Скандалното интервю на Юлия Ефимова след световното в Казан

Да се състезаваш с настоящото ръководство е непоносимо

Скандалното интервю на Юлия Ефимова след световното в Казан
User Rating: 5.8 (1 votes)

Победителката на 50м бруст Джени Йохансон (вляво) и Юлия Ефимова (вдясно), фото: sport-express

- Как оценявате представянето на отбора като цяло?

- Абсолютен провал. Все пак за световното първенство у дома можеше да се подготвим и по-човешки. Моите медали нямат никакво отношение към Всерусийската федерация по плуване. Те са за Русия.

- Отново проблеми с микроклимата в националния отбор?

- Колкото и да се старая да стоя по-далеч от нашето ръководство, започнах да усещам проблемите още две седмици преди шампионата. Научих за някакви внезапни квалификационни контролни във Волгоград. Ясно е написано, че отборът се формира според резултатите на националния шампионат! А нашите изведнъж в последния момент започват да променят правилата на играта и да говорят за бързи секунди на Универсиадата, Европейските игри и още някъде си.

На 200м делфин норматив покри едно момче, а го подмениха с друг. От Волгоград. Казаха, че 1.56 не представлява интерес за никого. В края на краищата получаваме 1.58. А момчето, което трябваше да се състезава според спортния принцип, гледаше всичко това от трибуните… А как ви се струва решението в мъжката кроулова щафета да се пусне силния състав и  едновременно с това да се прави контролно? Ако вечерта имахме две отпочинали момчета, едва ли щяхме да загубим от французите с тези 0,4. А те действително смятаха да правят проверка за оставане в щафетата на Сухоруков, Лобинцев и Изотов на 4х200…

- Но тези решения вас конкретно не ви касаят.

- Не. Но мен ме е грижа за националния отбор. Аз съм за целия отбор, постоянно се старая да настройвам всички позитивно. Ако е необходимо, от името на всички се обръщам към ръководството.

- И тук ли се налагаше?

- Да бяхте видели! Отидох да попитам за тези странни предсъстезателни контролни. Ответната реакция на Виктор Авдиенко (първият вице-президент на Всерусийската федерация по плуване) беше: „Кажи благодаря, че теб не те пипаме”.

 - Не може да бъде.

- Изобщо не мога да схвана неговата роля в отбора. Имаме си главен треньор, президент. Защо този човек винаги е с националния и какво право има да раздава на всички съвети? За мен най-обидното е че в интервюто след Барселона повдигнах цял ред въпроси, но въпреки това оттогава не се е променило нищо. Освен че спряха да ме закачат. Затова пък си го изкарват на всички останали. Същите ругатни, подхвърляния от рода „ти си никой” и тем подобни. Този негатив го усещам много силно.

- Какво трябва да се промени на първо място?

- Да се смени ръководството. Да се сложи не кой да е, а Александър Попов. От колко време заявява ако искате медали – повикайте ме и да се хващаме за работа. Но явно това на никого не е необходимо. Цялата тази волгоградска система, която е начело сега – това е ужасно.

- Какво е мнението ви за Владимир Морозов, който плътно работи с Авдиенко?

- Като цяло бих го посъветвала да заминава колкото си може по-надалеч от Волгоград. Когато тренира в Щатите, изглежда съвсем по друг начин. Но решението си е на самия Морозов, разбира се.

- Може би е необходимо да се осъществи диалог с ВПФ преди Рио?

- Отново ще ми заявят: „Не говори повече така, лошо момиче. Ние ще направим каквото трябва”. И всичко ще си остане по-старому.

- Между другото, отново плувахте в бански на един производител, въпреки че целият отбор беше с друг…

- Разрешиха ми непосредствено преди шампионата. Възможно е да ме глобят за това. Все още не зная. Голямо благодаря на министъра на спорта Виталий Мутко, който ми помага много сериозно. Каза ми да плувам с това, което трябва. А след това ще се оправяме.

- Знам, че миналата година целият национален отбор смяташе да подпише писмо с критика по адрес на сегашното ръководство и да го занесе на Мутко. Как свърши тази история?

- Всички се уплашиха. В министерството отидоха единствено тези, които тренират в чужбина. Аз, Сухоруков, Лобинцев, Гречин и още няколко спортиста. И всички, които не се уплашиха, разрешиха проблемите си.

- А първоначално намерението ви беше да отидете всички заедно?

- Да. Но като настъпи моментът за действие всички се разпръснаха. Кой замина, кой се уплаши… Но сега съжаляват за това и смятат да напишат ново писмо. Работата е там, че на мен вече не ми се иска.

- Не виждате смисъл?

- Ами да. Едва ли нещо ще се промени, макар да обещават.

- А какво всъщност обещават?

- Да се смени ръководството. Настоящото вече не се търпи. Бях в шок от онова изречение на Авдиенко.

- А с главния треньор Анатолий Журавльов сега изобщо ли не разговярате?

- Не. Може би понякога той звъни на татко. От мен просто го е страх.

- А изобщо от главния треньор зависи ли нещо в националния? Или важните решения за същите онези щафети взима Авдиенко?

