Рио’2016. Шести ден – 11-ти август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио’2016. Шести ден – 11-ти август

Предстоят четири много интересни дисциплини в Рио. Любопитната част е че няма отявлен фаворит, а куп мечтатели/ки. На Олимпиадата ФИНА продължава мръсната си игра с нервите на руските състезатели Морозов и Лобинцев. Преди броени часове президентът Милионе се измъкна по пиемонтски с финта “МОК решава“. Нашите кореспонденти Жозе Гутиереш, Шакир Белхадж и Франко Антонети са в Рио и очакваме техните информации и снимки. (бел.ред., swimrecords).

И така, Рио.

МЪЖЕ – 200м гръб

rio m back 200

На американската квалификация в Омаха се случи чудо. Олимпийският шампион Тайлър Клари и световният от Баселона`13 Райън Лохте излетяха към миналото. Заместиха ги досегашните им васали. Райън Мърфи (САЩ) е новото име в следващия олимпийски цикъл. Той се появи с бронз на Световното младежко в Лима`2011 с бронз. В Казан`2015 Райън стана пети, а сега е готов за шампион. Типичен калифорниец, който учи бизнес администрация в колеж. Джейкъб Пъбли (САЩ) е по-титулован, като в Лима той спечели световната титла. На 23 години той има мощна поддръжка от баща си, машехата и 5-тимата му братя и сестри – родни, природени и доведени. Подвизава се на Универсиадите и Пан Америкън поради присъствието на големите Лохте и Клъри. Досега …

Мич Ларкин (Австралия) сюрпризира всички със златния си медал на Световното в Казан. Първата му почва също е в Лима`2011 където е пълен провал – 23-то място. Все пак на Олимпиадата Лондон`2012 той е осми във финала. Изявата му на Световното в Барселона`2013 също е провал – 23-то място. На Комънуелта в Глазгоу`2014 Мич е шампион, но златото му в Казан си е изненада. Мич е един от четиримата състезатели, печелили световно на 100 и 200м. Негова приятелка е гърбистката Емили Сийбом, която също е потенциална олимпийска шампионка. Мич се надява един ден ден да е ръководител на отбор от Формула 1.

Ксю Джиаю (Китай) е на 21 години и надига мощно глава. Първата му международна изява е в Лондон`12 и е пълен провал – 28-мо място. Четири години по-късно е фаворит. В Барселона е вече седми, а в Казан-шести.

Накъде без легендарния Риосуке Ирие (Япония). Винаги медалист и финалист, но никога шампион. На 26 години, той е сред най-дребните гърбисти. Известен е с най-перфектната си техника, като може да преплува дистанцията с бутилка вода на главата без да падне. В Лондон той стана вицешампион, в Барселона и Казан е четвърти, а сега …

Евгений Рилов (Русия) е с трето време в световната ранглиста. Той е на 20 години. Печели златен медал на Младежката Олимпиада в Нанкин`2014. В Казан е бронзов на 0,05 сек от среброто. През април постави европейски рекорд – 1:54,21.

Радослав Кавецки (Полша) е на 25 години и е трикратен европейски шампион в дисциплината 2014-2016г. На Олимпиадата в Лондон е четвърти с равно време с китаец. В Барселона и Казан спечели сребърни медали. Дали не е време за злато?

МЪЖЕ – 200м съчетано плуване

rio m IM 200

Лебедова или патешка песен ще е последната съвместна изява на суперветераните Майкъл Фелпс и Райън Лоте. Или младите ягуари, тигри, пуми, гепарди и леопарди ще ги схрускат без сантименти. Чета последните публикации на *** от Олимпийската хроника на ***саит и дясното ми око се навлажнява. Олимпийският шампион Майкъл Фелпс (САЩ) е пред последната си авантюра и на пръв поглед не е ясно какво да очакваме и какво го очаква. Няма какво да добавим, а само ще се насладим за последен път на Най-Големия.

Райън Лохте (САЩ) е двукратен световен шампион и сребърен от Лондон. И той – ветеран на 32 години – е на края. Любител на купони и момичета Райън влезе с кански мъки в отбора за Рио. Двама самураи са притиснали янките в сандвич.

Водач на световната ранглиста е Косуке Хагино (Япония). С 10 години по-млад Косуке е рисков състезател. Капризен като голяма звезда и често контузен. В Лондон започна с пето място, в Барселона – беше сребърен, но в Казан – контузен в лакътя. А сега? Най-дребен сред големите той им отстъпва с 15-20см.и 10-15кг. Тренира при легендарния състезател на гръб и делфин Норимаса Хирай.

