Твърда позиция – или защо Виктория Солнцева не участва в Берлин 2014

Твърда позиция – или защо Виктория Солнцева не участва в Берлин 2014
User Rating: 5.6 (2 votes)

1373537162_img7

Виктория Солнцева`98

На Европейското младежко първенство в Познан през юли 2013г. младата украинка печели два златни медала на 50 и 200м бруст, като поправя Европейския рекорд за младежи на Юлия Ефимова в дисциплината 50м бруст с 30,83 (рекордът на Ефимова е 31.45), националния рекорд за жени и юношеския НР на Украйна. На 100м бруст е със сребърен медал с 1:07.85 – отстъпва само на олимпийската шампионка Рута Мейлутите.

На Световното първенство в Барселона 2013, с всеки старт, в брустовите дисциплини на 100 и 200м в сериите, полуфиналите и финалите  15-годишната украинка подобрява своите постижения. На 200м бруст тя финишира с време 2:23.01   и с този резултат подобрява рекорда на Украйна с 1 секунда. До бронзовия медал не й достигат само 64 стотни от секундата. На Световния шампионат се превръща в една от сензациите – едва на 15 години поставя пет възрастни национални рекорда на Украйна.

Три седмици по-късно, на Световното първенство по плуване за младежи в Дубай, тя продължава да плува с впечатляващи резултати.

Солнцева 002

Президентът на Украинската федерация по плуване Дмитрий Качуровски

Президентът на Украинската федерация по плуване Дмитрий Качуровски в отговор на въпроси за отсъствието и липсата на информация за Виктория Солнцева – най-талантливата млада плувкиня на Украина (16 годишна), направила стремителен и убедителен възход през миналата, 2013 година, заявява, че Солнцева не може да участва на  Европейското първенство по плуване в Берлин:

„Солнцева тренира в Турция, в турски клуб. Доколкото знаем, но не можем да твърдим с точност, родителите й, заедно със спортистката, заедно с бившия й треньор, са търсели икономически ползи за кратък период от време.

 Украинската Федерация има ясна позиция по този повод: Федерацията и националният отбор винаги са били открити. Бяха й изпратени много писма с предложения и за участия, и да тренира, и да се развива. освен това Федерацията има ясна позиция относно това, че ние не търгуваме със спортисти. В смисъл, че спортистката Солнцева, както и всеки друг спортист, няма да бъде допусната да се състезава на Олимпийските игри в Рио де Жанейро за който и да е друг национален отбор.

Надяваме се, че илюзиите ще се разсеят, каквито и да са те, и Виктория ще се върне в страната си, ще се състезава за нея, ще тренира. От своя страна ние ще създаваме всички необходими условия тя да може да се готви“.

За да се появи спортист от такава класа като Виктория Солнцева, в конкретния случай Полтавска област, полтавската школа, треньорите от Полтава са изразходвали 7 или 8 години живот, загубили са огромно количество време, сили. Този човек е длъжен да представя тази страна.

Сверяваме със законодателството на редица страни: там човек не може да смени клуба си в продължение на 8 години, ако един единствен път се е състезавал за него. Как изобщо може да се говори за смяна на страната?“

С голямо съжаление, точно в този момент, се появява аналогията с нашата бивша националка Екатерина Аврамова, която от близо две седмици вече тренира за турския национален отбор. И за да предотвратим всякакви негативни изказвания, стъпили на родолюбива, националистическа или друга почва, нека си зададем въпроса: а защо се стигна дотам и как можеше да се предотврати, кои са механизмите, които няма да допуснат това да се случва и в бъдеще. Да съхраним талантите си за Българското плуване. Отговорът едва ли е в хан Крумови твърди закони и правила, които нашата Федерация би могла да използва.

Екатерина Аврамова

1 Comment

  1. Димитър Василев  /  20.08.2014, 20:58 Reply

    Ами направете им адекватни предложения на спортистите. Заплати които ги конкурентни, условия които ги удовлетворяват и няма какво да гледате някакви си тъпи правила, колко години трябвало да се състезаваш за даден отбор. Или опънете бодлива тел покрай басейните и да ставаме като Северна Корея!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>