Рио’2016. Втори ден – 7 август

Олимпиадата, изписана с трите „К”: Кафе, Карнавал, Копакабана

Рио’2016. Втори ден – 7 август
User Rating: 0 (0 votes)

Съвместен коментар на РУМЕН АТАНАСОВ И АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

И така, към втория ден на Олимпиадата.

Продължаваме да твърдим, че американците умишлено създадоха патовата и безкрайно унизителна ситуация със седемте руски плувци. Направиха го, защото ги беше страх от Ефимова, Морозов, Устинова, Лобинцев и другите. Интересното е, че само руските състезатели с минали провинения получиха забрана. В другите отбори има над 50 участници с изтекли наказания, но те участват. Не съм на мястото на руския президент Путин, но съм сигурен, че той ще си отмъсти за подигравката. Да видим например ГАЗПРОМ на кого ще врътне кранчето за спонсорство. Интересното е, че другите наши плувни медии мълчат за издевателствата над руското плуване. Но затова пък на читателите компетентно се разяснява с към коя група принадлежи португалският език. Мнение на лингвист?! Или беше конфликтолог?! Ще е любопитно накрая, дали „независимата“ WADA няма да хвърлят курбан и някои друг техен противник. Или свой за да демонстрира принципност и безпристрастност. Иначе безумната и безкрайно смътна процедура по избора на състезатели с норматив „Б” и с „бели карти“ постави ФИНА. Ние умишлено не сме премахнали наказаните състезатели, за да видят нашите читатели кой загуби …

МЪЖЕ – 100м бруст

rio m 100br

Какво да очакваме в дисциплината?

На пръв поглед видим фаворит e световния, европейски и съдружния (COMMONWEALTH) шампион Адам Пийти (В.Британия), плува на макс до 101 м. След това не го търсете. Адам се появи едва преди 4 години в голямото плуване на Европейското за младежи в Антверпен като се класира 8-ми във финала. А днес вече  се настани на Върха. Световен рекордьор и първия слезнал под 58 секунди в света – 57.92. Трениран от Ребека Адлингтън, а сега от Мел Маршал.

Олимпийският шампион Камерън ван ден Бург (Южна Африка) е вече 28 годишен и това е последната му Олимпиада. По време е доста назад в прогнозите, но той винаги достига пика на формата си навреме. Треньор е Дитер Ланге – бившият наставник на Маншафта, отстранен след поредния немски провал на голямо първенство. Миналата година в Казан Камерън загуби само с 0.06 секунди златото от Пийти!! Южноафриканецът финансира благотворителна фондация за деца-сирачета. Същевременно е сред най-добре облечените мъже на модния подиум. Рекламно лице на Procter&Gamble.

Любопитно ни е дали Кевин Кордес (САЩ) ще може да разчупи мълвата за куцащия американски бруст. След Едуин Моузес през националния на янките преминаха като комети 10-тина състезатели, за които никой не си спомняше на следващата година. Сега е ред на Кевин. Той се появи през 2012г. на Световното на 25м. в Истанбул с бронз. Кевин участва силно на съчетаните щафети, но се проваля на индивидуалните стартове. Миналата година дори не попадна в национала за Казан. Тренира го първия испански плувец, оставил следа в световното плуване в бруста – Серхио Лопес. В момента учи психология. До него е съотборника му Коди Милър. Коди се провали в Казан 2015г., като зае едва 9-то място и постави на нокти съчетаната щафета със слабото си плуване. Рисков състезател, трениран от големия американски гърбист в миналото Рей Луз.

Домакините от Бразилия залагат много на двама брусисти. Жоау Гомеш е удивително як като бик (188см. и 90кг.), силен спринтьор в малък басейн и е на 30 години. Скандалджия и любител на красивите жени, Жуниор-Жоау често е въвличан и в съмнения за забранени медикаменти. Но бразилците са наши хора с 200 млн.пазар. Фелипе Шилва е също с борческа фигура 186/90, на 29 години и също мощен на малък басеин. Да видим двамата кариоки пред родна публика.

