Рио’2016. 4-ти ден – 9-ти август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио’2016. 4-ти ден – 9-ти август

Ето че преполовихме програмата. На Олимпиадата винаги се случват чудеса, но извън финала. Понякога някой непознат/а състезателка от Карибския басейн или Югоизточна Азия се вмъква неканен/а. Винаги обаче става дума за живеещ/а или студент/ка в САЩ, Франция или Великобритания.

МЪЖЕ  200м бътерфлай

rio m but 200

На пръв поглед би трябвало да има двубой между олимпийския и съдружен (Комънуелта) шампион Чад ле Клос и световния и европейски Ласло Чех (Унгария). Чад Гай Бертранд ле Клос (Южна Африка) се появява с басейн в Дърбан на 10 г. Помня началото му през 2010г. на Младежката Олимпиада в Сингапур, където взе сребърен медал в дисциплината. През зимата на същата година в Дубай на световното на 25м.Чад спечели първото си злато. Победата му в Лондон Le Clos Shocks Phelps to 200m Butterfly Gold – London 2012 … беше сензация особено в компанията на безумно разочарования Майкъл Фелпс. Чад продължи и в Барселона’2013 на световното, където също стана шампион. В Казан’2015 той замина самоуверен, както и останалите финалисти, но беше победен от възкръсналия Чех. Дни преди да замине за Рио Чад направи обръщение по повод заболяването на двамата му родители от чумата на века – рак.

Ласло Чех (Унгария) се вписва във всяко голямо състезание. Той е вече на 31 години, но става все по-добър. Бащата на ЛаслоЛасло Чех-старши е състезател на 2 олимпиади: Мексико’68 и Мюнхен’72. Малко хора знаят за астмата на Ласло – белите му дробове имат по-малък обем. За първата си Олимпиада в Атина“2004  той контузва крак и е опериран. Възстановява се бързо и печели медал на 400м. съчетано. Ласло сменя 3-ма треньори и сега тренира при националния Андраш Харгитай. Ще припомня, че предшественикcj му Ласло Киш беше обвинен в сексуален тормоз от няколко състезатели и напусна поста си 6 месеца преди олимпиадата в Рио. Ласло Чех се ожени преди година за неговата дългогодишна приятелка Дия Месарош.

Както винаги в делфина има много японци. Сега се готвят двама ветерани. Дайя Сето Япония) се класира на държавната квалификация изненадващо. Силата му е съчетаното, където е двукратен световен шампион на 400м. 22 -годишния състезател от Морояма е истинско предизвикателство за фаворитите. Дайя участва миналата година в Казан и стана 6-ти. Японците имат традиции в тази дисциплина – бронз за Мацуда в Пекин и Лондон, сребро за Ямамото в Атина и др. Масато Сакаи (Япония) зае 4-тото място в Казан’2015. Предпочита турнирите на ФИНА на малък басейн заради наградния фонд. Той е от много бедно семейство и от малък без баща. Започнал е да плува по една безплатна програма и така се появява нов претендент за златото в Рио.

Какви времена настанаха! Майкъл Фелпс (САЩ) да е вече един от многото. А не Единственият! Да, след хилядите дивотии, които той сътвори след триумфа си в Лондон, най-титулованият състезател в историята на плуването (18 златни олимпийски медала, от които 13 индивидуални) да стиска палци за медал. Дали под ръководството на Боб Баумън ще успее? Много са гладните вълци и вълчета, които са готови за секунди славна победа над Най-големия! Всички гадаят докъде той ще пробие стената, която сам издигна на върха на триумфите си през новия век. Защото през 2008г. в Пекин той спечели безумните 8 златни, а в Лондон – 4 златни. И обяви край на кариерата си. Но се върна, при това женен, и най-вече – татко на Бумър. Но дали славата не го е изоставила на 31 години?

