РИО 2016. Съчетано плуване – ЖЕНИ (200 и 400м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Съчетано плуване – ЖЕНИ (200 и 400м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.

Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

200м съчетано ЖЕНИ

Дисциплината 200м съчетано плуване за жени в рамките на олимпийската програма за първи път се провежда през 1968г. на Игрите в Мексико и първата шампионка е Claudia Kolb. След  Олимпиадата през 1972г. в Мюнхен дисциплината е отново в програмата на Игрите едва през 1984г. в Лос Анжелис, а шампионка става Tracy Caulkins.

Kristy Coventry, с бронз от Атина и сребро в Пекин, за Рио е с норматив „А” и ще участва за пети пореден път на олимпиада. По-вероятно е обаче към златото да гледа сребърната от Лондон  австралийка Alicia Coutts. Но световната рекордьорка от Казан’2015 „желязната” Катинка Хошу  заявява за себе си с доста внушително време преди стартовете в Рио. Ще успее ли и този път унгарката да се съхрани за финала?! Други претендентки за медал са Siobhan-Marie O’Connor, Viktoriya Andreeva и Miho Teramura. Американките трудно печелят медал с благороден цвят в тази дисциплина, а и листата с участничките не дава надежди за печелене на титла. Много е възможно подготвяната на територията на бившия международен лагер в Кранево Виктория Андреева да обърка сметката за медалите.

 rio w IM 200

Добре е да не забравяме и олимпийската рекордьорка Йе Шивен, която взе ума на мнозина в Лондон’2012, защото този път в менюто може да са включени други „костенурки”  и да повтори класирането си .

400м съчетано ЖЕНИ

Първата олимпийска шампионка на 400м съчетано плуване е  Donna de Varona, спечелила златото с олимпийски рекорд и това става на Игрите в Токио през 1964г. През 1960г. в Рим тя участва в щафетата 4х100м свободен стил, но не получава медал, тъй като не е включена във финала, но в Токио печели втория си златен медал именно в тази щафета.

На 400-метровата дистанция Donna de Varona прави 6 поправки на рекорда и го сваля от 05:36.5 до 05:14.9. След нея с по 4 поправки са Sylvia Ruuska, Claudia Kolb, Ulrike Tauber (3), Petra Schneider, както и Katie Hoff и Stephanie Rice с по две корекции. На 200м съчетано плуване след 7 поправки рекордът е свален от 2:40.3 до 2:29.9. Ulrike Tauber ГДР, която за първи път  плува 200м съчетано под 02:20.00 е с 6 рекорда. Tracy Caulkins е с три и е жената слязла под 02:15.00 а Wu Yanyan плува вече под 02:10.0. Ariana Kukors през 2009 на шампионата в Рим свежда рекорда до 2:06.15.

Ето какво написа Румен Атанасов:

„На квалификацията на щатите първа е Майя Дирадо (Maya DiRado ) – 4:33.73, а втора – Елизабет Бейзъл – 4,36,81. Майя е ново име за плуването на САЩ и никога не е блестяла като девойка. Среброто й от Казан 2015 и вдъхна самочувстие и като нищо може да се сбори за среброто в Рио. Елизабет е ветеранка по присъствие и световна шампионка в дисциплината от Световното в Шанхай 2011г., бронзова от Барселона 2013.”

В по-дългата дистанция ще участват 28 състезателки, сред тях е и общата ни с Румен Атанасов любимка Аня Цревар.

rio w IM 400

 

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>