Трябва ли просто да обърнем пирамидата? I-ва част

Трябва ли просто да обърнем пирамидата? I-ва част
User Rating: 0 (0 votes)

фото: whyaintyarichyet.com

Преди Олимпиадата споделихме, че с повишено внимание ще следим дисциплината 200м св.ст. и представянето на националната ни рекордьорка Нина Рангелова, която се бе прицелила в класиране за полуфинал. Първоначално си помислих, че става въпрос за грешка, но след това сметнах че шансовете са оценени правилно, поради използване на определен резерв  установен на европейското. Няма и грам разочарование от това, че целта не бе достигната. Напротив, вярвам, че формата, с която се постигна 01:58.57 в Рио при плуване в Лондон, например, би и осигурило слизане  под 01:57.90.

Жени 200св.ст

Както се вижда от табличката, полуфиналът се затвори на 01:57.68, а след полуфиналните плувания 16-та се затваря с 01:57.82. Табличката още ни подсказва за конкуренцията в зоната на 01:57. Разпределението на местата от 9 до 16  е в рамките на 01:57.22 – 01:57.82 и отново има дублиране на времената както  в първата осмица, където местата от 4 до 6 са разпределени в рамките на 7 стотни. Нали помните от предолимпийските информации, колко са 9 стотни при мъжете?

Националните рекорди на г-ца Рангелова на 100 и 200м свободен стил от европейското в Лондон, както и 7-то, място бяха добра основа, но вероятно бе необходим още по голям прираст в резултата. Заелите 5 и 6-то място в Лондон унгарки бяха изпреварени в Рио, но европейското няма нищо общо с олимпиадата и ето защо в Рио Рангелова е 10-та от европейките. Както казва Румен Атанасов, това европейско беше малко подвеждащо, защото липсваха силни единици като рускини и германки, които го пропуснаха заради олимпиадата.При обявяване на съставите за олимпиадата Пенелъпи Олесяк бе предвидена даа участва в тази дисциплина, но бе заменена от Катерин Савард  която се класира сред полуфиналистките. Списъка с полуфиналистките бе затворен от другата канадка Британи Маклейн. Двете японки също се класираха пред Рангелова. Добавяйки две американки, австралийки, китайки, Мишел Колеман от Швеция, холандката Фемке Хиймскерк, Шибан Хоги от Сингапур и бразилката Мануела Лирио, листа със 16-те финалистки бързо се запълни. Не малък брой американски плувци показаха прогрес в резултатите си между квалификацията и олимпиадата с около 0.5 сек. Вижда се,че при наличие на  подобен прогрес у Нина Рангелова е действително възможно да намери място сред полуфиналистите. Ако веднага след резултата в Казан беше задействано така нареченото от нас трето ниво в системата на ММС, което да осигури допълнително финансиране, както през месеците пред самата олимпиада, Нина Рангелова би имала много-повече време за стойностна подготовка и твърдо би участвала в полуфиналите.

Ето един от пропуските в настоящата система на олимпийска подготовка: в периода на подготовка при реализиране на първоначално поставените цели и възможност тя да се осъществява занапред на по-високо ниво, системата няма обратна връзка, която да осигури допълнително финансиране, обезпечаващо подготовката за по-високата цел.

Сходна ситуация и с Антъни Иванов, който по наше мнение трябваше да участва в олимпиадата – но се вижда неспособността на системата да помага, когато се постигне по-добър резултат от планирания в обезпечения от програмата период.

Най-напред да уточним, че винаги някой може да нарече даден участник в олимпиадата  „турист“. Въпросът е дали има основания да убеди всички, че такова определение е обективно. Когато говорим за стадиони, зали, язовири, писти, басейни и така нататък по редицата е редно да отчетем функционират ли и как са оборудвани тези съоръжения. И как се позиционират от гледна точка на разходите за експлоатация и поддръжка новоизградените спортни обекти?

Не случайно обърнахме внимание – Рио е специален град, различен от  Сао Пауло на юг или Витория на север, но адресантите не се усетиха. Подобен род разсъждения са в сила и за другия наш участник Александър Николов и потвърждават твърдението на треньора му, че плуването под 50 сек е било възможно. Вероятно ако имаше предварително пребиваване в Рио няколко месеца преди олимпиадата, желаното класиране би било факт. Чудесен пример е подготовката на Юлия Ефимова и осъщественият лагер-подготовка в Рио няколко месеца преди Олимпиадата:

„Този лагер беше необходим и важен. Сега имаме ясна представа, как да се построи завършващия етап от подготовката непосредствено преди Олимпийските Игри в Рио де Жанейро, как ще извърши аклиматизацията, как ще реагира организмът”.

