Рио’2016. Първи ден – 6-ти август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: кафе, карнавал, Копакабана

Рио’2016. Първи ден – 6-ти август
User Rating: 0 (0 votes)

коментар на РУМЕН АТАНАСОВ И АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

В края  на 1520 г.португалецът на испанска служба Фернандо Магелан достига до залива на Рио. Сред приятелските туземски племена той престоява близо месец и в началото на 1521г. решава да потегли. Подмамен от широкия залив, го приема за устие на голяма река и нарекъл местност „Реката на януари“. Така градът остава в историята на най-голямата португалоезична държава с над 205 млн.д.

В Рио след 6 дни започват състезанията по плуване. Олимпиадата ще се запомни с един грандиозен световен и един малък нашенски скандали. Под натиска на САЩ „независимата“ световна антидопингова агенция WADA принуди МОК да накаже Руската федерация със забраната за участие на над 100 спортисти с измислени обвинения за допинг. Бяха наказани и състезатели, чиито провинения са изтекли след наказание. Така руското плуване бе обезкостено в най-проблематичните за янките дисциплини – бруста и гърба за жени и свободния стил –мъже, плюс 4х100м св.ст.

У нас гръмна скандал за мъжката квота, която получихме след като Нина Рангелова извоюва лиценз „А” на 200м св.ст. След внимателно прочитане на всички условия, ние никъде не открихме изричното условие състезателят да е участвал на световното в Казан’2015. За щафетите и откритите води- да, има го, но за плуването в басейн -никъде.

Отново призоваваме БФПС да покаже официален документ от ФИНА с такова условие. Или може би румънския швейцарец, който е личният приятел (според думите й) на нашата изпълнителна директорка и който й подарил метална химикалка е изпратрил специално писмо.

Така най-голямата надежда на българското плуване Антъни Иванов продължава да тренира на Кранево под ръководството на Николай Вакареев. И за да е пълно удоволствието, беше разбит най-успешният дует(треньор-състезател) за последните години. Разбиването се извърши за кеф на жълтите медии с обиди и обяснения в социалните мрежи. БФПС запази аристократично мълчание, все едно че не се отнася за плуването.

Но пътуването до Холандия се оказа по-важно.

Или беше Държавното по синхронно плуване?

Последно – КЪДЕ?

И така, напред към ОЛИМПИАДАТА. След като Александър Конкеев направи ненаправена досега ретроспекция на кандидатите и събра огромна информация, ние решихме отново да ви припомним с помощта на графиките и таблиците на г-н Конкеев “КОЙ и КОГА?“по дни.

Днес ще ви запознаем с финалите от ПЪРВИЯ ДЕН – 7 август. Те са 4-ри, по два за мъже и жени.

МЪЖЕ – 400м св.ст.

rio m fr 400

Интересна дисциплина, с няколко изявени лидери. На първо четене битката за върха ще бъде между световния младежки шампион от Дубай’2013 Мак Хортън (Австралия), олимпийския и световен шампион Сун Янг (Китай) и европейския шампион Джеймс Гай (В.Британия). Австралийците наддават за Мак кой ще върне старата слава от времето на Гран Хакет и Иън Торп.

Китаецът Янг (това е малкото му име – при китайската именна система се изписва първо фамилията, а после личното име) до Лондон тренира в Автралия при треньора на Хакет Денис Котъръл. След това беше привикан в родината при местен треньор. След поредица трудности му беше разрешено да замине за САЩ с Котъръл. Така до днес.

Джеймс Гай е един от първите британски плувци появили се на Европейския младежки фестивал в Трабзон’2011г., където беше почти неизвестен. След 2014г. Джеймс е вече лидер в Европа. На Европейското в Лондон’2016 се появи брадясал, опърпан и отслабнал след убийствените тренировки в Дърбан (Южна Африка).

Към тази троица бихме добавили и още трима с претенции поне за бронза:

 Конър Ягер (САЩ) е с далечен чешки произход и се превърна в поредната пък за янките надежда. Конър се върти около медалите на световните в Барселона`2013 и Казан’2015г., но все не го вземат насериозно.

Габриелле Дети (Италия) също е от школа-средняци със световните и европейските Русолино, Брембила, Ламберти, Сицилиано и др. Детти се гуши в сянката на големия Грегорио Палтриниери и играе  “умряла лисица“.

Интересно е решението за участие на Парк Тай Ван (Корея) – двукратен олимпийски от Пекин и сребърен от Лондон, той изгоря с допинг и „излежа“ две години. ФИНА му разреши да участва, но пък го спря местен корейски съд. Все пак Тай (малкото му име) е вече в Рио.

 Явно доказателство за двойния стандарт и специалното „третиране“ на руснаците е пренебрегването от МОК на местния съд и пускането на твърдо хванат с допинг състезател – ЗАЩО спира руснаците в такъв случай, къде е тук логиката. Случаят с декласирането и оправдаването на Ефимова доста намирисва на пристрастна политика във вреда на руската прима.  Как така се получава, че само руснаците взимат, а другите са чисти като момини сълзи.  А дори и да са прегрешили – отново им се подава ръка и се изпращат на Олимпиада.  Защо Рута и Рид не реват сега, че пускат допингирания Парк или всички останали вече провинили се, но имали късмета да не се родят във Великата Русия?!

