Рио’2016. Пети ден – 10-ти август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио’2016. Пети ден – 10-ти август
съвместен коментар на РУМЕН АТАНАСОВ И АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

Петият ден на Олимпиадата в Рио също е с не предизвестени развръзки на четирите финала. За съжаление продължава циркаджилъците на ФИНА около участието на Владимир Морозов, Юлия Ефимова  и нейния приятел Никита Лобинцев. Очаква се решението на Спортния арбитражен съд (САС) по техния иск за участие. И тримата са в Рио и очакват развръзката. Плувната федерация на САЩ обяви, че няма претенции само към Морозов!!! Явно, че делата на ФИНА се решават именно от американците?? У нас ***сайт мълчи страхливо и лицемерно по въпроса за позицията на БФПС. Заемете някаква позиция, а не се крийте … Тук не включвам младото момче, което прави прощъпалник. Визирам мастите фигури, които са част от 1000-дата администратори. Хубаво го каза журналистът Кеворкян: „С поведението си българският президент увеличи рязко броя на русофилите у нас, а главният радетел за НАТО Соломон Паси – броя на американофобите. Между другото, бащата на Соломон – Исак Паси беше мощно фаворизиран на времето от БКП.

И така, към Рио и четирите финала за Петия ден.  

МЪЖЕ – 100м св.ст.

rio m_100 fr

Достатъчно кратка за статуквото и достатъчно дълга за изненади. Тук прелива от имена и титли, които могат за запълнят 1/3 от басейна. Някак не му вярват на Камерън Макевой (Австралия). Той блесна за пръв път на Второто световно младежко в Лима2011, където стана крал на свободния стил с 2 златни медала. После изчезна и се появи отново в Лондон като щафетник. Бавно се катери към върха и в Казан стана сребърен след съмнителната сензация Нин Дзътао. Учи физика и носи интересна черна шапка с 2 сливащи се черни дупки. Като всяко дете, иска да стане космонавт (астронавт). Дори на 22 години.

Олимпийският шампион Нейтън Ейдриън (САЩ) вече е на 28 години. Той спечели изненадващо в Лондон с о,о1 сек срещу фаворита Джеймс Магнусен. Смъква се полека на световните шампионати до шесто място в Казан. Той е метис, защото майка му е китайка от Хонконг. Появява се в голямото плуване през 2008г. на Световното на малък басейн. Пада си авантюрист и участва в експерименти на Дискавъри чанъл от типа „плува се по-бързо в плодов сок отколкото във вода“.

Нин Дзътао (Китай) е най-съмнителиният световен шампион досега. На 23 години той е лейтенант от Военоморския флот. Страда от хронична калцификация на коляно. През април 201 г.е заловен с клебутерол и е наказан за 1 година от WADA. След световната му титла в Казан Дзъ се скри и се заговори за заболяване на черния му дроб?? Появи се на китайската квалификация във Фошан само на 100-те метра, но беше допуснат и на 50м. за Рио без покрит норматив.

Лука Дото (Италия) стои някак неестествено сред фаворитите, но дали няма да ги изненада накрая? Той е на 26 години. Често изпада в емоционални дупки поради скандали с негови приятелки-предимно манекенки и актриси. Кротнал се е около модела Розелле Фламонго. На Олимпиадата в Лондон беше едва 22-ри, а в Казан2015 – само 17-ти. На Европейското в Лондон2016 той грабна неочаквано титлата.

Жереми Стравиус (Франция) е ново име в кроула. Той премина от гърба едва през зимата на 2015г. и бързо зае лидерска позиция заедно с Маноду. Това още повече вля сила на френската 4х100м. И той е на 28 години. Появи се в индивидуалното плуване в Лондон2016г. и зае 4-тото място.

Клеман Миньон (Франция) е другото голямо име в дисциплината. Винаги е бил част от страховитата гладка щафета. На френската квалификация през април зае 2-роро място и изхвърли Флоран Маноду от дициплината. В Лондон2016 се класира трети.

Кайл Чалмърс (Австралия) е от третата вълна на „кенгурата“. На 18г. е, но само на 16 в Нанкин стана световен младежки олимпийски шампион. Водач на SWIMMING WORLD AGE GROUP-2016, която предстои да ви предложа. На австралийската квалификация не се посвени да изхвърли Джеймс Магнусен. 

Владимир Морозов (Русия) най-вероятно ще бъде допуснат. Той е сибиряк и през 1986г. емигрира с родителите си в САЩ. В момента е на 24г. и е студент в Калифорнийския университет – тренира при Дейв Сало. Опитите му да стане американски гражданин са неуспешни и той си върна руското. В Казан беше декласиран на полуфиналите за неправилен старт с второ време.

Санто Кондорели (Канада) е енигма. Санто е странна птица, появила се от нищото. Роден е в Хирошима (Япония) с баща италиански евреин, а майка – канадска ирокезка. Живее в Лос Анджелис и въпреки че има американски паспорт, предпочита по-малката конкуренция на Канада. В Казан зае четвъртото място след суперсензацията Федерико Грабич (Аржентина).

200 бруст

rio m 200br

Много мъглява и непредказуема дисциплина без изявен лидер. Първият въпрос е на какво е способен олимпийският и световен от 2013г. шампион удивителният Даниел Гюрта (Унгария). В Казан той остана трети. През тази година се скри и е на 42-ро място (!!!!!) в световната ранглиста. Все пак той е име и всички трябва да внимават за 27 годишния маджар. В Атина 2004г. само на 15г. Даниел спечели сребърен медал. След Олимпиадата в Лондон подари на родителите на норвежеца Александър Оен (починал от инфаркт) копие на златния си медал.

