Рио 2016. Съчетано плуване МЪЖЕ (200 и 400м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

Рио 2016. Съчетано плуване МЪЖЕ (200 и 400м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

200м съчетано МЪЖЕ

Странна е съдбата на 200м съчетано в олимпийската програма. За първи път тази дисциплина е въведена на олимпиадата в Мексико 1968г.,  но не е включена в игрите през  1976г. в Монреал и  1980 в Москва. Сребърният медалист в дисциплината 100м гръб в Мексико Чарли Хикокс е първият олимпийски шампион на 200м съчетано. Възпитаникът на  James Counsilman печели златото и на 400м съчетано, която се провежда за втори път след Токио 1964г. и с общо 3 златни и един сребърен медал е на 276 място в листата на олимпийските медалисти.

Това е втората дисциплина, в която е възможно Майкъл Фелпс да стане за четвърти път олимпийски шампион.

В Атина 2004 George Bovell изпревари Ласло Чех с 0.04 сек и така го лиши от бронзовия медал, което би ни дало възможност да отбелязваме, че на три олимпиади медалите се разпределят между Фелпс, Лохте и Чех. Да видим дали те отново ще са в битката за медалите.

 rio m IM 200

Да тук са, но Косуке Хагино не е с по-малко претенции за медал. Бразилците обаче се готвят за сериозна битка пред  родна публика. Ще има епична борба на финала и да видим как ще се справи Фелпс с конкуренцията.  Да не забравяме, че изненада могат да поднесат Чех и Ванг Шун.

Няма никаква „огромна изненада“ в отпадането на  Райън Лохти от участие на олимпиадата в дисциплината 400м съчетано. Той влезе с 4-то време от квалификациите за предварителното състезание. Изненада е слабото време на Tyler Clary, защото влезе с първо  и то много силно време (04:09.03) в изпитанието. Пред него за годината бе само Косуке Хагино. Разтегнатият мускул на Лохти е нещо, от което няма как да се застраховаш, но едно е вярно, че милионите зрители на плуването на 400м съчетано в Рио няма да изпитат насладата от изпълнението на един истински майстор в дисциплината, атрактивен както във водата така и извън нея. Над 4 милиона преглеждания на финалното плуване от квалификациите на 200м съчетано плуване където Лохти и Фелпс демонстрираха майсторството си. Даже Лохти успя да понастигне Фелпс на бруста с доста високо стоене във водата. Интересно беше как Фелпс успя да дръпне на Лохти на гърба в края на дистанцията, а брустът му беше много добър, но към края се промени. Готов е за защита на олимпийската титла в тази дисциплина. Ако успее, никой не го е правил досега в плуването – 4 титли.

400м съчетано МЪЖЕ

В дисциплината 400м съчетано плуване първият олимпийски шампион е Dick Roth от 1964г. в Токио. След  двете олимпийски титли от Атина и Пекин Майкъл Фелпс остана четвърти в Лондон едвам класирайки се за финала, изпреварвайки деветия Ласло Чех с 0.07сек, при което Раян Лохти стана шампион. Да видим как ще се развият плуванията в осмицата, затваряна от David Verraszto и дали е невъзможно да имаме отново медалист с тази фамилия след  Москва 1980. След отпадането на Раян Лохти и неучастието на Майкъл Фелпс  и Ласло Чех, ще успее ли бронзовият от Лондон, японецът Kosuke Hagino, да спечели златото  и дали в битката за медалите ще се намеси Thomas Fraser-Holmes (виж кой е треньорът), а  какво готви Daiya Seto. Да не забравяме – обикновено след лагера на американците, провеждан регулярно преди олимпийските игри, стават чудеса и току виж за 6-ти пореден път и 9-ти общо, американец е олимпийският шампион в най-комплексната дисциплина.

Ето и списъкът с участниците в Рио. Всеки може да направи своите прогнози без да „трябва да имаш кристално кълбо пред себе си или да се казваш Боб Боумън или Панчо Гюрков за да познаеш“ кой ще бъде първи. Колко са 0.67 сек на 400м и колко е коварен Рио за спортиста олимпиец. Когато видите кой е треньорът на Чейс Калиш, помислете дали вече не е познал златния медалист и защо ли Майкъл Фелпс не се“пуска“ тук.

 rio m IM 400

Помните ли коментара на Румен Атанасов относно тази дисциплина?

„Чейс Калиш е шампион с 4:09.52, а втори е Джей Литърлънд (4.11.02). Отпадна легендата Райън Лоте – трети с 4:12.02. Гледам коментара на М.Л.П от Придворния сайт за квалификацията. Внася свежест в сивото (дори и на цвят) и приспиващото (дори и на съдържание/излъчване на Придворните. Тюхкането му за Лохте е неразбираемо. Този ветеран – 32г. е доста амортизиран и ще е цяло чудо да вземе квота. Най-вероятно това ще е за 4х200м гладка. Освен това, Джей Литърланд (1995г.) е двукратен младежки шампион на САЩ и победител на Младежкия Панпасифик в Хаваите. Джей има брат-близнак Кевин Литърланд (400 м.св.ст. – тризнаци са, третия е Мик) и вероятно М.Л.П.се е заблудил в преценката. Нали? Калиш е двукратен световен медалист от Барселона и Казан. Почти е изключено да стане олимписки шампион при наличието на Косуке Хагино и Дае Сето (Япония).”

Оказва се, че Джей има тройно гражданство: United States, Japan and New Zealand и говори японски. Така става ясно, че е доста опасен претендент за медал.

За да можеш да кажеш всичко това, трябва да ставаш и лягаш с плуването, а не да спиш и четеш лекции.

Нищо не е сигурно преди да завърши финала на дисциплината в събота 6 август.

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>