Тамаш Кендереши (Унгария) е едва на 18 години и се „показа“ през 2014г. на Младежката Олимпиада в Нанкин и на Европейското младежко със златни медали в дисциплината.В Лондон’2016 на европейското Тамаш спечели бронза. На квалификацията в Будапеща той остави извън борда Бенче Бичо. Дни преди Казан’2015 той се разболя от мононуклеоза и напусна лагера на унгарците за лечение.

Скандинавските държави винаги са излъчвали сигнали към голямото плуване. Сега Виктор Бромер (Дания) е на линия. Виктор спечели европейското злато в Берлин 2014г. В Казан’2015 остана 5-ти, но ужасно близо до световния връх. На европейското в Лондон той взе среброто, но на 3 секунди от шампиона. Което го обезсърчи. Малко!

Няма как да няма и домакин. Това е Леонарду ду Деуш (Бразилия). В Лондон’2012 той беше едва 21-ви!!, но в Казан’2015 остана само 9-ти. При ненадмината алхимия на домакините нищо чудно да стане и шампион. Иначе е за южноамриканска консумация, а е вече  и на 25 години. Много разностранен плувец, но понеже винаги нагълтва вода при бруста отказва да плува съчетано.

4х200м св.ст.

Любимата дисциплина на Александър Конкеев. Той се е запалил по време на неговата хуманитарна мисия в Южен Судан, когато присъства като почетен гост на денонощния плувен маратон в единствения 18-метров хотелски басейн в столицата Джума. Неговият самолетен мотор е задвижвал помпа, която е пълнела басейна директно от Нил. Дори се наложило Сашо да измъква с голи крака плацикащ се нилски крокодил, просмукал се през една пукнатина на басейна. Та, Сашо е дал идеята за плувния маратон 10 000х18 метра. И от там неговата страст към дисциплината.

За Рио има много колебания.

САЩ! В състава на янките е и легендата Райън Лохте. Освен това Конър Дуайър, Таунли Хаас и Джак Конгър. Казах има колебание, защото американците загубиха в Казан златото, а в щафетата вече не е Майкъл Фелпс, който ги измъкна в Лондон срещу французите. Хаас и Конгър не са нещо особено сред 20-те състезатели в света затворени в секунда и половина.

Великобритания стана изненадващ световен шампион в Казан и разчита най-вече на Джеймс Гай. В отбора са и Стивън Милн, Роби Ренуик и Дънкън Скот.

Австралия взе бронза в Казан, както и златото на Комънуелта в Глазгоу. И четиримата са много равностойни и нищо чудно да изненадат – два силни поста от Камерън Макивой и Томъс Фрейзър-Холмс, трети много наблизо – Дейвид Макеън и … проблематичен е четвъртият – анонимникът Дениъл Смит.

Руската федерация е мачкана дни преди Олимпиадата, но дали това няма да е искрата, която да възпламени четвъртите от Казан. Ще видим Александър Красних, Данила Изотов, Михаил Довгалюк и Вячеслав Андрушенко.

Холандия спечели Европейското в Лондон’2016 със Себащян Фершурен, Дион Дрийсен, Мортен Брожковски и Кайл Щолк.

Смятаме, че изненади ще поднесат Германия с Паул Бидерман, Флориан Фогел, Кристоф Филдебрандт и Клеменс Рап, Белгия с Глен Сургелууз и Питер Тимерс и Китай със Сун Янг и Ванг Шун. Всички са отписали сребърната от Лондон’12 Франция, но дали така мислят Жереми Стравиус, Жоран Потеxн, Лорис Бурели и легендата Яник Аниел.

ЖЕНИ – 200м св.ст.

rio w fr 200

Това е нашата дисциплина с Нина Рангелова. Нина е рожба на пловдивския спорт. Нина покри  норматив „А“ на световното в Казан’2015, а го подобри и на Европейското в Лондон’2016. Тя тренира плуване от деветгодишна. Преди това се занимава с художествена гимнастика, но се разочарова, тъй като винаги я оставят резерва. Звездния си миг в художествената гимнастика така и не го дочаква. Затова пък в плуването е без конкуренция.

