Рио’2016. Трети ден – 8-ми август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио’2016. Трети ден – 8-ми август

През третия ден на Олимпиадата също има четири интересни финала. И тук ще се почувства осезаемо липсата на Юлия Ефимова и Дария Устинова. Приложените таблици, изработени от Александър Конкеев, са уникални и могат веднага да ви припомнят антропометричните данни, месторождението и треньора на състезателя. Следете ги по време на Олимпиадата за допълнително обогатяване на знанията ви. Искам да припомня, че съм изпратил на над 30 души формуляр за Олимпийските прогнози. Отговориха ми само 2-ма. Гадая защо имам „мълчалив отказ“, но и се досещам.

МЪЖЕ 200м св.ст.

rio m_200 fr

Една от непредсказуемите дисциплини с близо 10 фаворити, кой от кой по именити и честити. Можем условно да разделим състезателите на 2 петици – плейоф и плеаут. В първата група – Мастерите -  на Върха се кипри Сун Янг. Вече ви обяснихме в прогнозите за първия ден случая „Сун„. Струва ни се разколебан и неубедителен. И някак стъписан. Една жълта медия в САЩ по време на тренировъчните му воаяжи съдейки го писа, че е посещавал психолог на няколко пъти. Янг беше единствения китаец, на когото беше разрешено да не участва на априлската квалификация, а замина за сериите Arena Pro Swim. Малко хора знаят, че китаецът страда от аритмия. Преди Азиатските игри в Инчеон той отказа да премине допинг тест за нациналния отбор и Китайската плувна федерация го наказа 3 месеца без права. В Казан го победи Джеймс Гай (В.Британия), който също бе наш абонат за 400-те метра.

Джеймс беше като юноша и младеж в сянката на феномена Матю Джонсън. Но кой днес го помни? Всъщност британецът започна своя поход изненадващо в татарската столица и спечели златото като сензация. Тази година той се справи зле на Европейското в Лондон, но се появи в басейна след тежък високопланински лагер в Испания.

Конър Дуайър (/САЩ)е наследникът на Райън Лохте. След провала на ветерана-легенда – едва 4-ти в квалификацията в Омаха, Конър се оказа на първата фронтова линия и вече е сред големите. Ще издържи ли 27-годишният състезател от Балтомор трениран от Боб Баумън?

Представянето на 30-годишния последен световен шампион от 2009г. с“онези костюми“ Паул Бидерман (Германия) също е много изненадващо. Той се беше гушнал в железните обятия на Брита Щефен, която му е и кака (по-голяма с 3 години) и е  качила доста килца тук-там. Явно семейният уют в Потсдам не е по вкуса на Паул и той след кратко и неуспешно треньорстване се върна в басейна.

Петият от плейофа е Косуке Хагино (Япония). Той пък е все контузен, но иначе е брилянтен техник. Както всички японци. Имам смътното чувство, че пак ще се счупи. Иначе може да вземе медал, но в силните му съчетани дистанции.

Втората петица (плеаута) включва пак познати имена на стари муцуни и млади вълчета. Няма как да не включим в битката олимпийския шампион от Пекин 2008 и бронзовия от Лондон’2012г. Парк Тае Хван (Корея). „Marine Boy“е най-популярния корейски спортист, но е и много своенравен. По време на Азиатските игри’2014г. му откриха високи нива на тестостерон и KADA (Корейската антидопингова агенция) го наказа за 18 месеца. Наказанието му изтече през май 2016г. и той не можа да участва на корейската квалификация в Пусан пред април. Тай покри нормативи на сериите Arena Pro Swim, но КПФ (Корейската БФПС) отказа да го включи след решение на Корейския олимпийски комитет. Момъкът осъди КОК за това и МОК принуди Корея да го включи в делегацията.

Томас Фрейзър-Холмс (Австралия) спечели КОМЪНУЕЛТА’2014г., но е лабилен психически и често попада в „емоционални дупки“. Имал е тежко детство и това му влияе.

ЕвропейскияJ шампион Себащян Фершурен (Холандия) със сигурност ще е финалист, а при досегашното управление на спортната му форма от треньора му Марцел Фуда (бивш известен съчетанист) нищо чудно да посегне и към медалите.

И накрая Велемир Степанович (Сърбия). „Веле“ е интернационална личност – роден в Абу Даби, тренира в Лондон, плува за Сърбия. Европейски шампион от Берлин’2014 г. Миналата година в Казан се провали -12-ти – и сега е пределно амбициран да повтори представянето на великия Милорад Чавич от Пекин в бътерфлая. Там роденият в Калифорния сърбин загуби с 0,01 сек.от Фелпс.

МЪЖЕ – 100м. гръб

rio m back 100

И тук има уникално стълпотворение от претенденти. И тук липсва мастит авторитет както в миналите времена. Но подред.

