Съветите на Боб Бауман

Съветите на Боб Бауман
User Rating: 5.9 (2 votes)

Олимпийските шампиони не стават такива сами. Зад всеки топ спортист стои треньор. За олимпийския медалист  Майкъл Фелпс това е Боб Боуман . Отначало Майкъл тренира в Плувен клуб Северен Балтимор (NBAC), а по-късно със американския национален отбор. Фелпс се запознава с Боуман на 10-годишна възраст. Още тогава Боуман забелязва, че момчето има талант.

Какво ще кажете за някой-друг съвет от треньора на златни медалисти? Помолихме Треньора Боуман да сподели най-добрите си съвети към младите спортисти.

1. Да подобри техниката и уменията си. Смятам, че това е наистина важно. Каквото и да правят, те трябва отработят основите и усъвършенстват базовите навици.
2. Да се учат на стратегии с помощта на игри, каквито и да са те. Важно е да излязат извън рамките на спорта си и да усетят що е то да си на върха, и тогава ще могат да научат много неща, които ще им помогнат да подобрят нивото си, каквото и да е то.
3. Да се пазят извън полето на игра или басейна. Да се хранят правилно, да почиват достатъчно, да се грижат за тялото си, като работят за гъвкавост и други такива неща.

Смятам, че това са трите най-важни неща.

Какво могат да правят спортистите извън сезона, за да се поддържат в добра форма? Какво не трябва да правят?

Какво не си струва да правят – да бездействат и да седят пред телевизора през цялото време. Трябва да бъдат активни. Всичко, което ги прави по-добри спортисти,  в която и да е област, ще им помогне, добрият спортист се представя добре в който и да е вид спорт. Ако детето е плувец, но му се иска да поиграе баскетбол или да бяга, или да вдига тежести – всичко е добре за него. Важното е винаги да остава активен и да използва тялото си.

Как трябва да се храни спортистът за да постигне максимума на представянето си?

Разбира се, трябва да стои далеч от вредната храна. Придържайте се към здравословното хранене. Всички млади хора се предполага, че трябва да се хранят с повече плодове и зеленчуци,това се отнася и за повечето възрастни. Да се придържат към балансиран режим на хранене. Когато сте млад и растете, можете да си позволите много повече храни, отколкото като възрастен, но най-добре да придобиете здравословни навици в храненето още като млади, а не да чакате да пораснете.

Кое е онова, което видяхте в Майкъл Фелпс и ви накара да смятате, че притежава огромен потенциал?

Наистина забелязах в него огромен състезателен дух, независимо с какво се занимава. За първи път го наблюдавах да играе с приятели извън басейна и с просто око се виждаше, че обича да побеждава и мрази да губи.

Другото нещо е, че е скроен като плувец. Видях го да плува на състезание, когато беше на 10 години и можеше да се каже, че притежаваше необходимите физически навици и способности.

Какво може да даде добрият треньор на спортиста?

За плувеца аз съм неговите очи извън басейна. Той не вижда, какво прави. Много често, това, което плувецът чувства и мисли, не съвпада с онова, което прави на практика.

Най-важното, което треньорът дава, са препоръките. Освен тях, смятам, че насочваме, мотивираме и още някои неща. Треньорът действително се явява партньор в подготовката на спортиста и ми се струва, че е доста по-добре да имате такъв.

Какво представляват индивидуалните тренировки?

Индивидуалните тренировки до голяма степен са същите, както и частните уроци по музика; това безусловно помага. Ако сте член на някакъв музикален колектив в училище и ви е необходимо да усъвършенствате собствените умения, то работата с някого ‘един с друг’ е много ефективна.

В миналото Майкъл казваше, че сте го подтиквали и били строг с него, което той много цени. Защо е толкова важно, треньорът да подтиква спортиста?

Има една отлична мисъл, която ми се е случвало да чуя: „Не може да има израстване без недоволство”. И това важи за всяка една фаза на живота ви. Помислете над това. За какво ви е да променяте нещо, ако сте напълно доволен от начина, по който стоят нещата.

Това, което правя, е постоянно да вдигам летвата и да отправям предизвикателства към спортистите, за да постигнат по-високи резултати и да преминават към по-високо ниво. Понякога хората се чувстват доста некомфортно от това. В повечето случаи е неприятно, но това е възможност за придобиване на още по-голям опит, защото разбират как да се справят в различни ситуации. Разбират какви възможности притежават и над какво имат да работят. Мисля, че именно това е нещото, от което всичко води началото си.

Стивън Даушън
източник: kidshealth
фото: foxsports.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>