Хиромаса Фуджимори (Япония) подпира янките от четвъртата позиция. Стои в миманса и дебне. Печели Универсиадата`2013, но после се разми. На квалификацията им през април победи Дайя Сето и ето го в Рио. Следват двама кариоки.

Особено известен е наборчето ми (бел.ред. Румен Атанасов) Тиаго Перейра (Бразилия). 30-годишен, той е най-голямата надежда на кафеджиите за злато. Освен гладката им щафета 4х100м. От четвърти в Лондон, трети в Барселона до втори в Казан. Спечелил 30 медала от ПанАмерикан игри и Саут Американ шампионати. Появява се за първи път в Санто Доминго през 2003г. Един от малкото бразилци не нанбъркани в допинг скандал.

Енрике Родригеш (Бразилия) е на 25 години и е новак в дисциплината. Подвизава се в пан Американските игри. В Лондон и Барселона е на 12-то място, а в Каза вече е 7-ми.

Томъс Фрейзър-Холмс (Австралия) е 10-ти в Казан и четвърти в Глазгоу`2014. Известен е със своята страст към татуировките – на Комънуелта – кенгуру и звездата на клуб Маями. Харесва да хапва да пица и да почива на Хаваи.

Ванг Шун (Китай) – 21-годишен. В Казан взе бронзовия медал за ужас на останалите противници, а в Барселона бе четвърти.

ЖЕНИ – 100м св.ст.

rio w fr 100

Да видим дали двете “кенгура“, двете сестри и двете противнички, ще устискат ли на напрежението. Кейт Кямбъл (Австралия) е на 24 години и се появява в Пекин`2008г. с 10-то място. В Лондон вече е част от звездната щафета 4х100м. Двукратна световна шампионка от Барселона и Казан индивидуално, както и на Комънуелта. Сестра й Бронте Кямбъл (Австралия) е две години по-млада, но сюрпризира света със златния си медал в Казан. Появи се на Световното младежко в Лима`2011г. В Барселона`2013 е 11-та, а в Глазгоу`2014г. печели сребърен медал.

Сара Сьощрьом (Швеция) е много близо да златот. Последният триумф на скандинавката беше лесната й титла в Лондон`2016г. На двете световни първенства Барса и Казан Сара печели сребърни медали. На Олимпиадата в Лондон`2012 е едва девета. А сега?

Раноми Кромовиджойо (Холандия) е винаги във фокус. След изненадващото й олимпийско злато в Лондон тя все не може да се качи на Върха. В Барселона`2013 е бронзова, а в Казан`2015 е дори четвърта. Последната й изява в Лондон`2016 отново е сребро. Дали 26-годишната холандо-индонезо-суринамка е готова за нова титла? Тя е прекарала вирусен мененгит след лагер на националите през 2010г. на Канарите и имаше изпепеляваща връзка с Питър фан Хугенбанд цели 2 години (2012-2013 г)

Федерика Пелегрини (Италия) се преориентира и към 100-те метра. Много слаба, малко кокалеста, доста плосковата от пъпа нагоре и винаги усмихната. Феде никога досега не се е явявала в тази дисциплина, но има огромно желание да получи автограф върху дясното си рамо.

Аби Уайцил (САЩ) е една от американките които се появиха като метеор на голямата сцена. След Натали Кохлин янките нямат голяма звезда. Няма и да е Аби, но … засега това имат. Все още19-годишна, калифорнийката няма сериозно индивидуално участие на големи първенства като изключим Световното на малък басеин`2014, което никой не взема насериозно.

Как да прескочим малката сладурана Пенелъпи “Пени“ Олесяк (Канада). Бебето  е на 15 годинки и направи убийствен скок в резултатите си.

ЖЕНИ – 200м бруст

rio w 200br

Малко е късно да препоръчам на малкия юнак, който пише в ***сайт, че така не се прави ранглиста – със състезатели, които няма да участват, както и че допуска доста грешки при транскрипцията на имената. И накрая да бяга с 200 км/ч оттам. Аз мога да му кажа защо аз избягах … ако реши да ме попита.

В тази дисциплина  далеч напред се е откъснала с близо 1,5 секунди Рие Кането (Япония). “Бая мома“ на 28 години,  тя за последно беше шеста в Казан. Преди това в Барселона зае четвъртото място. В Лондон`2012 Рие се класира 7-ма. Не е сензация, че японските квалификации винаги „силно намирисват“, но WADA се е вперила в пъпа си.

