Рио`2016. Седми ден – 12 август

Рио`2016. Седми ден – 12 август

МЪЖЕ – 50м. св.ст

rio 50m_fr_m

Най-непредсказуемата и очарователна дисциплина. Едно колебание и си аут. КОЙ? Естествено могъщата фигура на олимпийския, световен и европейски шампион Флоран Маноду (Франция) стряска чужди, но и свои. След леко колебание в Барселона`13 – пети, французинът е безапелационен. Още през 2007г. той е шампион за младежи на Франция. През 2009г. е в армията, но след кратко обучение отива в армейски спортен център. Янките отчаяно търсят някой да го развенчае. И отново са я докарали до познати муцуни.

Нейтън Ейдриън (САЩ) е основният коз. Две години по-голям – на 28, той е опасен дори заради школата. Майка му е китайка от Хонгконг и затова Нейтън е типичен метис. Добра се до участие в дисциплината, след като абонирания 32-годишен Кълъм Джоунс се провали в Омаха. Нейтън има сребро от Казан, докато в Барселона е едва пети.

Антъни Ървин(САЩ) е на 1000, пардон 35 години, и е част от отбора от миналия век. В Лондон 12 бе само пети, в Барселона 13-шести, а в Казан 15 – остана 9-ти след суимоф с Морозов за финала. Той е квартерон (с 1/4 негърска кръв) и е първият плувец с африкански корени с олимпийски медал спечелен в Сидни`2000 г.!!! Любопитното е, че Антъни спря с плуването през 2003г. като продаде на търг следващата година златния си медал за подпомагане на оцелелите от цунамито в Индонезия. Изненадващо на 30г. се завърна в басейна.

Камерън Макевой (Австралия) е голямата надежда на кенгурата след залеза на Джеймс Магнусен. Камерън е по-силен на 100 и 200м., но не пречи да опита и на спринта. Само на 22 г., той е суеверен и преди всеки старт чука на дърво. Страда от лека хипохондрия и винаги си казва: „Никога няма да се разболея“. Загуби болезнено Комънуелта в Глазгоу 14, а в Казан дори не участва в дисциплината.

Андрий Говоров (Украйна ) на 24г. е най-непредсказуем и податлив на настроение. Може да стане дори шампион, но може и да изхвърчи от финала. Той е етнически руснак, роден е в Севастопол (Крим), но на 15г. заминава в Днепропетровск на олимпийска подготовка. В Казан зае 5-тото място, а в Лондон – 16, вицеевропейски само на 0,06 сек.от Маноду. 

Бенджамин Прауд (В.Британия) е само на 22г., но вече е шампион на Британската общност. Малко след 2-годишна възраст неговото семейство заминава в Малайзия и той се обучава при Френсис Кю, на 16г. се завръща в Плимът при Джон Руд. В Казан Бен остана 8-ми, а в Лондон`2016 има вече бронз. Бруно Фратуш и Итало Дуарте (Бразилия) са лелеяната мечта на кариоките за ново злато. След скандалния Сезар Сиело, който беше взеп по милост заради заслугите му и ще плува в сутрешните квалификации на гладката 4х100м., двамата момци са на старт.  Бруно е на 27 години и е по-титулован – с бронз от Казан. Роден е в Рио и ще плува пред своята приятелка – моделката Фернанда Прада. Не мога да разбера моя приятел Сашо Конкеев. Въпреки,че е виждал Рио само на картичка твърди,че бразилките имали най-буйна кръв. Итало е пълен анонимник на 24г. без никакво международно участие.

МЪЖЕ – 100м. бътерфлай

rio m but 100

Последната битка между 2 легенди, за които е писано повече от томовете на Ленин. Майкъл Фелпс (САЩ) и Ласло Чех (Унгария). И двамата наборчета -31 години, и двамата със скандални кариери, и двамата обявяващи на няколко пъти – КРАЙ, и двамата женени, и двамата накрая на кариерата си, и двамата имащи лошия късмет да плуват в еднакви дисциплини.

Том Шилдс (САЩ) се спряга за наследник. Но и той е вече на 25 години. Том вирее в сянката на Фелпс и трудно се отърсва от нея. Появява се на Универсиадата`2011 с златен медал. В Казан`2015 зае четвъртото място.

чад ле Клос (Южна Африка) е най-големият от 3 години. След като стана сребърен в Лондон, той триумфира на двете световни и на Комънуелта. Но в отсъствието на Фелпс. Но пък спечели 2 пъти срещу Чех. Чад преживява семейна драма с предизвестен жесток финал.

Конрад Черняк (Полша) живее от няколко години в Испания, но се състезава за родината. Той казва: „Никога няма да я продам за пари“. Конрад плува в Лондон`2012 за осмото място, в Барселона е трети, в Казан – шести, а в Лондон`2016 е вече втори със сребро.

