РИО 2016: спортистите с медали след дисквалификации вече с нова официална церемония

РИО 2016: спортистите с медали след дисквалификации вече с нова официална церемония
User Rating: 0 (0 votes)

През следващата олимпийска година за всеки спортист, който не е взел полагаемият му се медал при промяна в класирането заради отрицателни допинг проби на  наградени в състезанието, ще ще бъде организирана специална церемония по награждаване на по-късна дата.

Президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) Крейг Риди заяви, колко е важно чистите спортисти да получат своя „момент на славата“.

„Искаме да сме сигурни, че когато трябва да има повторно връчване на медали, това ще става по правилния начин“

Рио 2016 ще бъдат първите олимпийски игри, които ще възприемат одобрената от Международния олимпийски комитет препоръка за осигуряване на официални церемонии, организирани за всеки спечелил медал след дисквалификация на друг.
Досега практиката беше новите медалисти да получават пратката си по пощата.
Във връзка с проекта на WADA за защита на чистите спортисти е определен фонд от 20 милиона долара.
Половината пари са заделени за финансиране  на социални научни изследвания, отнасящи се до антидопинга, а останалите за борба с уредените стартове и състезания.
Отделен фонд ще подсигурява нови научни изследвания за борба с допинга специално за учените, участващи в проекти с научна и социална насоченост.

източник: BBC

1 Comment

  1. Румен Атанасов  /  19.10.2015, 4:57 Reply

    Браво на главния редактор на мистериозния сайт.Фантастична работа с набавянето на информация за размишление.Въпросът е колко време ще изтече за отварянето на пробите и къде ще е церемонията.Ами ако има и обжалване.Така,че това е малко измислена работа от МОК за гладните.А допинг ще се взима и то на килограми.Стига да може съответната федерация да си плати.Или пък да е име в световния спорт.С лимони и мед никой няма да прокопса.А ….и да не забравя супа топчета и татлъ-баклава.Румен Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>