Точковата система на FINA

Точковата система на FINA
User Rating: 4.7 (4 votes)
Фина е международната федерация, която администрира плувните спортове.
В протоколите от плувни състезания, републикански турнири, международни състезания и дори в градските турнири се появява една последна колона, в която пише – точки по Фина. И именно там е изписано едно число, заради което много от нас си задават множество въпроси:
  • това пък сега какво е?
  • защо моите точки са точно 300, а не 301 например?
  • как са изчислили това?
  • аз съм момче и плувах 50 метра свободен стил за 30.00 секунди и съм получил 338 точки, а тя е момиче и е плувала 100 метра бруст за 1:32.34 и е получила 340 точки? Аз мисля, че моето постижение е по-силно, а се оказва че не е?
Много въпроси на които ще опитаме да потърсим отговори!

В тренировъчния процес възниква необходимостта от сравняване на постиженията на плувците в различните стилове и дистанции. За да бъде преодоляна тази необходимост именно е създадена „ТОЧКОВАТА СИСТЕМА НА ФИНА”, или съкратено ­­- „Точки по Фина”. Критерий за извършване на сравненията става актуалният световен рекорд в съответната дисциплина, който именно се приема за база на сравнение и е равен на 1000 точки. Точковата система се разделя според пола на състезателите (мъже и жени) и според размера на басейна (25 метров – малък басейн и 50 метров – голям басейн).

В определен момент всяка година, точковата система се осъвременява, като се взимат бази за изчисление актуалните към този момент световни рекорди.

Така например „ТОЧКИ ПО ФИНА 2014” означава че, ако става въпрос за голям басейн ще се вземат предвид световните рекорди към 31.12.2013г. (т.е. важи за цялата 2014г.), а ако става въпрос за малък басейн – рекордите ще са към 31.08.2014 година (т.е. важи за последните 4 месеца на 2014г и първите 8 месеца на 2015г).

Точната формула чрез която се извършват изчисленията е:

формула т.Ф.

където:
P - points (получените точки по Фина)
T – swim time (постигнатото време, най-добре в секунди или задължително в една и съща мерна единица с базата, съвет: използвайте секунди)
B - base (база, или това е актуалният световен рекорд към определена дата, който се приема като време, спрямо което се извършват сравненията)
.
Разяснение по начина на заместване във формулата:

Числото *3* във формулата означава, че изразът в скобите трябва да се умножи по себе си и след това отново да се умножи по себе си!

Пример: Нека разгледаме дисциплината 50 метра свободен стил за мъже на голям басейн. Актуалният световен рекорд е 20,91 секунди. Времето, което искаме да оценим е 24,13 секунди. За да получим, точките по Фина правим следното:

 1

2

3

Първоначалният получен приблизителен резултат трябва да се закръгли, но не според правилата на математиката, а като се премахнат всички цифри след десетичната част и се вземе така видимото цяло число. Или по друг начин казано точките Фина са най-близкото по-малко цяло число от така полученото приблизително число.

Понякога, поради различни нужди имаме желанието да установим какво постижение отговаря на определен брой точки по Фина. За да направим това трябва да работим с преобразуваната формула, позволяваща изчисляването именно на желаното време.

4

Разяснение по начина на заместване във формулата:

Числото  3 във формулата изисква да се намери такова число, което умножено по себе си и отново умножено по себе си, да дава точно числото P!

Така например, 4 Screenshot - 30.10.2013 г. , 11_27_52  е равен на 4, защото 4·4·4 прави 64.

За да извършите изчисленията от тази формула ще имате нужда от калкулатор с функция за корен трети или чрез използването на електронна таблица (например Ексел). Корен трети означава, че числото се степенува на степен 1/3.