Ще започнем с двамата американци Дейвид Плъмър и Райън Мърфи. Двамата неочаквано детронираха олимпийския шампион Мат Грийвърс и той остана да гледа Рио по телевизията. В Омаха победата на 31-годишния вечно втори номер Плъмър сюрпризира дори националните треньори. Той самият вече втора година е треньор на децата от родната Минесота. Райън Мърфи беше „детето-чудо“ преди 6-7 години и постави световни възрастови рекорди. Попаднал като младеж сред големите той, се поизгуби и едва сега (на 21г) е в националния отбор.

Сензационният световен шампион от Казан’15 Мич Ларкин (/Австралия) е следващият претендент. Той се появи в Лондон само на 19 години. Силен е на малък басейн. Възходящата му кариера започна със среброто в Глазго’2014 и премина през световните серии  Гран При през сезона 2015/16г. Работата му с Майкъл Бол е ползотворна и му дава надежда. В Рио обаче няма да го има момента на изненада.

Камий Лакур (Франция) е поредният ветеран (31-годишен), който иска са завърши бляскаво кариерата си. Всъщност Камий беше незабележим до 2010г., когато в Будапеща стана европейски шампион. През 2011г. в Шанхай стана първият световен шампион за Франция в гърба. В Лондон’2012 той остана едва 4-ти. Миналата година в Казан отстъпи с 0,08 сек на сензацията Ларкин, защото се следеше с Мат Грийвърс. Камий минава за най-големия красавец в плуването и е женен за Мис Франция’2008 Валери Бегю.

Ново име е Ксю Джиаю (Китай). Той е на 21 години и държи китайските рекорди на всички дисциплини в гърба. В Казан той остана 4-ти, а година преди това в Инчеон стана азиатски шампион. Джиаю е от малцинствената група мяо, която е около 8 млн.души, и често не е долюбван от своите съотборници.

Григорий Тарасевич (Русия) е поредният мечтател в този нетипичен за руските традицци стил. След скандалния Аркадий Вятчанин (който плува за Сърбия) руснаците търсят своя герой. Гриша е от семейството на треньори по плуване и заедно с баща си от 2011г. всяко лято е в Луизвил (САЩ). В Казан’2015г. Григорий зае 11-тото място, а в Лондон’2016 е вече вицеевропейски шампион.

Гилермо Гуидо (Бразилия) е претендентът на кариоките. И той е 29-годишен ветеран, подвизващ се предимно на малък басейн и на Пан Ам игрите. В Казан остана 14-ти. Сега е „пределно мотивиран“за изява. Не бих се изненадал, ако влезе във финала под благосклонния поглед на ФИНА.

Остават и младите балкански вълчета – Апостолос Христу (Гърция) и Роберт Глинца (Румъния), както и десертът – „вечния“ ветеран  Риосуке Ирие (Япония).

ЖЕНИ – 100м. гръб

rio w back 100

На фона на скандалите около руското плуване тук също има засегната състезателка – трикратната световна и четикратната европейска шампионка за девойки Дария Устинова. Тя е от Новосибирск и я бъркат с другата, кроулистката Дария Устинова от Санкт Петербург.

Плувните специалисти смятат, че първото място е абонирано за Емили Сийбъм (Австралия). Тя се появи в голямото плуване през 2007г. на Световното в Мелбърн само на 14 години и остана 4-та, на крачка от медалите. В нейната богата кариера тя има световни и австралийски рекорди. В Лондон’2012 стана сребърна след чудото Мелиса Франклин. Интересното е, че през годините – Глазгоу’2014 и Казан’2015, Емили набираше мощ и спечели златните медали докато Миси постепенно залязваше, за да се стигне до унижението олимпийската шампионка да не се класира в дисциплината. Емили е от германски произход и дори е обмисляла преди години да приеме поканата на немската федерация.

Много интересна е основната и съперничка Мие Нилсен (Дания). Тя е на 20 години и е сребърна от Казан и европейска от Лондон. Мие има родители – известни състезатели – баща Бени Нилсен, който стана сензационен сребърен медалист в Сеул’88 и майка Лоне Йенсен, която е национална състезателка на гръб. Мие има сериозни проблеми с колената и досега е претърпяла две операции. Ще има ли Дания новата Луиз Орнщедт?

Някак си скромно и в ъгъла стои фамозната Катинка Хосу (Унгария). Малко хора я вземат на сериозно в тази дисциплина, дори след среброто в Лондон’2016. Дали това е само тренировъчна игра или заявка за мастито присъствие? Госпожата Тусъп (екс Хосу) се е хвърлила на много фронтове. Най-титулованата след 2008г.с ъстезателка в света досега не беше проявявала апетити тук.

Суперсензацията Оливия Смолига (САЩ) е на път да отшуми. Красавицата от полски произход, чийто родители са дошли в Обетованата земя пред 1991г. спечели единствената квота в дисциплината в Омаха. Нейното име блесна на световното на 25м. басейн през зимата на 2012г. в Истанбул със златото на 100м. от първи коридор. Но после тя потъна сред среднячките в Америка, които трепереха в сянката на Миси Франклин. Ние мислим, че Оливия няма да има шанс за медал, защото просто няма рутина за голямо състезание.