Ефимова направи великолепно представяне, въпреки смазващото, неприемливо отношение демонстрирано от домакини, публика, американци и конкуренти, които между другото сега се пекат на същия огън след скандалните разкрития на хакерите от Фанси Беер. Скандални за “терапевтични изключения“. Ореолът на някои плувни кумири се оказа „медикаментозен мираж”, а броят им продължава да нараства, но това е друга тема.

В тази жестока конкуренция, където стотните значат много и най-незначителните фактори са решаващи, няма как някой да ни убеди да си говорим за туристи.

На 200м свободен стил седемнадесет годишната Цю Юйхан бе заменена в последния момент от 14-годишната Ай Янхан, заела впоследствие 11-то място. Повдигнахме вниманието върху младите състезателки като носители на изненади. А изненадите идват от това, че стойностните състезатели идващи от по-малките възрасти в голямото плуване обикновено не се познават. Какво ще кажат тези познавачи за момиче родено 2005 година, заело 16-то място в китайско първенство на дисциплината 50м св.ст. с 26.36 (на 100м – 57.59 , на  делфин  50м – 26.88; 100м – 01:01.13. За справка: НР на Добромира Иванова от Лондон 2016 е 01:00.96).

„Просто трябва да обърнем пирамидата“

- казва госпожа Стоилкова в своя публикация. Системата в спорта е наследствена от годините на социализма. Няма доказателства някой да я е строил грешно с върха надолу! Напротив! Успехите през този период говорят, че постройката е била със съотношение близо до  „златното сечение“. Съвременният вариант на пирамидата в спорта е фигура далеч от права пирамида или тетраедър. Четейки отговорите на г-н П.Гюрков,  може да се припомнят някой неща.

Още след олимпиадата в Лондон подсказахме, че трябва да се действа, защото световното плуване върви напред, а ние към дъното. Руското плуване трябваше да ни служи за пример: там бяха започнали дълбоки промени, а ние също трябва да работим за оптимизиране на системата. Те още търсят точния мениджър, който да гори в плуването и затова час по час сменят треньори и модифицират системата си. След олимпиадата бе уволнен Генадий Колмогоров заел поста преди 16 месеца от Анатолий Журавльов.

През февруари 2013, когато БФХГ оповести своя план за промяна с цел постигането на класиране в тройката на олимпиадата в Рио, споделих, че вярвам в успеха на г-жа Раева (Ураганът Илиана), защото мерките, предприети от тази федерация са правилни (вижте още ОИ Илиана Раева. В няколко публикации показахме какво трябва да се прави, посочвайки действията на федерацията по ХГ. Никакво раздвижване – сигурно напук.

Г-н Гюрков ли трябваше да чакаме, за да  повтори отново онова, което хората отдавна обясняваха и изпращаха писмени предложения в духа на съветите му днес? Предложенията бяха давани, но получателят остана безмълвен и дори не ги удостои с отговор. Бяхме свидетели на гордо и високомерно мълчание.

По случая с А.Иванов беше изпратено писмо до ФИНА – какво е чувството, след като  останеш без отговор? Както вие постъпвате със собствените си членове, така постъпиха и с вас. Народът казва: „Каквото посадиш, такова ще пожънеш“. Ще е много удачно отново да се  изпрати запитване до централата, за да се разбере и знае в такива случаи кои са правилните действия. Ангажираността и заетостта покрай Рио вече отмина и е редно да се получи изчерпателен отговор. Отговор, който ще консултира ръководството и за в бъдеще. Ще има ли налице вслушване в съветите? Няма ли, трудно ще се  реализира предложението:

„Трябва да се намери човекът. И той трябва да е мениджър, не треньор, ангажиран с работата със състезатели. Той трябва да направи организацията.Да мисли в перспектива. Да не спира да говори с треньорите. Да споделя своите виждания. Да търси техните. И всичко това да бъде обвързано в една система, която да функционира по центрове“.

Г-н Гюрков вижда пирамидата в плуването с триъгълна основа. В площта затворена между трите субекта: състезател, треньор, федерация – движещата сила е мотивацията. Едната страна на пирамидата са условията за работа, финансовото обезпечаване, материалната и спортна база. Другата страна се заема от качествените страни. На върха стои мениджър, който не е треньор. Това Раева направи преди 4 години и всички видяха как се реализира.

Дали обаче не е по правилно да говорим за четириъгълна или шестоъгълна основа на пирамидата, поради наличието на ММС, НСБ, Община  и къде е мястото на генералния  спонсор?

Очаквайте продължение във II-ра и  III-та част на „Трябва ли просто да обърнем пирамидата?“

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>