Ако искате да сметнете корен трети в Ексел направете следното: Отворете електронна таблица Ексел, в клетката А1 напишете желаните точки по Фина, в клетката В1 напишете =(А1)^(1/3)

Пример: Нека разгледаме отново дисциплината 50 метра свободен стил за мъже, но този път искаме да намерим онова време, което отговаря на 512 точки по Фина. Актуалният световен рекорд е 20,91 секунди. Заместваме във формулата и получаваме:

Т1

Тъй като 8·8·8 прави 512, то това означава, че Т2

Така получаваме: Т3

Отново, за да получим точното време, не използваме правилата за закръгляне на математиката, а отрязваме не интересуващите ни цифри. В случая искаме да получим времето до стотни (два знака след десетичната запетая), затова просто премахваме последните две цифри (75) и така окончателното време е 26,13 секунди.

За да не се извършват непрекъснато тези сложни изчисления, разбира се, са изготвени специални калкулатори, които да правят всички сметки вместо вас, в които са заложени автоматично актуалните световни рекорди, а от вас се иска да вкарате времето, което желаете да оцените или обратно – точките по Фина, за да видите, кое е времето, което отговаря на тези точки.

 На този интернет адрес можете да откриете калкулатора за оценяване на постижение според точковата система на ФИНА:
http://www.fina.org/H2O/index.php?option=com_content&view=article&id=1373&Itemid=641
.

Визуално представа за това, как се изменят точките по Фина според времето, можете да добиете от следващата фигура, на която са представени точки между 200 и 1000 със стъпка от 100, за дисциплината 50 метра свободен стил мъже и отговарящото на тях време.

50св.м.

 

За какво използваме така получените точки по Фина:
  • Оценяват като число всяко едно постижение според дистанцията, стила на плуване, размера на басейна и пола на състезателя;
  • Колкото по-голямо е числото, толкова по качествено е постижението;
  • Позволяват сравняването на резултати постигнати в различни дисциплини и дистанции, на различни размери басейни от момчета и момичета;
  • Използват се като нормативи за участие в различни международни състезания, за включване в национален отбор и други;
  • В момента чрез точковата система на Фина, именно се определят и отборните класирания в националните ни шампионати.
  • Едно от най-полезните приложения е определянето на коронният стил и дисциплина на даден състезател
Хипотетичен пример за постиженията на плувец в турнир „Алекси Алексиев” проведен в град Варна на 12-13 октомври 2013 година:

Хип.пр.

От така получените резултати в този случай се вижда, че най-качественото постижение е постигнато в дисциплината 100м. свободен стил, оценено с 326т. Вторите най-добри дисциплини на състезателя с равен брой точки са 200 гръб и 200 св.стил, получили по 324т. Следват 100 гръб, 100 бътерфлай, 100 бруст, 200 бруст и най-слабото представяне е в дисциплината 200 бътерфлай. Видно е освен това, че състезателят се представя с постоянство във всички дисциплини, като средното ниво е около 300 точки по Фина. Като цяло, за младите състезатели е много по лесно да постигат по високи точки в свободният стил, малко по-трудно в бруста и гърба, най-трудно в бътерфлая. Също нормално е с увеличаването на плувната дистанция получените от тях точки да са по-малко, поради това, че е логично тяхната издръжливост да е по лоша от тази на световния рекордьор. В случая резултатите показват, че състезателят се представя най-добре в свободния стил и гърба, в късия делфин е малко по добър, отколкото в бруста, с най-слаба дисциплина – 200 бътерфлай. Интересно при състезателя е, че постижението на 200 гръб е по-добро от това на 100 гръб според точковата система, както и еднакво добрите плувания на 100 и 200свободен стил.

Всичко написано до тук има за цел само и единствено, да ви ориентира в света на Точковата система на Фина. Всички решения за това кой да бъде стилът и (или) дистанцията в която да се състезава състезателя се вземат от треньора, който най-добре може да прецени всички фактори, много от които не са ви известни!
 Ако имате въпроси по тематиката можете да питате на имейл: atanasgeorgiev82@abv.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>