашите хоора“ и след завършване на обекта. Въпросът е обаче, община с какъв брой жители може да издържи на такива разходи. А концесионер откъде ще ги покрие? В Плевен басейнът бил за 600 000 лв., а във Варна за същия и 2 000 000 лв не стигали. Мила родна картинка с папки, отлежаващи в прокуратурата. Кой концесионер ще оцелее при толкова много разходи. Да не говорим че консумативите като химикали, ток и газ са на цени над пазарните. Та с такива съоръжения, където ергономичността е загърбена заради келепира е трудно да се справи концесионер.

Всички подскочиха от изявлението на руския депутат Толстой за купуването по Черноморието. Но да си припомним базите в Каварна, Кранево, Камчия. Да са живи и здрави братушките, благодарение на предприемаческите им начинания сега и ние ползваме тези страхотни и изрядно поддържани(!) бази. Разходната им част в бюджета е по-добра от тази на НСБ.

Наскоро бе изказано мнение, че дори и да имаме съоръжения, трябват кадри-ръководители, треньори и много деца. Преди време ни разясняваха, че трябва да се даде, сега ни говорят, че трябвало федерациите да поемат своите функции да осигуряват условия, упражняват контрол и да натискат клубовете да работят с подрастващите. Г-н Гюрков обаче говори за високо организирана федерация, контролираща и администрираща системата и мениджър-локомотив следящ подготовката.

А именно това ви го обясни защо е така Денис  Панкратов. Дека е този „мениджър-локомотив” и как така ще се появи от нищото, когато всички хора с подобни качества бяха отблъсквани в годините назад.

Е да, откога им повтаряме на уважаемото ръководство – трябва. Г-жа Стоилкова, потрудила се да събере многократно изказвани мнения в своя статия,  нека се опита да им каже кое „трябва“. Несъмненно ще научи как ММС е „босо“, а те са само „пощенска кутия“, как много са навътре в „меринджейството“, но от тях нищо не зависи и т.н. Всичко което се споделя като мнение в сайта на  Румен Атанасов и в pluvane.net  има за задача да подпомогне или подскаже на уважаемото ръководство на БФПС, с цел федерацията по плуване да има конкурентна по ефективност на еталонната федерация ХГ структура и система, която би я извело в зоната на световните плувни сили и направила усилията на всички сегашни и бъдещи таланти доста по-забележителни.

 „Имало борещи се със зъби и нокти, поели властта във федерациите, за да разпределят държавните пари. Било крайно време на това нещо да се сложи край“.

Е, ама „нещЪт“ – на последното отчетно-изборно събрание се видя. Искат по старому, промяната иска да се бачка яко и то без пари.

Споменава се за „събрани повече деца“, но това ограничава спорта до детско-юношески. Ако в клуба има спортисти от 7 до 97 г. това вече е масовост и както казва министър Кралев, трябва да е обгрижван от общината, защото високото майсторство било за ММС. Ето, всички научиха за потребностите на  нашите олимпийци в плуването и възможностите за финансиране занапред – това е високото спортно майсторство,“ дека са ни пендарите от ММС- Кралев “осигуряващ нормален тренировъчен процес през новия олимпийски цикъл за Токио 2020”. Не питаме за средствата за лагери в чужбина, където треньори и състезатели ще черпят опит и знания.

Само Т.Живков строеше детски градини, а като се оплакваха, че няма деца, обещаваше: „ще има“. Сега кой да обещае. На територията на страната за двадесет и повече години са закрити над 600 училища. Това как се връзва със „събрани повече деца“.

КОНТРОЛ у нас?
Кой ще контролира?

КОНТРОЛ в България – това има ли го?

Дори по пътищата вече трудно ще го забележите, освен ако не „работим за скорост“. Масово минават на червено и карат пияни.

Интересно как и от кого ще бъде осъществено предложението да се следи подготовката. Неувереността идва от примера с програмата „научи се да плуваш“, където се допускат мноооо…го компромиси. В изказванията на министри и други длъжностни лица сериозно се засяга въпроса със слабия контрол от страна на федерациите. Как изведнъж той ще придобие нужното ниво.

Но да се върнем на пирамидата. Сегашната е наклонена, а в плуването е силно наклонена, дори петЪта на височината е извън основата. Това става, защото някои от страните в нея носят твърде много товар и аха-аха да паднат. Добре че има някаква подкрепа от другите страни. При такава пирамида, колкото и да наливаш пари, резултатът е далеч от нормалните стойности за такова вложение. Причината е проста: резултатите се позиционират на права, сключваща определен ъгъл с правата водеща към олимпийския връх.Така работим за всичко друго, но не и за олимпийско отличие.

PIRAM 4

PIRAM 5

Ако пътят на състезателя отбележим с SМ, където точката М е олимпийската стълбичка, то S e моментът, в който даденият състезател е показал, че притежава заслужаващи вниманието качества. От този момент нататък през цялото си развитие до олимпийския връх той се подкрепя от останалите субекти в процеса, застанали по върховете на основата в точките: А – семейство, В – треньор, С- Община, D – Федерация, Е – ММС, F – НСБ. Равнината, в която е позиционирана основата е равнина на мотивацията и всяка страна черпи от зони на различен вид мотивация.

В началото главно родителят и треньорът помагат на състезателя да поеме по пътя на своето спортно развитие. Общината като собственик на базата се явява косвен помощник и с подобряване на резултатите става отговорна страна. Федерацията се включва като принципал, който следи и отчита резултатите, а впоследствие не само помагащ при кандидатстването пред ММС за финансиране, но и при международните изяви. НСБ осигурява условията за специализирана подготовка. Както се вижда, всяка една от страните ABM1, BCM1, CDM1, DEM1, EFM1 осигурява конструктивна здравина на пирамидата и всякакви колебания в тяхната стойност влияе върху положението на върха М1. Тук стремежът е М1 като моментно положение на състезателя да се намира колкото се може по-близко или върху правата  SМ, осигуряваща краткия път към олимпийското отличие и изобразяваща идеалния случай на действие на системата, където всички основни страни следят за оптималното развитие на спортиста, преминавайки през различните етапи. Колкото повече даденият състезател М1 се доближава до олимпийския връх М, толкова по-тясно става взаимодействието между страните, създали основата. В схемата липсва спонсорът, но за сега неговата функция главно се покрива от родителя, а и страната FAM1 остана именно да илюстрира тази връзка, понеже специализираната подготовка изисква средства. Както се вижда чрез страната  EFM1 също може да се влияе на М1 именно по това перо, разбира се ако ММС и НСБ имат виждане как да става това. Както разказват г-ца Нина Рангелова и г-н  Панчо Гюрков – над 280 дни в годината се отделят за трениране в лагерна обстановка. Но не да извикаме 30, да дойдат 10, а останалите да си вземат парите представяйки фактура или пък федерацията да плаща за база, където състезатели със стойностни постижения  не могат да припарят, понеже не са от избраните или пък е заето от спортисти чужденци.

Както се вижда всички от основата са свързани със състезателя и работят за неговото развитие. Но нека да не забравяме – без развитие на самите тях няма как да постигаме високи резултати. Много са изказванията по отношение на треньорите и техните възможности. Разполагаме с добри треньори, но доколко те могат да работят в екип? Клубовете са много, но трудно виждаме екипи в тях и още по-малко да се раздават. Особено след като на мода излезе практиката да се привличат чужди състезатели за постигане на някакво класиране, точки, щафетки, печелене на купи. Но не и конкретни времеви резултати, да не говорим за планирани постижения.

 

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>