Сергей Бондар: защо Виктория Солнцева не се задоволява само с рекордите на Украина

Сергей Бондар: защо Виктория Солнцева не се задоволява само с рекордите на Украина
User Rating: 5.8 (3 votes)

Предлагаме ви част от интервюто на Екатерина Жидкова със Сергей Бондар, треньор на най-успешната млада талантлива плувкиня на Украина за това, в какво се крие тайната на успешното и правилно развитие на Виктория Солнцева.

На първото в кариерата си Световно първенство най-младата представителка на националния отбор на Украина Виктория Солнцева поставя цели пет национални рекорда. Три седмици по-късно, на Световното първенство по плуване за младежи в Дубай, тя продължава да плува с впечатляващи резултати.
В интервю за „СЕ” наставникът на притежателката на два златни и един сребърен медал от Европейския младежки шампионат по плуване Сергей Бондар разказва, защо тя не се задоволява само с рекордите на Украина.
Как външността на модел влияе на резултатите и кога петнадесетгодишната плувкиня ще се окичи с медали от състезание за възрастни.
- Преди самото начало на Световния шампионат треньорският щаб на украинските национали заяви, че първостепенна задача не са медалите, а личните рекорди. Може да се каже, че Виктория Солнцева е „преизпълнила плана”?

- В Барселона Вика изяви характера си на боец, показа по-добър резултат, дори отколкото на юношеския Европейски шампионат. Може би и аз не съм очаквал такова количество рекорди. Предполагам, това струва много, дори повече от юниорските медали. Когато вечерта преди старта тя влезе в басейна и видя огромните трибуни, очите й станаха квадратни от учудване (Усмихва се).

В Барселона не всички повярваха отраз, че е само на 15г. Просто такива млади финалисти на световното първенство нямаше. Във връзка с това да спомена, че на финала на 200м тя имаше възможност дори да се пребори за медал. Вика се ориентираше по съперничките си, които плуваха в съседните коридори. И не можа да видя плуващата през два коридора от нея американка Мики Лауренс. Впоследствие тя стана трета. 0.67 секунди от бронзовия медал за тази дистанция смятам, че е съсвсем малко.

- Как се отрази младата възраст на вашата възпитаница на представянето й в Барселона?

 - За да претендираш за пиедестала на такива състезания, трябва да притежаваш все пак достатъчно железни нерви и характер. Не всеки става шампион. Но за своите петнадесет години Вика се представи като пълноценен възрастен спортист. Тя има стабилна психика. Медалите от Световно първенство в нейния случай, смятам, че са въпрос на време.

- Колко време още е необходимо за да видят украинските фенове Солнцева на стълбичката?

- Съдейки по динамиката на нейните резултати, това ще стане много скоро. Същата Рике Педерсън, която сега сваля световни рекорди, на петнадесет години не плуваше така. Ако в началото на годината Вика показваше 2.34 на 200м бруст, то днес е вече на рекордните 2.23. Разлика от единадесет секунди – невероятен прогрес!

Още повече, че при нас няма никакви фармакологични въздействия. Вика изглежда слабо, стройно дете с външност на модел. За сравнение, мускулите на Рута Мейлутите са добре очертани. На 16 тя изглежда като на 25 години. Т.е., вижда се ранно развитие, използвани са сериозни методи на подготовка, като за възрастен спортист. Ние на практикуваме това.

- Талантът на Виктория Солнцева е заложен от природата или е резултат от плодотворната работа на спортистката и нейните наставници?

 - Безусловно, тя е талантлива. Освен това, Вика е „продукт” на двегодишна подготвителна програма. А също и на опита от работата ми с Анна Хлистунова, която стана бронзов призьор на Световния шампионат`2007. Предложих на група спортисти и треньори да следват моята програма за подготовка. Вика с нейната треньорка се включиха през пролетта на тази година. Достатъчно късно, но всички спортистки подобриха резултатите си.

 - В какво се състои на практика тази програма?

- Това е целева система от централизирани спортни лагери, на учебно-тренировъчна база. Благодарение на тази схема става възможно откриването на надарени спортисти. Към тях се причисляват и Анастасия Малявина, която влезе в призовата тройка в Познан, Олга Товстоган, която подобрява резултатите си с много. А Вика се развива с огромни крачки. За това голяма заслуга имат треньорите, които точно и дисциплинирано следваха плана.

- Когато започнахте работа със Солнцева, усетихте ли носталгия по времената, когато работихте с Хлистунова?

- Честно казано, да! Ръцете ми са свободни, тъй като вече не съм на поста главен треньор на националния отбор. Поддържаме връзка с треньора на Вика, но последните четири месеца работим директно, така да се каже, без посредници (Смее се). Вика счупи рекордите на Аня, която между другото, и позвъни и я поздрави за това!

- Можете ли да направите паралел между вашите подопечни – младата талантлива Солнцева и реализираната, опитна Хлистунова?

 - С Аня започнах работа, когато беше на 17 години, а с Вика – на 14. Т.е. имаме различни отправни точки. Хлистунова беше по-голяма и затова може би й е било по-лесно. Някои тренировъчни елементи, например, натоварванията във фитнеса, които практикувахме с Аня, с Вика не прилагаме. Макар че, от друга страна Аня попадна късно при мен, ако взимаме предвид  световните тенденции в бруста, където момичетата доста рано започват да показват високи резултати. Солнцева и Хлистунова си приличат и по външните си параметри: високи, слаби, с дълги крака. Явно, моите виждания и методи на работа в плуването подхождат именно на такива госпожици.

- Освен структурата на тялото, какво друго играе важна роля за успеха на вашите възпитанички?

– Плуването е спорт, в който треньорът стои на ръба на басейна и показва всичко с жестове. Ето защо, несъмненно, спортистът трябва да притежава интелект. Плуването – е изкуство. Например, едва ли можем да си представим африканец шахматист. На някои е дадено да бягат бързо, на други – да плуват. И Аня, и Вика притежават добри способности да възприемат нововъведенията. Вика спокойно може да даде интервю на английски, въпреки че стъпва в училище по-рядко от съучениците си. Като цяло, нивото на знания за нейната възраст е доста високо. Това не е маловажно. Не ми харесва, когато казват, че спортистите са глупави. Това е далеч от истината.

- За последен път украински плувци са стъпвали на почетната стълбичка на Световни първества в Мелбърн`2007, по-точно това беше вашата възпитаничка Анна Хлистунова. Не ви ли идваше наум, че Солнцева би могла да повтори постижението на предшественичката си още в Барселона?

 - С Аня отидохме в Малбърн след две победи на Европейски първенства за възрастни. Солнцева едва тази година беше допусната до юношеското първенство на континента. През следващата я чакат доста стартове с юниорки. А да говориш с момиче, което е навършило петнадесет години месец преди турнира, за медал от Световно първенство е просто глупаво. Трябва да се разбира от психология. Иначе можеш да я провалиш.

Вика и без това е максималистка. Всеки един турнир, на който е останала без медал, смята за неуспешен, разстройва се, плаче. Не я задоволяват рекордите на Украина, попадането във финали, трябват й само медали. Вика не се отнася към това философски. Дори думите ми, че е плувала добре и че вече през следващата година може да заеме място на стълбичката, не й помагат.

 източник: sport-express
превод: admin
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>