Световно първенство по зимно плуване, Талин 2018. ( и видео)

stena.ee
User Rating: 0 (0 votes)

1386 участника от 40 страни в 125 отбора и 13 възрастови групи в Световното първенство по зимно плуване в Талин (Естония).

Състезанието започна на 6 март и беше открито с първата си дисциплина 25 бътерфлай, възрастова група 70-75 г. Температура на водата 0,2 градуса. Стартовете продължават до 10 март.

Една от участничките, Наталия (Латвия), споделя, че по принцип участници в плуването в ледени води са хора, които се занимават с плуване в нормален басейн.  „Ако в класическото плуване конкуренцията е много висока и става въпрос за стотни и дори хилядни, то в зимното плуване, тя все още не е толкова голяма, въпреки че постоянно расте“. Според нея зимното плуване скоро ще придобие статус на спорт и в Латвия, засега Федерация на зимното плуване там няма и участието се осъществява от името на клубове.

Има идея, че плуването в ледени води трябва да се развие от любителски до олимпийски спорт и малко по малко стъпки в тази посока са правят (вижте повече тук). Много е вероятно след четири години в Китай да се презентира и да бъде заявено включването на зимното плуване в програмата на Олимпийските игри.
Представител на Белорусия споделя, че в тяхната страна преди няколко години зимното плуване е придобило статус на официален спорт и е включено в официалния държавен регистър на видовете спорт.

Олег Докучаев сн. sputnik-news

Олег Докучаев
сн. sputnik-news

Олег Докучаев, член на Федерацията по зимно плуване в Русия, смята, че в зимното плуване класическите плувци намират възможност  да продължат спортната си кариера. До 2012 година то е съществувало под формата на моржуване, а сега вече има спортна насоченост: определени са параметрите на водата, дистанциите, правилата, ясни критерии за разликата от обикновеното плуване.

В рамките на състезанието има и стартове без измерване на времето, както и шоу на моржовете. Като част от тази фестивална програма всеки желаещ може да въплъти мечтата си в реалност – да преодолее определена дистанция или просто да се потопи в ледените води, за да получи своята порция адреналин и аплодисменти.

sputniknewslv4На пресконференцията към състезанието Олег Докучаев разказва, че етапите на Световната купа по зимно плуване се провеждат всеки месец в различни страни: Англия, Белорусия, Русия, Финландия, Швеция и други, затова всички се познават и уважават един друг.

„Спортът е екстремален, а общуването топло, спортистите се застъпват един за друг. Ако в другите видове спорт я те побутнат, я ти подставят крак, в зимното плуване всеки е насреща, готов да помогне да слезеш по стълбичката, да минеш по пътечката – отношението е напълно различно“.

сн. sputniknewslv

сн. sputniknewslv

„Доколкото все още този спорт не е олимпийска дисциплина, няма поддръжка от държавата и шампионатът се провежда на обществени начала, като 90% са за сметка на постъпленията от таксите на самите участници. Една дисциплина – 50 евро, средно се плуват по 3 старта, плюс пътни и хотел. А участниците са 1600 – ето на какво ниво Международната асоциация по зимно плуване успя да вдигне този спорт“

Да не забравяме, че Петър Стойчев спечели златен медал на 400м свободен стил в Световното зимно първенство по плуване в Тюмен, Русия, през 2016г. Все още нямаме информация, дали участва и тазгодишното издание на шампионата.

Петър Стойчев с уникална възможност да се присъедини към Олимпийската история

Петър Стойчев – Световен зимен шампионат по плуване (8-12 март)

Видео запис на пресконференцията


*

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>