РИО 2016. Свободен стил – мъже (50, 100 и 200м)

История на развитието на 50, 100 и 200м св.ст. в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Свободен стил – мъже (50, 100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)

Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.

Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

50м Свободен стил мъже

Плуването на 50м свободен стил е млада олимпийска дисциплина, с въвеждането на която зрелищността в плувната програма нарасна. В своята сравнително кратка история тази дисциплина е натрупала поправки на световния рекорд, очертаващи напредъка и при плуванията на 100 метра.

В таблицата по-долу можете да проследите поправките на рекорда:

 rio rekordi 50m  list

Забележително е превъзходството на американските плувци, но наред с  разпознаваемия Мат Бионди (Matt Biondi), който е първият олимпийски шампион в тази дисциплина – Сеул’88 (5 златни и 1 сребърен медал), и то със световен рекорд 22.14, виждаме Жое Ботом (Joe Bottom)  и терминатора на рекорди в дисциплината Том Ягер (Tom Jager) с шест поправки, които му осигуряват само сребро от Сеул 88 и бронз от Барселона 92.

Противоположна е ситуацията с Гари Хал (Gary Hall, Jr.), който има две олимпийски титли от Сидни 2000 и Атина 2004, но няма поправки на световния рекорд. Александър Попов също има две олимпийски титли в Барселона 92 и Атланта 1996.

Не трябва да се прoпуска името на Джонти Скинер (Jonty Skinner), при когото тренира Кристиян Голомеев от Велинград, но състезаващ се за Гърция. Забелязва се отстъпление на американците в тази дисциплина, започнало на олимпиадата в Пекин 2008, където Цезар Сиело е шампион в компанията на французите Левокс и Бернард. Може би това отстъпление бе загатнато в Атина’2004, където шампионът Гари Хал (Gary Hall, Jr.) застана на стълбичката в компанията на Дуе Драганя и Роналд Шуман. В Лондон’2012 Сиело остана с бронз, а за Рио не успя да се класира, така че предстои сериозна битка за медалите. Дали обаче Америка няма да си възвърне водещата позиция и чрез кого? Ще влезе ли Флоран Маноду в листата на двукратните олимпийски шампиони при тази жестока конкуренция с австралиец, британец, руснак и какво мислят бразилците по въпроса за златото в Рио, ще бъде една от дилемите в плуването на тази олимпиада. Случайност ли е фактът, че при появата на Фелпс (Пекин’2008) американците отстъпиха водещата роля в тази най-скоростна дисциплина.

Важно е да отбележим и имената на състезателите преодолели своеобразните времевите бариери в дисциплината:

 rio rekordi 50m special

В тази дисциплина покрилите норматив „А“са 68, а „Б“ норматива е покрит от 296 плувци, но в Рио ще видим:

50m_fr_m rrr

 

Вероятно плуване под 21.40 ще е достатъчно за олимпийски медал, но това ще разберем едва на финала на тази дисциплина в Рио. От Буске, който е с 13-то време, до 20-тия са 8 състезатели, събрани в 0.09 сек. Помните ли инфарктния финал на 4х100 в Пекин 2008, където Джейсън Лезък изпревари Ален Бернар точно с 0.09 и спечели победата в щафетата. А 0,09 изглеждат по този начин:

9 cent 1

 

Според водещите специалисти в ММС финансиране заслужават тези, които имат медали или призови класирания на световни форуми, каквато е олимпиадата. Кой от тези 8-те е по-достоен, след като всеки от тях може да е както първи, така и осми. Убийствената плътност на резултатите в плуването в спринтовите дисциплини го прави дори по-атрактивно от бягането на 100м и  го доближава до лотарията. В атлетиката, където четирима ямайци бягат под 10 секунди и след финиша камерите ги следят още 3-4 минути, бегачите са наредени в рамките на 0.10 сек и визуално изглеждат така:

bolt 100m 1

 

 

100м Свободен стил мъже

Не по-различно стоят нещата на по-дългата дистанция от 100м, въпреки нейната почти вековна история:

rio рекорди 100м

 

Естествено, имената на  Джони Вайсмюлер и Марк Шпиц правят впечатление при пръв прочит, но  Джим Монтгомери и Мат Бионди със своите 4 поправки демонстрират класа.

Слизането под минута в тази дистанция, както и под 50 секунди обаче си остава знаково за поколения плувци, а имената на  Джони Вайсмюлер и Джим Монтгомери се знаят от милиони хора по света:

 

 

Много интересна табличка е горната, защото тя дава представа на всеки плувец на коя година от световното развитие на плуването се намира неговото собствено. Българското плуване при мъжете от години е заседнало на .. . .. –  може да си направите справка сами, а за улеснение сме сложили графика с времената на републиканските шампиони през последните години (два олимпийски цикъла). Отшумелите избори в БФПС не намекват за съществуването на желание да се промени тази ситуация.

 rio bg m 100fr

 

А ето и листата на участниците в Рио, където забелязваме в рамките на секунда  над 20 състезателя, и то с какви физически данни:

100m_fr_m rrr

 

Специално внимание обърнете на годините на състезателите. Кой у нас осигурява възможност и какви стимули да се подготвя даден състезател във възрастта между 20 и 30 години?

