РИО 2016. Свободен стил – ЖЕНИ (400 и 800м)

История на развитието наплувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Свободен стил – ЖЕНИ (400 и 800м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!
 

400м Свободен стил  жени

През 1924г. в Париж  дисциплината  400м  свободен стил е включена за първи път към женската олимпийска програма в плуването. Един от световните рекорди на Деби Маер  (Debbie Meyer) е поставен именно на квалификациите на тази дисциплина за олимпиадата през август в Лос Анжелис’1968. World Swimmer of the Year in 1967, 1968 and 1969 – Деби Маер е една от шесте плувкини печелила наградата James E. Sullivan като шампионка на 400 и 800м свободен стил.

Три състезателки от една националност на стълбичката е имало през 1924 в Париж, Токио’1964 за Aмерика и в Москва’80 за ГДР. Само Марта Норелиус Martha Norelius и Жанет Евънс Janet Evans успяват да се качат на стълбичката на две Олимпиади. Историята помни датчанката Ragnhild Hveger с нейните 8 поправки на рекорда в дисциплината:

 rio w fr wr 400

Развитието накратко можем да научим от:

 rio w fr sp 400

Едва ли някой залага на друг победител на 400м свободен стил в Рио и златото тук изглежда предопределено, но тогава каква е ситуацията с бронза, люта битка или не, ще разберете само ако гледате финалното плуване  в неделя на 7.08.2016. Претендентките за третото място не са малко и е интересно да се види кой ще се класира за него, защото:

 rio w fr 400

800м Свободен стил  жени

800м за жени е включена в програмата от 1968г. и е спечелена, както става ясно, от Деби Маер  (Debbie Meyer). Очакванията са свързани с присъединяване на  победителката   от Лондон’2012 Кейти Ледецки към групата на двукратните шампионки  Janet Evans и Brooke Bennett. Също така вероятно ще наблюдаваме и рекорд, което ще доведе до изравняване от страна на  Кейти Ледецки с Деби Маер по отношение на брой поставени рекорди в дисциплината. Защо да не наблюдаваме и два рекорда както и първото слизане на жена под 03:58.00?

 rio w fr wr 800

А ето и информация за размишление:

 rio w fr sp 800

Битката в Рио се очаква да е главно за среброто и бронза:

 rio w fr 800 2

По всичко личи, че  тази олимпиада ще е на Кейти Ледецки и понеже може да спечели и 200м свободен стил, това би я доближи много до спечелването на James E. SullivanAward. Зависи и от това как се представят и в другите спортове. Спечелилата номинация през 2012 Миси Франклин нещо се поизгуби.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

  1. румен атанасов  /  15.07.2016, 7:1 Reply

    Отново искам да поздравя Сашо Конкеев за гигантския труд.Немислимо много публикации,сайтове и архиви той обработи за близо 40 дни.Нещо което аз бих свършил за 3-4 месеца.Вероятно дори не се е бръснал и подстригвал????И като знам какъв чистник вероятно се е къпал само по веднъж на ден???. А към Главния редактор имам забележка.Снимките показващи самобитността на Рио с танцьорките са много пуритански и не“ открехват читателите“.Сашо,който е виждал Рио само на снимка,обаче се безпокои от качването на по-разкрепостени фотоси.И все пак призовавам г-н Главняи редактор да ни зарадва с нещо“по-така“от Карнавала.РУМЕН АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>