Световна купа по плуване – етапът в Москва

Световна купа по плуване – етапът в Москва
User Rating: 0 (0 votes)

На 12 и 13 октомври в Москва ще се проведе поредният етап от Световната купа на FINA в Спортния комплекс „Олимпийски“. Тазгодишната Световна купа по плуване на  FINA включва три групи етапи: европейска, близкоизточна и азиатска. Състезанията от Европейската група вече завършиха в Берлин и Айндховен и бяха отбелязани с внушително количество Световни рекорди.

С Московския етап започва близкоизточната група. След всеки етап спортистите получават точки за своите три най добри старта в зависимост от мястото си в класирането и показания резултат. Точките от различните етапи се събират и след финалните стартове в Пекин се определят притежателите на Купата, които получават допълнително по 100 хиляди долара. Освен това, всеки поставен Световен рекорд добавя в касичката по 20 допълнителни точки.

При мъжете  в момента олимпийският шампион Чад Льо Кло (ЮАР) води общото класиране на Световната купа на FINA по плуване за 2013г. със 128 точки. Рекордьорът на 200м бътерфлай възнамерява да постави нов рекорд в Москва и да си върне Световната купа. Льо Кло си поставя за цел да спечели Световната купа и затова държи на всеки етап. „Това няма да е лесно – в Световната купа участват най-добрите плувци на планетата“. На етапа в Москва погледите ще бъдат насочени към местната надежда Владимир Морозов, който има силни предпочитания към малкия басейн и убедителното му представяне го изведе на второ място във временното класиране с 87т. Морозов досега има три победи и осем пъти се качва на почетната стълбичка. Третото място при мъжете до тук се държи от унгареца Даниел Гюрта с 84т.
При жените миналогодишната победителка  Катинка Хошу (Унгария) води временното класиране след първите два етапа в Айндховен и Берлин с безспорните 282 точки. Освен това тя счупи шест световни рекорда на всички 100, 200 и 400м съчетано плуване. Испанката Мирея Белмонте е на второ място с 97т., а Раноми Кромовиджоджо (Холандия) – трета с 86т.

В Московския етап сили ще премерят и Юлия Ефимова и Рута Мейлутите.

Стартовете можете да следите пряко оттук

12 октомври: 13:50 – 17:10 GMT (финали) (местно време)
13 октомври: 14:00 17:15 GMT (финали) (местно време)

 фото: FINA
 фото: FINA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>