Рики Педерсен (Дания) е най-силната европейка при липсата на Ефимова. И тя вече е на 27 години. На световното в Барселона`2013 взе среброто, като на полуфинала постави световен рекорд – 2:19,11. Преди това в Лондон`2012 бе четвърта, а в Казан – трета, като за първи път в историята на плуването три момичета разделиха бронза. Накрая в Лондон през май тази година тя стана европейска шампионка.

Тайлър Макюън (Австралия) е поредната австралийка от люпилото “бруст“с напъни към славата на Лейзъл Джоунс. И която, според мен, трябва да поотслабне в кръста. В Лима`2011 направи международен прощапулник с осмото си място на 16г. Върхът й беше титлата в Глазгоу`2014г. В Казан се провали до 12-тото място. Сега Тайлър, която е татуирала делфин на кръсчето си,  планира след Рио да пътува към Япония с група природозащитници срещу улов на делфини.

Клоуи Тутън (В.Британия) е най-странно попадналата състезателка. Покрай Рута Мейлутите британците създадоха школа от млади момичета. Тя е ревностна уелска, която зае 10-то място на Комънуелта в Глазгоу. В сянката на Моли Реншоу, която също е в Рио, Клоуи изненада всички с победата на квалификацията, както и с новия британски рекорд. В името на Рио малката сладурана пропусна Европейското пред собствена публика.

Джесика Вал-Монтеро (Испания) е другото момиче което заедно с Педерсен раздели бронза в Казан. Тя се появи в Барселона, но остана само 12-та. В Лондон`2016 спечели среброто със силно време-рекорд на Испания. И тя “бая мома“ – на 28 години, завършила е биомедицина и работи в институт в Барселона.

Храфнилдур Лутерсдотир (Исландия) се появи доста късничко – на 25г. и изненада с третото си място и най-вече с резултата си в Лондон`2016. След провала й в Лондон на Олимпиадата тя замина да учи криминология във Флорида и да тренира. Изглежда че успя. В Барселона беше 13-та, в Казан-8-ма, а в Рио?

Прескачам няколко имена за да стигна до Зейнеп Гюнеш (Турция). Тя е бившата европейска шампионка за девойки Виктория Солнцева (Украйна). Зейнеп и по-точно нейната майка решиха тя да плува за Турция.

Тук е и Екатерина Аврамова с „б“ норматив и това е нейната втора олимпиада, но … за Турция. Това явление в историята на българското плуване вече не е прецедент … почваме да свикваме.

Решението на Аврамова естествено предизвика емоционално заредена полемика навсякъде в плувните среди, и най-вече въпросът може ли да се да сметне това за национално предателство или по-скоро като стремеж към лично усъвършенстване в една далеч по-развита държава? Но Екатерина Аврамова сама отговаря на всички недоумения, макар и отговорът й да предизвиква нови етични главоблъсканици: „България винаги ще си остане моята държава, аз съм родена тук и винаги ще бъда българка. Това, че съм приела да се състезавам за друга държава е чисто бизнес.“ „Има случаи, в които човек е изправен пред вземането на решение, само защото не е имал друг избор“

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ и РУМЕН АТАНАСОВ

Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

2 Comments

 1. Румен Атанасов
  румен атанасов  /  05.08.2016, 7:1 Reply

  Доста съм изненадан от свободното съчинение граничещо с локум на г-н Главния редактор по отношение на Новотуркинята.Г-н Главен редакторе!Тази мома си смени гражданството не по любов,а за пари.И то Турция!Така,че тези византийски тълкувания които правите са неразбираеми за нас-българските аборигени.И като изключим икономиката,татлъ-баклавата и тюрлю-гювеча по-какво е по-развита?По ориенталското отношение към жените?По отношение на човешките права?По дивите нрави във спорта?Накарайте една жена да мине през Капалъчаршъ със спусната презрамка на ефирната и блузка,че да видите .Не зная дали сте били в Турция ,но дори азиатската част на Истанбул е азиатска.И накрая кажете вашето отношение към деянието и,а не да я цитирате избираемо от цялото и интервю,Потърсете и мнението на Александър Конкеев ако имате връзка с него.Румен Атанасов

  • pluvane.net
   pluvane.net  /  05.08.2016, 14:1 Reply

   Г-н Атанасов,
   Разбира се, явно това е мнението на Ал.Конкеев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>