Страничните ефекти при употреба и злоупотреба с хормони и свързани с тях вещества

Страничните ефекти при употреба и злоупотреба с хормони и свързани с тях вещества
User Rating: 0 (0 votes)

Употребата и злоупотребата с хормони от здрави индивиди може да причини ендокринен дисбаланс и да доведе до множество опасни за организма странични ефекти. В този прозорец за взаимовръзка може да се видят страничните ефекти на хормоните и свързаните с тях вещества върху избран орган или система на човешкия организъм.

Opera Snapshot_2018-03-22 допинг хормониХормоните осъществяват ендокринната регулация на човешките функции. Те са химически посредници, продуцирани от ендокринни жлези и/или ендокринни клетки в други органи (бъбрек, сърце и др.), чиито секрети се отделят директно в циркулиращата кръв и се пренасят до прицелните клетки. Там хормоните, след свързване с белтъчни клетъчни рецептори, осъществяват своите ефекти. Главните ендокринни жлези в организма са: хипофиза, щитовидна, околощитовидни и надбъбречни жлези и панкреас, яйчници и тестиси. Хипоталамусът е основна част на ЦНС, но също така продуцира хормони и се счита за невро-ендокринен орган. Хипоталамусът има директна съдова връзка с предната хипофиза – хипоталамусните нервни клетки секретират в тази портална система няколко освобождаващи и инхибиращи хормона, които регулират аденохипофизната секреция. Всеки от основните хипофизни хормони има хипоталамусен освобождаващ хормон, често наричан освобождаващ фактор или либерин (гонадолиберинът стимулира отделянето и на двата преднохипофизни гонадотропни хормона, лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон).

Следните хормони и техните освобождаващи фактори както и други вещества с подобна химична структура или подобен биологичен ефект са забранени:

  1. Eритропоетинът (ЕПО) е гликопротеин, отделян от бъбреците (85%) и черния дроб (15%); секрецията на ЕПО се стимулира от хипоксията.
  2. Човешкият растежен хормон (hGH, соматотропен хормон – СТХ) е пептид, секретиран от предната хипофиза. Хипоталамичния соматолиберин и вероятно грелина стимулират секрецията на СТХ. Освен директните си ефекти върху прицелните клетки, СТХ стимулира и синтеза на инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1) във всички тъкани. В повечето тъкани IGF-1 има локални ефекти, но черния дроб го секретира в циркулиращата кръв. Механорастежния фактор (MGF) е подвид на IGF-1 и произлиза от същия ген. Експресира се в скелетните мускули.
  3. Гонадотропините, забранени само при мъже, са лутеинизиращия хормон (ЛХ) и човешкия хорионгонадотропин (чХГТ). ЛХ е гликопротеин, секретиран от предната хипофиза, който регулира основно секреторната функция на тестисите и яйчниците. Хипоталамусния гонадолиберин стимулира секрецията на ЛХ. Човешкият хорионгонадотропин е плацентарен хормон. Наличието му в плазмата и урината е един от най-ранните признаци на бременността и е основа на тестове за ранна бременност. Малки количества от чХГТ се секретират също от различни тумори и в двата пола (туморен маркер).
  4. Инсулинът се секретира от β-клетките на Лангерхансовите острови в ендокринния панкреас. Той влияе основно на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. Той е разрешен само за лечение на спортисти с установен инсулинозависим захарен диабет.
  5. Кортикотропинът (адренокортикотропен хормон – АКТХ) се произвежда в предната хипофиза и регулира секрецията на стероидните хормони от надбъбречната кора. Под въздействие на различни стресиращи фактори, хипоталамусът отделя кортиколиберин, който стимулира отделянето на АКТХ.

doping-prevention.com

csm_Hormones_and_related_substances_bg_1_bedf78475dHormones_and_related_substances_csm_Hormones_and_related_substances_bg_3_f1fcedd256csm_Hormones_and_related_substances_bg_4_3f634d3b27csm_Hormones_and_related_substances_bg_5_11891edcd3csm_Hormones_and_related_substances_bg_6_47d070d4e5csm_Hormones_and_related_substances_bg_7_00333edac3

csm_Stimulants_bg_3_c73628e4c5csm_Stimulants_bg_2_976fdcdebe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>