Същото важи и за другата мома -  Кайли Мас (Канада). Тя е световна университетска шампионка от 2015г., но участие на големи форуми няма. Кайли учи в Торонто кинезиология. Тя постави канадски рекорд в дисциплината.

Мадисън Уилсън (Австралия) изненадващо измести от състава Белинда Хокинг, но това си има предисловие. В Казан’2015г. 21-годишната тогава австралийка сензационно грабна сребърния медал. Мади няма никакви индивидуални планетарни успехи и затова е загадка. Tя има още четири  братя и сестри, които са състезатели по други спортове. Тренира при Майкъл Бол, който е наставник на Мич Ларкин. Между Мади и Мич има много силно привличане и нищо чудно да имаме ново спортно семейство.

Няма как да не минем и без китайка. Тук се получи азиатска драма. Първата от квалификацията Чън Хайхуа изненадващо не получи покана. Говори се, че са установени съмнителни неща в урината и е посъветвана са се оттегли. Госпожица Чън обжалва, но дотам. За сметка на това се появи 20-годишната Фу Юанхюи, която се състезава още от Лондон’2012г. Явно 4-тото място в Казан е гарантирало мястото и. Юан винаги се мотае около стълбичката и …

С интерес очаквам и олимпийската изява на Анастасия Фесикова (екс Зуева), която на 26 години и след майчинство е отново в басейна. Настя се появи на европейската сцена на 16г. на Европейското младежко в Палма де Майорка. Градът го свързвам с изфукването на *** от *** сайт че е бил там. То и Александър Конкев е прелитал над него със своя ЛЗ 3003, носейки 15 бидона с нафта за БТР-ите на западносахарските бунтовници в битката при Семара срещу мароканската армия. Анастасия  се омъжи за плувеца Сергей Фесиков. В Казан стана 6-та само 13 месеца след раждането на сина си Василий.

ЖЕНИ – 100м. бруст

rio w 100br

Голямата липсваща е световната шампиона от Казан Юлия Ефимова. Юлка „шамароса“ малкото пуберче Рута Мейлутите, която в последствие „орева орталъка“. Странното решение на МОК само руските спортисти с минали прегрешения да бъдат отстранени от Олимпиадата лиши света от един бисер в програмата. На пръв поглед пътят към върха на олимпийската и европейска шампионка Рута Мейлуте (Литва) е чист. След сензационното злато на литовката, живееща в Плимът, тя спечели всичко възможно, но до Световното в Казан. Там Рута показа надменност и беше обезкостена с 0,70сек от завърналата се Ефимова. Явявайки се пред слугинажните медии Рута през сълзи и сополи замрънка как е загубила от нечестна победителка. Сега вече едоволна. Много доволна, и с треньора си Джон Руд не спират да говорят за възстановяването на правдата в спорта. Но дали нейните съпернички ще плуват с бели ленти на ръцете.

Да вземем новата звезда на САЩ Лили Кинг. 19-годишната мома от Индиана е пълен анонимник в голямото плуване, но дали това няма да я изстреля на върха? Тя се появи на националното колежанско първенство на 25 ярда където постави  национален рекорд с 56.85. Нейната съотборничка Кейти Мейли е на 25 години и е шампионка на Пан Американ Геймс в Торонто’2015. Учи психология и също както Лили иска да стане новата Ребека Сони за американското плуване.

Джоджа Бол (Австралия) е опасна съперничка, която е тренирана от баща си – известния Майкъл Бол. Джорджа спечели изненадващо Втората младежка Олимпиада в Нанкин’2014 и това й трасира пътя. Последваха шумни победи, но на австралийска почва. Сега е на 19 години и е на първото си голямо състезание.

Ши Джингли (Китай) се появи на международната сцена в Инчеон’2014. Тя спечели златен медал в считания от всички специалисти най-слаб китайски стил. В Казан 22-годишната тогава Джин се класира пета, но заедно със своите съотборнички спечели златото на съчетаната щафета.

Алая Аткинсън (Ямайка) сюрпризира в Казан с бронза си. Ямайката, която живее във Флорида и е тренирана от Крис Андерсън е вече на 28 години. Първата й изява е на олимпиадата в Атина’2004. На Олимпиадата  в Лондон Алая остана 4-та. По време на Световното на малък басейн в Доха’2014 тя постави световен рекорд и стана първата чернокожа жена -рекордьорка.

Много опасни и много силни са двете японки Канако Уатанабе и именитата Сатоми Сузуки. Канако стана 4-та в Казан, на 20 години е и тренира при единствения си треньор от 7-годишна възраст Рюиджи Оми. Сатоми е на 25 години и в Лондон’2012 спечели неочакван бронзов олимпийски медал. В последствие тя поизчезна до тяхната квалификация за Рио през април.

Храфнилдур Лутерсдотир (Исландия) е на 25 години и от 6 години живее във Флорида, където завършва криминилогия. Името и нашумя едва тази година в Лондон, където за една бройка не грабна златото под носа на надменната Рута. Иначе момата е сред именитите състезателки, като в Казан тя се класира шеста.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ и РУМЕН АТАНАСОВ

 

Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>