Някаква изненада може да поднесат до бронз и „дубаецът“ Велимир Щепанович (Сърбия), Флориан Фогел (Германия)и трениращият в САЩ Хенрик Кристиансен (Норвегия).

400м. съчетано плуване

rio m IM 400

Вторият мъжки финал, който в сред най-мътните финали за прогнози.

№1 би трябвало да бъде двукратния световен шампион от 2013 и 2015г. Дайя Сето (Япония), който малко неочаквано избухна в отсъствието на Райън Лоте, Ласло Чех и постоянно контузения съотборник-лидер Косуке Хагино. Сега Косуке има отлично време от квалификацията на Япония през април в Токио, но всички азиатски времена сериозно „намирисват“. Време е Хагино да вземе златото, но дали така мислят и другите.

Чейс Калис (САЩ) е поредният американец, опитващ се да стане легенда. Има 2 медала – сребро и бронз – от Световните и при ужасяващата конкуренция в САЩ си е чисто геройство. Дали ще вземе поредния си медал?

Или пък европейския шампион от плувната династия Верасто – Давид Верасто. Неговият баща Золтан Верасто беше отличен гърбист, а сестра му Евелин е една от последните големи унгарки в Рио.

Малко назад е и вторият американец Джей Литърланд, който засега кротува, но със силно време. Няма да се изненадам, ако изплува във финала и друг ветеран Федерико Турини (Италия), когото никой не слага в сметките. Както и постоянно провалящият се на големи състезания Томъс Фрейзър-Холмс (Асвтралия).

А някъде много назад се усмихва най-бързо прогресиралия в тази дисциплина за годината Рихард Над (Словакия). Той живее в Унгария и получи словашко гражданство от своята баба по бащина линия. Предвид жестоката конкуренция на Чех и Верасто, Рихард постигна невероятни резултати – сребро в европейското в Лондон.

ЖЕНИ - 400м съчетано плуване

rio w IM 400

Няма начин Катинка Хосу (Унгария) да загуби. Няма ли? Катинка плува през годината в безумно много шампионати и се появи дори на открития в Румъния през юни. Разликата й от останалите подгласнички е огромна, но става дума за жена. Макар и „Желязна“. На последните два световни шампионата Кати печелеше с едва секунда предимство. Вярно е че останалите момичета, които са си големи моми за женене, са предварително развяли бяло знаме и се борят за другите медали.

Хана Майли (В.Британия), отявлена шотландка, която е наборка на маджарката (27г.) се насочи към по-дългото съчетано, защото е много силна физически. Същото се отнася и за Майя Дирадо (САЩ), която някакси неясно как се задържа на върха на американките. Не че конкуренцията е силна, но все пак при тази центрофуга там …

Мирейя Белмонте (Испания) през тази зима имитира контузия и внимателно се готвеше в Сиера Маестра на 2000м. височина. Хубавицата и още мома също е сред фаворитките за двата останали медала.

Постоянното присъствие в отбора на САЩ Елизабет Бейзъл спечели кавлификацията в Омаха, но след бурните й девически години на високи резултати е вече на 24г.и не е убедителна на големи първенства. Не ми е ясна ролята на другата британка Ейми Уилмът, чиято майка e бивша състезателка на съчетаното.

По-назад са и двете японки Сакико Шимицу и особено тихо Такахаши, която миналата година победи всички без Хосу на една от световните купи в Токио. Няма китайка, защото суперсензацията от Лондон’2012 Йе Шиуен я закъса и се класира само на 200м. Титулярката китайка Цоу Мин е назад, но както е назад ….

4х100м св.ст. жени

rio w fr 400

 Е тук вече си е живо предизвикателство. Трите щафети – Австралия, Холандия и САЩ ще са медалистки. Стига някоя да не сгафи. Американките водят 6 момичета, но ще заложат на Аби Уетцъл, двете негърки Симоне Мануел и Лиа Нийл и Аманда Уеър. Не им вярваме, въпреки силните заявки.

Сигурно златото ще грабне Австралия – олимпийски и световен шампион и е с двете двете сестри Кейти и Бронте Кямбъл, Ема Макеън и Британи Елмсли. Мощна щафета, но кой знае …

Холандките залагат на вечните Раноми Кромовиджойо, 30-годишната Фемке Хиймскерк, малката Марит Щеенберген и проблемната 4-та с Робин Нойман.

Много силни са други 3 щафети, които могат да изместят Холандия. Първата е Швеция със Сара Сьощром и Мишел Колеман, втората е Канада с Пенелъпи Олесияк и Шантал ван Ландегем и третата е Китай.

РУМЕН АТАНАСОВ И АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

 

 

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>