Ли Джухао (/Китай) е поредната намирисваща китайска изненада. Той е роден 1999г. Появява се на Азиатските игри`2014 със сребро. Носител на световния рекорд за младежи – 51,24.

Пиеро Кодия (Италия) е на 27 години. За последно в Лондон`2016 стана четвърти. Иначе преди това се мотае по Универсиадите и Средиземноморските игри. Доста спорно присъствие сред големите?

Жозеф Скулинг (Сингапур) е малката сензация от известно време. На 21 години и учи в Тексас. Проявява се на Азиатските игри в Инчеон със злато в дисциплината. В Барселона`13 той е на 17-място, в Глазгоу е сребърен медалист, а в Казан`15 е трети. Любимец на Сашо Конкеев.

ЖЕНИ – 800м св.ст

rio w fr 800 2

Няма смисъл да прогнозираме шампионката. Кейти Ледецки (САЩ) е на светлинни години напред. Имам чувството, че само на 19г. тя е вече един век в плуването. И зачеркна всички авторитетки досега. Най-знаменита си остава победата й в Лондон`2012, когато на 15г. и абсолютно анонимна спечели титлата със смазващ финал Вижте видео … на Ребека Адлингтън. Британката се отказа само на 23г. именно заради чудото „Ледецки„.

Лия Смит е другата американка. Лия се е примирала с поддържащата роля, която обаче не е вързана. В Омаха 20-годишната мома изхвърли титулярката Беки Ман. Тя е ревностна католичка. Появява се на Пан Пасифик`2014г. с 9-тото място. На Универсиадата`2015 тя е шампионка.

Джесика Ашвууд (Австралия) е основната надежда на зелените. В Лондон`2012 тя се провали до 20-тото място, в Барселона е 10-та, в Казан е четвърта. Не успя дори в Глазгоу, където е шеста.

Британи Маклеън (Канада) е доста интересна персона и много сладка като жена. Само на 22 години, когато се появи на Комънуелта с бронз. Иначе има щафетно участие още в Шанхай`2011г. В Лондон плува друга дисциплина – 400м. съчетано и … И изчезва досега.

Красавицата Богларка Капаш (Унгария) е най-силната европейка при това европейска шампионка от 2016г., но и от 2010г. В Барселона е четвърта, а  в Казан пада до шеста. Финалистка, но медал? Маджарката, която е  на 23г.се появява през 2007г. на EYOF със сребро. На Олимпиадата в Пекин`2008г. е само на 15г. и е най-младата в делегацията.

Сара Колер (Германия) е на 22г. В Барселона е 11-та, а в Казан е вече 7-ма. Нищо особено като девическа биография.

Лорън Бойл (Нова Зеландия) е винаги замесена, на 29 години. Появява се на Комънуелта в Делх`2010г. на щафета 4х200м. В Лондон`2012 тя е четвърта, в Барселона – трета, в Глазгоу – втора, Казан – отново втора. И все пак Ледецки?

ЖЕНИ – 200м. гръб

rio w back 200

Две „кенгура“ са основни претендентки.

Белинда Хокинг (Австралия) спечели квалификацията сензационно. „Бенди“ е вече на 26г. Боледува от астма, но с леки пристъпи. През 2014 куп бедствия я застигнаха – изгорени 3 пръста на дясната ръка, изкълчено коляно и удар на главата във волана на колата й. В Лондон е 11-та, в Барселона сюрпризира със сребро, в Глазгоу – шампионка, а в Казан не участва поради поредна контузия – този път на гърба.

Емили Сийбом (Австралия) е най-титулуваната в света напоследък. На Комънуелта загуби златото, в Казан е шампионка (тя е фитнес-маниачка и иска да отвори салон след края на кариерата си). Появява се на Световното в Мелбърн`2007г. само на 14,5 г. Преориентира се от 100 и към 200-те метра.

Катинка Хосу (Унгария) е една от заподозрените, подгънала се от медали. Спечели европейската титла в Лондон`2016г. В Барселона е шеста, а в Казан – трета. Не и е любима дисциплина. Тя е на 27г. и вероятно догодина на Световното в Будапеща ще каже – Край.

Маделайн („Майя“) Дирадо (САЩ) е неочакваната прима на янките, надвила дори втората опция Мелиса Франклин. Малко позната в дисциплината за разлика от съчетаното, омъжена за бивш плувец и много непредсказуема.

Дарина Зевина (Украйна) е класическа гърбистка. Постоянно във финалите на големи първенства. Само на 22 години. Появява се през 2010г. на Европейското младежко със сребро, а на Младежката Олимпиада в Сингапур е с бронз. В Барселона е четвърта, в Казан е едва 20-та, в Лондон`2016 г.е със сребърен медал.

Хилъри Колдуел (Канада) е на 25г. В Лондон е на 18-то място, в Барселона – бронзова, в Глазгоу – бронзова, а в Казан-само седма. Неин приятел е плувецът Райън Кокрейн.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ и РУМЕН АТАНАСОВ

 

Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>