Рио`2016. Осми ден – 12 август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио`2016. Осми ден – 12 август

Ето го и последният ден.  Имаме информацията на нашия приятел Шакир Белхадж (Тунис) от басейна. Новината за решението на САС за допускането на Владимир Морозов и Никита Лобинцев (Русия) била посрещната с гневни лица на американския щаб. Особено гневен бил бившият делфинист Майк Ботъм, който тренира кроулистите и двете 4х100м. гладка и съчетана. Явно включването на братушките повдига нивото на двете щафети с 50%, защото Морозов плува отлично и гръб. Новина е и съобщението за контузия в коляното на един от фаворитите Джеймс Гай (В.Британия), който накуцвайки се отправил към британския табор на басейна. Шакир смята,че неговите сънародници Осама Мелули и Ахмед Матлути са отлично подготвени и прогнозира техен финал и дори медал. Другият ни сътрудник Жозе Алвараду е говорил с треньора на Бразилия Алекс Пулшиеди който е споменал,че Сезар Сиело е в отлична форма и ще бъде част от финалната 4х100м, въпреки че се класира на 5-то място на квалификацията им. Третият ни приятел Франко Антонети е присъствал на пресконференцията на Греъм Хил – старши треньор на Южна Африка.Т ой е говорил за продължителния от 18 май тренировъчен лагер на Южна Африка в Катар, Италия и Тампа бей. Според Хил лидерите Чад ле Клос и Камерън ван ден Бург и още Брад Танди, Себащян Русо, Майкъл Майер и др. 12 състезатели (само мъже) са в перфектна форма. Хил е личен треньор вече 16 години на ле Клос . Катинка Хосу е също в перфектна форма. Както и нейният сънародник на бътерфлай Тамаш Кендереш. Стретчинг на басейна. Момите-състезатели на Швейцария и Мексико са с перфектни манекенски пропорции.

И така, последният осми ден.

МЪЖЕ – 1500м. св.ст.

rio m fr 1500

Трилемата е световният и европейски шампион Грегорио Палтриниери (Италия), олимпийския и бивш световен Сун Янг (Китай) или световния младежки Мак Хортън (Австралия). Грегорио е само на 22 години, но вече е хегемон в дисциплината. През 2012г. на европейското в Дебрацен започва своя звезден път с титла. До 12г. той тренира бруст при баща си Лука в родния Карпи. Сега е в Остия (пристанището на Рим) при Стефано Морини. В Лондон`2012 г.на Олимпиадата е пети, а сега?

Янг само до преди година означаваше сигурна победа. Славата, парите, жените или психическото му състояние го разколебаха. За 25 годишния гигант това е може би последната гара. Лутането му между Китай и Австралия, пътуванията му до САЩ и смяната на треньорите му се отразиха. Той започна да тренира по-лежерно, направи две автомобилни произшествия, на които се отърва със смачкани ламарини, започна да пуши, да сменя приятелки – всяка една обичащи го до полуда заради парите му и … какво ли не. Дори Китайската федерация му позволи само на него да не участва на квалификацията във Фошан и дори няма плуване през годината на 1500м. ????

Мак е лелеяният наследник на феноменалния Гран Хакет. Удържа този момък на славата след триумфа си в Дубай на Световното младежко през 2013г. Доста хилавичък на фона на маститите стаери около него. Той се появи на Пан Пасифик джуниър през 2012г. със злато. В Глазгоу на Комънуелта`2014 е със сребро, а в Казан неочаквано катастрофира до 11-тото място. Следващата вълна е за финалните позиции.

Габриеле Детти (Италия) си е типичен средняк, но като спаринг на Грегорио постави трето време за 2016 и реши да се пробва. В Лондон 2016 взе среброто. Конър Йегър/САЩ/е на 25 г.и в Лондон`2012 е шести. Американците отчаяно търсят алтернатива на Сун, но се появиха и двама италианци. Пък и други, та Конър в Барселона`2013 е четвърти, а в Казан`2015 – вицешампион. Дали му е ударил часа? Райън Кокрън (Канада) е най-притаеният стаер далеч от фокуса на прогнозите. Вече на 28г. канадецът тихомълком спечели бронз още в Пекин`2008г. В Лондон`2012 той е втори. А в Рио? Шампион? Защо не, след като на двете световни в Барса е отново сребърен, а в Казан – бронзов. Плюс шампионката титла в Глазгоу`2014.

Михаило Романчук (Украйна) е поредният украинец в елита. На 20г. той има финал в Казан и бронз в Лондон`2016.

МЪЖЕ – 4х100м. съчетана

Или имаш четири средно силни стила или при 3 силни, но с един слаб – изгаряш.

САЩ залагат на четворката Плъмър, Кордес, Фелпс и Ейдрън. Тук слабичкото място е брустът.

Австралия хвърля в бой – Ларкин, Пакард, Морган и Макевой. Отново пробив в делфина.

Франция залага на Лакур, анонимника Тео Бусие, Миньон и Стравиус. Голям проблем на бруст, където нямат индивидуален участник.

Япония е много силна с Ирие, Косеки, Фуджи и Хагино и може дори да грабне среброто.

Германия залага на Глания, Вом Лен, Дайблер и Вирлинг с четири равностойни поста.

Русия е включила Рилов, Занко, Коптелев и Морозов като слаб е отново брустът.

Южна Африка е също много силна с Рейд, фан ден Бург, ле Клос и Юстъс като проблемен изненадващо е кроулът.

И накрая Китай с Ксю Джиаю, Ли Джухао, ли Ксианг и Нин Джътао. ЖЕНИ– 4х100м. съчетана

САЩ ще участват със Смолига, Кинг, Уоръл и Уайтцил за реванш.

Световният шампион Китай е включил Фу Юанхюи, Ши Джинли, Чен Ксиню и Шен Дуо, като нова е делфинистката след отказването на фамозната Лу Инг.

Швеция има четири силни момичета -  Колеман , Йоханшон.Сьощрьом и Марко-Варга, като проблемен е кроулът.

Австралия залага на мощните Сийбом, Бол, Макеън и Кейт Кямбъл.

Дания е опасна с Нилсен, Педерсен, Отесен и по-слабата Блуме.

Канада разчита на Масе, Смит, Томъс и Олесяк.

АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ И РУМЕН АТАНАСОВ

Save Save

Save

Save

User Rating: 0 (0 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>