РИО 2016. Свободен стил – ЖЕНИ (400 и 800м)

История на развитието наплувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Свободен стил – ЖЕНИ (400 и 800м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!
 

400м Свободен стил  жени

През 1924г. в Париж  дисциплината  400м  свободен стил е включена за първи път към женската олимпийска програма в плуването. Един от световните рекорди на Деби Маер  (Debbie Meyer) е поставен именно на квалификациите на тази дисциплина за олимпиадата през август в Лос Анжелис’1968. World Swimmer of the Year in 1967, 1968 and 1969 – Деби Маер е една от шесте плувкини печелила наградата James E. Sullivan като шампионка на 400 и 800м свободен стил.

Три състезателки от една националност на стълбичката е имало през 1924 в Париж, Токио’1964 за Aмерика и в Москва’80 за ГДР. Само Марта Норелиус Martha Norelius и Жанет Евънс Janet Evans успяват да се качат на стълбичката на две Олимпиади. Историята помни датчанката Ragnhild Hveger с нейните 8 поправки на рекорда в дисциплината:

 rio w fr wr 400

Развитието накратко можем да научим от:

 rio w fr sp 400

Едва ли някой залага на друг победител на 400м свободен стил в Рио и златото тук изглежда предопределено, но тогава каква е ситуацията с бронза, люта битка или не, ще разберете само ако гледате финалното плуване  в неделя на 7.08.2016. Претендентките за третото място не са малко и е интересно да се види кой ще се класира за него, защото:

 rio w fr 400

800м Свободен стил  жени

800м за жени е включена в програмата от 1968г. и е спечелена, както става ясно, от Деби Маер  (Debbie Meyer). Очакванията са свързани с присъединяване на  победителката   от Лондон’2012 Кейти Ледецки към групата на двукратните шампионки  Janet Evans и Brooke Bennett. Също така вероятно ще наблюдаваме и рекорд, което ще доведе до изравняване от страна на  Кейти Ледецки с Деби Маер по отношение на брой поставени рекорди в дисциплината. Защо да не наблюдаваме и два рекорда както и първото слизане на жена под 03:58.00?

 rio w fr wr 800

А ето и информация за размишление:

 rio w fr sp 800

Битката в Рио се очаква да е главно за среброто и бронза:

 rio w fr 800 2

По всичко личи, че  тази олимпиада ще е на Кейти Ледецки и понеже може да спечели и 200м свободен стил, това би я доближи много до спечелването на James E. SullivanAward. Зависи и от това как се представят и в другите спортове. Спечелилата номинация през 2012 Миси Франклин нещо се поизгуби.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>