Спортът в училищна възраст и прекомерното физическо натоварване

Спортът в училищна възраст и прекомерното физическо натоварване
User Rating: 0 (0 votes)

24chasa.bg

Не само възрастните се обездвижват, а и децата. Малките се застояват все по-дълго пред мониторите и се движат недостатъчно.

Европейско изследване показва, че вече дори тръгващите на училище имат заседнал начин на живот – прекарват на едно място до 8 часа от денонощието и българчетата не правят изключение.

Според проучване на британски педиатри в резултат на този “модерен” начин на живот приблизително 1 от 4-ма от подрастващите -

23 на сто, смятат

компютърните игри

с приятелчета за

физическа дейност

Обездвижването обаче увеличава риска от често боледуване, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) наднормено тегло и по-голям риск от високо кръвно, диабет и затлъстяване в активна възраст. Обездвижването най-напред се отразява на развитието на скелета. Още в начална училищна възраст близо 60 на сто от децата получават някаква форма на сколиоза.

За да е по-здраво детето, то трябва да спортува, като подборът на най-подходящите физически дейности се определя според индивидуалните възможности и възрастта. Но се подчиняват и на една обща за цялата училищна възраст закономерност – растежа. И най-вече развитието на скелетномускулната, сърдечносъдовата и дихателната система. При децата

има определени

зони в костите,

които нарастват

с неравномерно

темпо

и прекомерно физическо натоварване може да доведе до увреждането им. Това предупреди ортопедът доц. д-р Антони Георгиев – безспорен авторитет в спортната медицина у нас, началник на Клиниката по артроскопска травматология в болница “Софиямед”.

Специалистът съветва малките деца и учениците докъм 12-14 години да не се насочват към силови спортове, защото са свързани с голямо натоварване. Не са добър избор и такива мускулни дейности, които изискват прекалена интензивност или са свързани с голяма продължителност.

Много родители отрано поощряват продължителните тренировки и големите физически усилия на децата. Амбицията е да ги направят шампиони.

В периода на бурен растеж на организма това е лоша услуга за малкото дете – най-важното е да се създадат подходящите условия за нормално развитие и добро здраве на костно-мускулната система и на организма като цяло, коментира доц. Георгиев.

Най-подходящи за момичетата и момчетата в началното училище са плуването,

посилни за възрастта

бягане, скачане,

художествена

гимнастика, достъпни

спортни игри

и др. умерени физически занимания.

За децата след 10-12-14 години обикновено част от ограниченията отпадат. А това е и възрастта, в която

естествено се засилва

интересът към

колективни спортове като баскетбол, волейбол, футбол. При нормално за възрастта натоварване са подходящи също тенисът, леката атлетика, ските, кънките.

Наред с училищните ангажименти занимания два пъти седмично по 1-2 часа с почивки според интензивността и вида спорт са достатъчни, казва ортопедът.

Практиката му показва, че особено сред големите ученици се забелязва нарастващо увлечение по впечатлавяща фигура. Това по принцип не е лошо, но

става опасно,

ако стермежът

за супербицепси

е “на всяка цена”

Такава амбиция мотивира доста гимназисти да прекарват цялото си свободно време във фитнеса и ги изкушава да приемат вещества, които не са полезни за здравето, въпреки че отговарят на желанието на младежите за бързо увеличаване на мускулната маса. Спортът сам по себе си достатъчно оформя тялото, ако е избран подходящо, и това е по-разумният подход, съветва доц. Георгиев.

източник:24chasa.bgswimmerswarehouse 1

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>