Но да се върнем на таблицата – като че ли златото е предопределено за Камерън, но да дочакаме финалното плуване. Всичко е възможно да се случи в дисциплината включена в олимпийската програма от игрите в Атина’1896, възродена в Лондон’1908 и прекъсвана само от световните войни  през 1916, 1940 и19 44г.

В  почти вековната история на дисциплината едно от най-известните имена е това на актьора от филма „Тарзан“ – Джони Вайсмюлер – Олимпийски шампион от Париж’1924 и Амстердам’1928. А какво ни говори фамилията Каханамоку? Именно появата на Вайсмюлер с нов олимпийски рекорд от 59.0 в  Париж не дава възможност на олимпийския рекордьор от Антверпен 1920 Дюк Каханамоку (Duke Kahanamoku) да стъпи за трети път след Стокхолм 1912 и Антверп 1920 на най-високото стъпало на олимпийската стълбичка. Той остава втори, а неговият брат Самуел се окичва с бронзовия медал. В Париж 1924 за втори и последен път в историята на дисциплината след Антверп’1920 трите места на почетната стълбичка са завоювани от американци. Чак през 1956 в Мелбърн Австралийците успяват да класират трима свои представители на челните места единият от които Джон Девит (John Devitt) става шампион на следващата олимпиада през 1960 в Рим.

200м Свободен стил мъже

През 1900 в Париж Фредерик Лане става първият олимпийски шампион в дебютната дисциплина 200м свободен за мъже, но тя отпада от програмата за следващите олимпиади и се завръща чак през 1968г.  в Мексико. Спечелена е от австралиеца Майк Венден (Mike Wenden) само с олимпийски рекорд от 1:55.2 под носа на терминатора на рекорди в тази дисциплина (11 пъти) и олимпийски шампион на 100м от Токио’1964 и първи лауреат на наградата World Swimmer of the Year Дон Шоландер (4 златни медала с три световни рекорда, което за времето си представлява най-много извоювани златни медали от американец  след  тези на Jesse Owens през 1936г.) Майк Венден печели и 100м дистанция пред Кен Уолш (Ken Walsh) и Марк Шпиц (Mark Spitz), при това също със световен рекорд, което потвърждава отличната му подготвеност за тези плувания. Дон Шоландер е вторият (от шест) плувец печелил AAU James E. Sullivan Award и първият плувец  Атлет на годината  Athlete of the Year  в Америка и си остава рекордьор по подобрени световни рекорди на една и съща дисциплина в мъжкото плуване.

 rio рекорди 200м

 

Джони Вайсмюлер, Марк Шпиц и Майкъл Фелпс са далеч назад по брой поставени рекорди в тази дисциплина. Съревнованието между Иан Торп и Питер ван ден Хугенбанд доведе до 6 поправки на рекорда от страна на австралиеца. А ето и листата с преодолените времеви бариери:

 rio рекорди 200м специал

 

Ще бъдем ли свидетели на първото плуване под 1:42.00 в Рио 7 години след „технологичния“ рекорд на Бидерман е трудно да се каже. По скоро – не, съдейки по времената на участниците в дисциплината, показани до този момент:

200m_fr_m rrr

 

В Рио ще видим кой и как ще се представи – 39,6 метровата статуя на Cristo Redentor от хълма Корковадо дава крила на добре подготвените. Дали световният рекордьор Бидерман, пропуснал европейското първенство, е готов за нов рекорд на олимпиадата или ще се появи нов талант от Америка и Австралия, какво ни е подготвил китаеца Сун Янг и къде е пределът на възможностите на Джеимс Гай (James Guy) скоро ще разберем.

Историята обаче показва определена закономерност. През 1924 Джони Вайсмюлер е шампион на 100 и 400 свободен. През 1964 Дон Шоландер също е шампион на 100 и 400м свободен и се готви да стане шампион на 200м през 1968г в Мексико, но австралиецът Майк Венден проваля тези планове, защото е по-добре подготвен за особеността на тази олимпиада – Мексико сити е на 2240м над морското ниво. При своята поява на олимпийски игри Атина’2004 (в тази дисциплина иначе се състезава на олимпиадата в Сидни само на 200м бътерфлай, както трябва да участва нашето момче-талант от В.Търново), Майкъл Фелпс заема третото място само на 0,09 сек от втория Питър Хугенбанд, за да го видим в Пекин 2008 шампион.През 1968г. Марк Шпиц е трети на 100м, но в Мюнхен вече е шампион на 100 и 200м. Не трябва да се забравя обаче, че за Фелпс това ще е пета олимпиада: Сидни, Атина, Пекин, Лондон и Рио. Трябва да очакваме да се появи нова звезда, която да блесне в Токио 2020. Единствено през 1976 в Монреал имаме трима медалисти от една и съща нация и това са американците Bruce Furniss, John Naber и Jim Montgomery.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

  1. Кочо  /  11.07.2016, 17:46 Reply

    Още ли не са напуснали това ръководство, жалка подготовка на състезатели, допуснати неуки треньори и ръководители. Моля освободете ни от вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>