Сухите тренировки – достатъчно ли е да работите само за сила и издържливост?

Или кой е ключът към оптималния вариант на вашата програма за сухи тренировки

Сухите тренировки – достатъчно ли е да работите само за сила и издържливост?
User Rating: 5.9 (2 votes)

Независимо дали тренирате за сила, издръжливост или комбинация от двете, ползата от добавяне на упражнения за скорост, подвижност и бързина към вашата програма за сухи тренировки може да ви осигури по-високо следващо ниво на представяне. Всеки един спортист би спечелил от подобряването на баланс, по-бързи крака и по-бързо време за реакция, а това е точно онова, което упражненията за скорост, подвижност и бързина ви помагат да постигнете. Тренировките целящи постигането на тези три качества често са взаимозаменяеми, но е важно да се разбере каква е взаимовръзката между съответните компоненти и по какво се различават.

Скорост

Най-общо става въпрос за  скоростта, с която можете да премествате ръцете и краката си по начин, който ви позволява да се движите възможно най-бързо в права линия. Това често се нарича линейна скорост. Ако забележите, че ви е трудно да следвате съотборниците или конкурентите си, добре е да добавите упражнения за скорост.

Подвижност

Докато скоростта се отнася до преместване в права линия, подвижността е способност да променяте посоката бързо и ефективно, да се движите в необходимото темпо без да го забавяте, да усещате и използвате ефективно баланса, да въртите раменете и използвате краката си в правилния синхрон. Упражненията за гъвкавост, подвижност и ловкост ще помогнат да подобрите ефективността си.

Бързина

Докато скоростта и подвижността разчитат на базисна сила на тялото, бързината се отнася до неговите рефлексивни реакции. Бързината се измерва с моменталните и бързи реакции и упражненията за подобряване на тези способности обикновено траят само няколко секунди. Ако имате проблеми с бързата смяна на положението на тялото си или липса на експлозивност в първите няколко движения, то добавянето на тренировки за бързина за увеличаване на времето за реакция ще ви помогне да бъдете по-бързи плувци и да подобрите стартовата си реакция.

Примерно разпределение на сухи тренировки и съответните цели, които да постигат:

  •  подвижност и бързина
  • *подвижност и скорост
  •  скорост, подвижност/гъвкавост, бързина

Упражненията за скорост, подвижност и бързина осигуряват осезаеми ползи за вашето представяне.

Те трябва да се заложат в тренировъчния процес още в самото начало на спортната кариера на младия спортист, за да се осигурят основите на една добра физическа култура, бързина на реакцията, чувство за темпо и контрол. Комбинацията от сила, бързина и издържливост са решаващи за представянето и спортиста и неговото предимство пред конкурентите.

Никога не спирайте развиването на тези умения, независимо дали смятате, че вече сте достигнали високо и завидно ниво. Фокусирането върху подобряването на скоростта, гъвкавостта, подвижността и бързината, ще ви помогне да подобрите ефективността си и да постигнете по-добри резултати. Повторението, последователността и постоянството са основните принципи, които ще ви дадат гаранция за вложения труд. Опитайте няколко вида тренировки и изберете от тях онези, с които можете да постигнете най-пълноценни резултати, но и ви доставят удоволствие. Тренировките за скорост, подвижност и бързина са много по-ефективни в екип с тренировъчен партньор, така че не пропускайте възможността за малко приятелско състезание!

Не забравяйте и подходящото спортно облекло, което ще осигури по-голяма ефективност на вашата тренировка и не на последно място – комфорт и удоволствие. Red Point ще се погрижи за това!

по материали на Vega

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>