Марко Кох (Германия) е световен шампион от Казан. Марко е на 26 години и е от малкото немци с възможности за медали. Появява се на Световното младежко в Монтерей2008г. с бронз. Марко има най-мощните крака сред брусистите по изчисление на ЛЕН. В Лондон2016г. той зае второто място, както и такова в Барселона2013г.

Ендрю Уилис (В.Британия) е надеждата на Албиона за злато – 25-годинишен. В Лондон2012г. зае 8-мо място, в Барселона2013г и Казан2015г. вече е пети. На Комънуелта в Глазгоу взе бронза. Няма фасон на победител, а е на 26 години. Трениран от Дейвид Макнълти. Двамата американци са първи и трети в света по ранглиста.

Джош Прено (САЩ) е пълен анонимник. На 23 години, студент в Бъркли. Няма никаква международна международна изява и опит и ще гадаем на какво е способен.

Кевин Кордес (САЩ) е относително познат. Появява се на Световното на малък басейн 2012 в Истанбул. В Казан2015г. спечели неочаквано сребърен медал. Иначе се върти в Панпасифик и Универсиадата.

Ясухиро Косеки (Япония) е познато име сред специалистите. На 24 години той се проявяваше в Универсиадите. В Казан2015г. зае 5-тото място. След провала на легендата Китаджима, който не покри японския норматив, Ясухиро е на амбразурата.

Антон Чупков (Русия) е на 19 години и е европейски юношески и младежки шампион,  както и световен младежки олимпийски от Нанкин2014г. Спечелили е всеки старт при младежите. Сега е при големите. В Казан стана едва 7-ми.

ЖЕНИ – 200м бътерфлай

rio w but 200

Не се изненадвайте, че няма да започнем с унгарското име Катинка Хосу. Ще стигнем и до нея. Няма я олимпийската шампионка Джао Люян (Китай), която се омъжи и роди. Главната фигура в момента е Мирея Белмонте (Испания). Тя се контузи през миналата година и пропусна летния сезон. Сребърна от Пекин2008 и Лондон2012г. и такава от Барселона2013г. и шампионка от Европейското в Берлин2014. Според нас Мирея е узряла за златото при тази съмнително силна конкуренция.

Нацуми Хоши (Япония) е на 26 години. Появи се в Пекин2008г. В Барселона2013г. е пета. Голямото й Аз се прояви в Казан2015 г.където стана световна шампионка. Учи медицина в Токио и ще прекрати кариерата си след Рио. Бие редовно китайките на Азиатските игри.

Франциска Хентке (Германия) е единствената немкиня със шанс за медал. На 27 години Франци се проявява предимно на къс басейн. В Барселона2013 е пета, а в Казан2015 зае 4-тото място. На европейското в Лондон2016 стана европейска шампионка. Втора в световната ранглиста за тази година.

Цоу Илин (Китай) е поредната китайка в бой за титлата. На 24 години. В Казан зае 8-мото място. Двукратна световна университетска шампионка. Потенциална златна медалистка.

Маделайн Гроувс (Австралия) е само на 21 години. Водачка на световната ранглиста 2016г. В Казан остана едва 9-та. Както и в Глазгоу2014. Тя страда от хронични болки в рамената и врата поради проблемен нерв в челюста.

Бриана Тросел е другата австралийка с претенции за медал. След 4-тото място в Казан2015 заедно с Хентке.

Камий Адамс (САЩ) е американката, която трябва да напомни на света за янките. Сега на 25 години тя се появи в Лондон2012, където е пета, в Барселона е само седма, а в Казан2015 сюрпризира дори себе си със сребърния си медал.

4х200м. св.ст.

Тук титли и медали не важат. Само това да имаш 4 равностойни момичета. Не две или три …

САЩ задължително е фаворит с Ледецки, Франклин, Лея Смит и Алисън Шмидт. Последната е само в щафетата независимо, че е олимпийската шампионка в индивидуалните 200м. Сантименти – няма!

Китай е потенциална заплаха поради навлизането на млади момичета. Сега се залага на детето-чудо (13 годишната Ай Янхан - 1,56,46!!!!, както и на Шен Дуо, Кю Юхан и Цанг Юхан. Последните две са братовчедки.

Австралия залага на Ейма Макеън, Бронте Барат, Маделайн Гроувс и по-слабата Лия Нийл.

Франция е традиционна силна в щафетата, но се изложи в Казан-седма. Сега Корали Балми, Марго Фавр. Камий Геордиу и най-силната Шарлот Боне са на линия.

Интересна е Италия на Феде Пелегрини със среброто в Казан, заедно с Алис Мизау, Мартина де Меме и Киара Мазини.

Русия ще участва с Вероника Попова, Арина Опьонишева, Виктория Андреева и Дария Муллакаева. Слабичка е последната, но …

Швеция разчита на Сара Сьощрьом, Мишел Колеман, Луиз Ханшон и ветеранката Ида Марко-Варга.

Канада е сред любимите дестинации на Сашо Конкеев, въпреки че я е гледал само на Фейсбук. Много силен отбор с Британи Маклеън и Пенелъпи Олесяк. И накрая Испания, която разчита на Белмонте и трите силни Мелани Коста, Фатима Галярдо и Патриция Кастро.

Ние прогнозираме освен испанките изненада да е и Унгария с Хосу, Якабош, Верасто, Капап и новата им звезда Айня Кешей

.АЛЕКСАНДЪР КОНЕЕВ и РУМЕН АТАНАСОВ

Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>