 Уан Личуо (Китай) е новата голяма надежда в най-слабия стил на „хановете“. За тези, които не знаят на китайски, страната се произнася Джунгу, а китайците – хан. Ли (малкото име) е първият китайски плувец слезнал под 1 минута, но е замесен в употреба на кленбутерол. Наказан е условно, понеже препаратът бил в добавка за храна??

Накрая ще споменем и за мощния литовец Гиедриус Титенис. Помните навремето, че плуването на бруст в бившия СССР се командваше от Литва и Латвия (Арвидас Юисайтис, Айгарс Кудис, Aрсен Мискарьов, Лина Качушите и др. Сега Гиедриус се надява да остави забележима следа. Литовецът е винаги силен в сериите и полуфинала, а накрая пропада. В Лондон’2012 той беше последен във финала, в Казан 2015г. бе 6-ти. А сега?

4х100 м.св.ст.

Тук би трябвало да има големи проблеми за САЩНейтън Ейдриън, Кейлъб Дресел, Райън Хелд и ветерана Антъни Ервин. Причината? Ами Хелд е пълен анонимник, цамбуркал се досега в басеините на Северна Каролина, а Дресел, който беше афиширан от един друг познат вам сайт, за чудо е един среден янки, пръкнал се на фона на немотията в американския спринт. След като отново опряха до 35-годишния Ервин!!??

Според нас фаворитите за титлата са 3 отбора. Франция е олимпийски и световен шампион и залага на трима удивителни мъже – Флоран Маноду, Жереми Стравиус (преминал от гърба поради травма в рамото) и Клеман Миньон. Четвъртият е „карибото“ Меди Метеля.

Вторият фаворит е Австралия с убийствено силния Камерън Макевой и още младежкия олимпийски шампион Кайл Чалмърс, анонимника Джеймс Робъртс и … световният шампион на 100м. Джеймс Магнусен, който върви към края на кариерата си.

Третата е Бразилия. В състава са Марселу Киериджини, Николаш Оливейра, Матеуш Сантана и Габриел Шилва. Дори като втора резерва за сутринта беше привлечен скандалния Сезар Шиельо.

След като Русия беше обезкостена с елеминирането на Морозов и Лобинцев, сега са останали Андрей Гречин, Александър Попков, Александър Сухоруков и Данила Изотов.

Много загадъчна е Германия с ветерана Паул Бидерман, новата звезда Дамян Вирлинг, Бьорн Хорникел и другия ветеран Марко ди Карли.

В изчакване са Италия с Лука Дото, Китай с Нин Дзътао и харесваната от Сашо Конкеев Белгия с Глен Сургелуус и Питер Тимерс.

ЖЕНИ – 400м св.ст.

rio w fr 400

Всяко злато извън името Кейти Ледецки (САЩ) би се равнявало на Z (зомби/световна война). Кейт е толкова предсказуемо силна, че съперничките й въобще не гледат къде е! Чудо ще е някоя мома да се доближи дори на 5 метра след нея на финала. Чудо ли? Американката се появи изневиделица на Олимпиадата в Лондон, но на 800м. им взе златото. Малко очакваха тя да се задържи, защото инките имаха големи проблеми в тези дистанции от години. Но Ледецки до Рио овърша всичко, на което участва в световни първенства. Да видим кой ще я притеснява?

Основните й противнички са 5 момичета.

Лия Смит (САЩ) е нейна съотборничка и основна съперничка. Тя е състезателка за Пантихоокеанските игри и отлична на ярдов басейн. Класирането й за Рио мина през сложната процедура на Американската плувна федерация, която беше определила непосилни нормативи. След като 1/3 от местата останаха незапълнени, тя клекна и пусна всички на първите 2 места в дисциплините. Така пиленцето кацна на Лия.

Друга силна състезателка е Корали Балми (Франция). Все още я сравняват с нелепо загиналата в Андите олимпийска шампионка Камий Мюфа. Но Корали е вече на 29г. и е бъдещата г-жа Ален Бернар. Момата е от Карибите (Мартиника) и малко неочаквано попада в басейна след синхронното плуване.