„Първият ми златен медал беше в седми клас на 200м. делфин. Дядо ми беше обещал, че ще ми купи телефон. И аз плувах ли, плувах! Накрая бих за много малко, за някакви стотни. Взе ми Сименс А52 или нещо от сорта” – разказва с умиление шампионката.

В СУ „Васил Левски” учи в пети клас. Първият й личен треньор е Таня Месробович. Благодарение на нея успява да се научи да плува и в четирите стила за много кратък период и да се яви само след три състезания на републиканско първенство. В Спортното училище попада на друг отличен треньор – Димитър Дръндаров. Всеки път, когато през годините губи мотивация поради липса на условия или средства, той заедно с родителите й и връщат смисъла да се бори. През 2006 година Нина е балканска шампионка на 200м кроул за девойки. Куриозно е, че точно преди това е отстранена от националния отбор като неперспективна. Но в началото на 2007 година се завръща с гръм и трясък.

„Не чувствам да съм с нещо по-различна от другите хора. Не е причина за гордост това, че съм първа в България, тук няма конкуренция. Имало е случаи другите да са на 10 секунди след мен” – размишлява състезателката по отношение на усещането да си шампион.

Наред с меда се прояви и жилото. През декември 2015г. Нина бе забъркана в неприятна и потулена история с 5 000 лева, отпуснати от Община Пловдив за олимпийска подготовка. Те според нея са за лична подготовка, а според клуб „Младост 91″ са за клуба. Затова Нина напусна родния си клуб и премина в конкурента „Спринт“, ръководен от Таня Петрова-Месробович. Подготовката на нашата олимпийка достигна до положението тя да участва на конкурса „Мис България“ в САЩ. Накрая една телекомуникационна компания й стана спонсор. Нина живее заедно  от 5 години със своя състудент и съотборник от Южнометодисткия университет в Далас литовеца Миндаускас Садаускас. Тренира я Стийв Колинс.

Итака кои са основните претендентки в дисциплината.

Кейти Ледецки (САЩ) е голямото име на американското плуване. Тя ще участва в 4 дисциплини, но 200-те метра и е любимата. Тя е световна шампионка от Казан. Държи името й да се произнася „Ледецки“ поради чешките и родители. Тя е родена във Вашингтон, но живее с мама и тати в Бетезда (Мерилънд). Първият й треньор е Юри Сугияма, а сега тренира при известния плувец в миналото на бътерфлай Брус Гемъл. Кейти отложи с година обучението си в Станфърд заради Рио.

Федерика Пелегрини (Италия) е най-голямото име в Рио. Най-титулуваната и одумвана състезателка на Олимпиадата. В Лондон тя се срути до 5-тото място след серия лични скандали с Лука Марин. След като порасна (вече е на 28 години) и се кротна в обятията на Филипо Манини тя се класира със сребро в Казан. В Лондон’2016г. Феде взе и златото.

Сара Сьощром (Швеция) не е честита и именита в тази дисциплина и избягва да я плува. Сега е в капан, но нищо чудно да грабне дори златото. Следя Сара от 13-годишна (от 2006г) и именно на 200м. св.ст. тя спечели първата си международна победа. Шведката беше едва 12-та в Лондон и избягваше да плува в нея.

Емма Макеън (Австралия) е поредната състезателка, която се надява да върне славата на средното австралийско плуване. Има по-голям брат Дейвид и те са второто семейство след брат и сестра Конрад през 1960г. участници в Олимпиада. Тренира ги баща им Рон, който печели 4 златни медала в Москва’80 и Лос Анджелис’84.