- Смятам, че е именно така. Журавльов самостоятелно нищо не може да реши. Първата му работа е да се посъветва и едва тогава изказва мнението си.

- Поради това понякога се получават спорове заради щафетите.

- Не един път момчетата търсеха обяснение за щафетите. Знаете ли какво им отговориха миналата година в Берлин?

- Какво?

- Че просто ще ги отстранят, ако продължат да изказват мнението си на глас. Представяте ли си? Ние не тренираме за тях! Иска ми се да печеля медалите за себе си, за страната, но не и за тази федерация. Чудесно разбирам, колко много беше вложено в мен в Русия и искам да й се отблагодаря с победи. А тези хора са готови да спрат отбора и да лишат всички от призово място, само и само да не спорят с тях.

- Вярно ли е че смесената комбинирана щафета ви изкара от релси?

- Смачка ме факта, че след нея всички обвинения бяха насочени към мен и Настя (Фесикова). А защо треньорите не забелязаха, че останалите отбори поставиха момчета на първите два етапа – не е ясно. Когато плувах срещу такива вълни, имах усещането че се намирам в месомелачка.

- Свързвате ли неуспеха си на 200м именно с това?

- Там причините са комплексни. Но на първо място съм си виновна аз. Когато дойдох на следващата сутрин след кроуловата смесена щафета в басейна, разбирах, че нищо не мога да направя. Ръцете и краката ми бяха като наляти. Давах си сметка, колко трудно ще бъде. При това бях сигурна, че 2,26 ще ми стигне за финал. Трябваше, разбира се, просто да спечеля серията си.

- Разглеждаше се вариант, в който да бъде свалена Виталина Симонова, а вие да плувате в полуфинала?

- Какво говорите? Никога не бих постъпила така. Та това не е честно. Аз, за разлика от нашата федерация, уважавам предварително установените правила. Дори някой да се опиташе да прокара такова решение, просто бих отказала да плувам. Това си е напълно моя грешка и Симонова няма нищо общо с това. Трябваше да се взема в ръце за „петдесетака” и да докажа на всички, че на 200м се случи голямо недоразумение. В крайна сметка не се получи на косъм. Просто не ми дойде стената.

- Не ви ли се струва, че Рута Мейлутите се чувстваше объркана, когато плувате с нея в съседни коридори?

- Има нещо такова. Освен това лично на мен изключително много ми помогна родната публика. Когато излизахме на старт и публиката започваше да вика: „Русия, Русия” – аз се нахъсвах, докато останалите точно обратното – чувстваха се объркани.

- Александър Попов предположи, че една от причините за неуспеха на 200м се крие в това, че вътрешно се успокоихте след победата на 100м…

- А, не, не! Точно обратното, след 100-те метра се бях ядосала много на себе си заради лошия резултат. Пред мен е поставена задача да взема три златни медала в бруста в един световен шампионат. Та това още не е правено от никого. Бях много близо да го осъществя в Барселона. Тази цел е актуална и сега, както и по-рано.

 източник: sport-express

2 Comments

  1. Румен Атанасов  /  03.10.2015, 16:36 Reply

    Юлия повдига въпроси които са характерни за всички посткомунистически страни.След промените в тях в плувните федерации се настаниха функционери които се превърнаха във феодали и провалиха цялостната система на подготовка.Парите излезнаха на преден план.Виктор Авдиенко е име в руското плуване и ми се струва,че Ефимова му има зъб за нещо.Освен това руския национален отбор си има нов главен треньор Сергей Колмогоров който завеждаше научно-приложната лаборатория към отбора.Остана и Анатолий Журавльов като наблюдаващ порасналите младежи и девойки надхвърлили възрастта-18 г.и съответно16 г.Известно е,че Юлия Ефимова си е кисела краставица и често разкарва своите интимни приятели поради“несходство на характерите“.Известна доа омраза има и заради допинг наказанието което я лиши от медали.Нищо чудно интервюто да е дадено в момент на емоционална дупка и след време тя да запее друго Ми.При рускините има десетина момичета които са много силни и няма да е чудно ако Юлката изхвърчи за Рио.Т

  2. Румен Атанасов  /  03.10.2015, 16:38 Reply

    Юлия повдига въпроси които са характерни за всички посткомунистически страни.След промените в тях в плувните федерации се настаниха функционери които се превърнаха във феодали и провалиха цялостната система на подготовка.Парите излезнаха на преден план.Виктор Авдиенко е име в руското плуване и ми се струва,че Ефимова му има зъб за нещо.Освен това руския национален отбор си има нов главен треньор Сергей Колмогоров който завеждаше научно-приложната лаборатория към отбора.Остана и Анатолий Журавльов като наблюдаващ порасналите младежи и девойки надхвърлили възрастта-18 г.и съответно16 г.Известно е,че Юлия Ефимова си е кисела краставица и често разкарва своите интимни приятели поради“несходство на характерите“.Известна доа омраза има и заради допинг наказанието което я лиши от медали.Нищо чудно интервюто да е дадено в момент на емоционална дупка и след време тя да запее друго Ми.При рускините има десетина момичета които са много силни и Юлката трябва да се съобразява с това.Румен Атанасов ПП.Моля г-н Редактора да затаи дъх,че ще изпратя още едно мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>