Третото момиче е Британи Маклеън (Канада), която никой не слага в сметките. Бри участва в Лондон’2012 и зае 7-мото място, но после се отдаде на учене и не плува 2 години. Появи се на Комънуелта в Глазгоу на 5-то място и пак изчезна. Сега 22 годишната канадка, която учи в Университета на Джорджия (САЩ) е готова за подвиг.

Малката красавица Богларка Капаш (Унгария) е от средното маджарско поколение, заменящо отиващото си – трите  Хосу – Якабош – Верасто. Богларка е и явление, защото тези дистанции не са любими в дунавската държава. Унгарката стана европейска шампионка в Лондон’2016 и сега гледа към олимпийските медали.

Петата конкурентка е Джесика Ашууд (Австралия). И на зеления континент търсят звезда от типа на Мишел Форд, но засега са се спряли на Джес. В Казан тя взе бронза, но … предпочита 800-те метра. Да не забравим и временно укрилите се шампионка на Комънуелта Лорън Бойл (Нова Зеландия), сензацията от Лондон’2016, Шарън фан Рувендал (Холандия)и най-вече Ксин Ксин (Китай), за която никой не може да каже всъщност каква биография има и на колко години е.

100м. бътерфлай

rio w but 100

Тук очакваме пълно превъзходство на Сара Сьощрьом (Швеция). Тя е вече на 23 години, но е в големия спорт от 15-годишна. След провала в Лондон – едва 4-та, тя стана двукратна световна и 3-кратна европейска шампионка в дисциплината. Сега й остава само олимпийската мечта. Но Сара има участия в още 5 дисциплини и затова прощъпулникът е важен от психологическо естество. Основните й съпернички са относително близо, но и далеч.

Новата американска прима е Кейси Уоръл. След провала на янките в Казан в тази дистанция сега се заложи на шампионката от Пан Ам в Торонто. Келси е на 22 годдини и няма никакъв друг международен опит. Да видим дали няма да се гипсира? Другата именита американка е неочакваната олимпийска шампионка от Лондон Дейна Волмър. “Мами Дейна“ на сладкото момченце Скоти, роди го преди 2 години, и пак влезе в басеина. А е вече на 29 години. След Лондон тя успя до бронза на световното в Барселона’2013 и се отказа. Но след раждането явно спортните хормони са се разбушували и ето я.

Ейма Макеън (Австралия) е поредната от силния стил на Зеления континент. Тя се появи на Първата младежка Олимпиада през 2010г. в Сингапур. След това позатихна до Комънуелта’2014, където взе бронза. В Казан стана 4-та и сега е на път към медал.

Жанет Отесен (Дания) е легенда в датското плуване заедо с Лоте Фрийс. На 29 години Жанет ще участва на 4-тата си олимпиада. Миналата година в Казан и тази в Лондон на Европейското тя отстъпи само на Сара, но взе среброто. Отписвана е от голямото плуване и бързо записвана. Също и се мярка във финалите на почти всяко голямо първенство след 2008г. Да видим дали не е ударил финалния и час?

Чен Ксинйи (Китай), само на 18 години, ще замени незаменимата Лу Джинг, която остана втора на квалификацията им в Фуджоу. Чен се появи на Азиатските игри 2014г. в Корея и смая публиката с 3 златни медала включително и на 100м. делфин. Миналата година в Казан стана 6-та, но сега е в пъти по-силна. Да видим дали WADA няма да я клъвне?

И накрая Пенелъпи Олесяк (Канада), която е бебето на дисциплината и е с 3 години по-малка от Отесен. Пени спечели 6 златни медала на Световното младежко в Сингапур’2015 само на 15 години. Пени е от семейство с 5 (!!!) деца и е изтърсакът. Започва на 9 години в басейна. Обича да колекционира стъклени чаши и хавайски ризи. И най-важното е любимка на Александър Конкеев.

РУМЕН АТАНАСОВ и АЛЕКСАНДЪР КОНКЕЕВ

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>