Има и две китайки които твърдят, че са Шен Дуо и Кю Юхан. Шегувам се! Шен Дуо (Китай) е шеста в Казан’2015г. Тя се появи на 17 години на Младежката Олимпиада в Нанкинч 2014 с пет златни медала. Същата година извоюва нови четири златни на Азиатските игри в Инчеон. Много умела щафетничка – винаги на трети проблемен пост. Кю Юхан (Китай) е поредната 18-годишна китайка, която е само от местна консумация и хвърлена направо в Олимпиадата. Появява се само на 4х100м. св.ст. в Лондон’2012 г, където е на 14 години и после изчезва в огромната центрофуга.

Фемке Хиймскерк (Холандия) е на 29 години. Известно време (2 години) живее в Марсилия и тренира при Ромейн Барние. Сега е отново в Холандия в Айндховен с Марсел Вуда. След  6 години връзка тя се раздели със спортния журналист и бивш плувец Йероен Стекеленбург. Фемке се появява в големия спорт през 2005г. на световното в Монреал. Тя има огромен международен опит и повече от 40 медала от състезания извън родината и. В  Лондон’2016 спечели сребърен медал.

Вероника Попова (Русия) е една от малкото силни състезателки, която не беше ударена от МОК. Вече е на 25 години. В Казан се класира четвърта, като победи Катинка Хосу. Плува при Михаил Горелик - известен състезател в близкото минало във Волгоград.

200м съчетано плуване

rio w IM 200

Хиляда пъти коментирана е шампионката Катинка Хосу (Унгария). Превъзходството й е толкова голямо, защото плува силно и четирите стила. Дори в най-слабия й – бруста, тя може да вземе медал от Европейско първенство. Кой ще спре „Желязната маджарка„, която има над 30 състезания през годината с повече от 140 дисциплини. Чудя и се кога спи? Ами г-н Тусъп - така нареченият й съпруг, който се прави и на нейн треньор. Как я кара с такава мускулеста жена? Евентуалната загуба на Кати ще е чудо, но спомнете си феномена Йе Шивен от Лондон.

Шибон-Мери О,Конър (В.Британия) е най-близо в далечината до унгарката. Започнала на 17-години на Олимпиадата в Лондон’2012 на 100м. бруст. След това се прояви на Комънуелта в Глазгоу с първото злато в дисциплината. Тя е родена в морския курорт Бат и е малко авантюристка по душа – пътувания на автостоп, нощни къпания с приятели, хапване, пийване, … В Казан Шибон взе бронз. Неин идол е Ребека Адлингтън.

Маделайн“Майя“Дирадо (САЩ) е вече г-жа Андрюс. В Казан тя се класира четвърта. Има италиано-холандски корени. След сравнително затворено моминство тя направи сватба по нейно настояване по католически обред. Майя е само на 23 години и мисли след Рио да роди дете, но не и да прекъсва с плуването. Разбира се ще зависи от представянето й.

Виктория Андреева (Русия) е другата силна и изтървана от „независимата“ WADA силна състезателка. Често я бъркат с наказаната за допинг Екатерина Андреева, която също плува съчетано. Виктория е на 24 години и е питерка. Няма голям опит. Печели злато на Европейското за девойки 2008г.в Белград, а на Световното за девойки в Монтерейч’2008г. е трета. След това изчезва във вътрешни състезания.

Михо Терамура (Япония) се класира изненадващо за сметка на сребърната от Казан Канако Ватанабе. Тя участва на световното в Барселона, където се класира на 14-то място. На Азиатските игри 2014г. в Корея запя японския химн на почетната стълбичка и беше лудо освирквана от корейските зрители за провокацията.

Алиша Каутс (Австралия) е ветеранката на близо 30 години. Тя се появи в Пекин’2008 г. Дълги години  избягваше да плува в дисциплината заради примата Стефани Райс. След отказването й заряза бътерфлая и ето я претендентка. Малко е старичка, но това е последното и състезание.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ И РУМЕН АТАНАСОВ

Save

Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>