РИО 2016. Свободен стил – МЪЖЕ (400 и 1500м)

История на развитието на 50, 100 и 200м св.ст. в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Свободен стил – МЪЖЕ (400 и 1500м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!
 

400м свободен стил Мъже

Не знаем колко от феновете на плуването са наясно с дисциплините включени в олимпийската програма през различните периоди на олимпизма, но 400м свободен стил е една от 6-те дисциплини за мъже включени от самото начало на провеждане съревнованията по плуване. От олимпийските игри в Мелбърн’1956г. започва и увеличаването на дисциплините в плуването. След първия шампион Хенри Тейлор (Henry Taylor) от Великобритания през 1908г. в Лондон, минавайки през легендата Джони Вайсмюлер от Париж’1924г., Дон Шоландер (Don Schollander) от Токио’1964, Майк Буртон (Mike Burton) Мексико’1968, Браян Гудел (Brian Goodell) Монреал’1976, за да завършим с последния олимпийски шампион от Америка Джордж ди Карло (George DiCarlo) от Лос Анджелис’1984.

Това е една от дисциплините, където Америка и Австралия са много близко по олимпийски отличия. Сега обаче тук са Сунг Янг и Парк Тае-Хван, на когото най-вероятно би ще разрешат да участва. Ще успее ли Мак Хортон (Mack Horton) да спечели битката с азиатците? Колко са подготвени и мотивирани Джеимс Гай и Габриеле Дети? Дали американците ще гледат отстрани? Все въпроси на които предстои да научим отговорите в Рио още в първия ден от плувната програма в събота на шести август.

Ето я и извадката с поправките на рекордите в дисциплината:

rio m fr wr 400

Наред с имената на Джони Вайсмюлер, Дон Шоландер,  Марк Шпиц, Браян Гудел, Тим Шавот САЩ и Киерен Перкинс, Джон Маршал, Мурай Розе, Джон Конрадас, Иан Торп от Австралия, забелязваме името на президента на Руската федерация Владимир Салников, който впечатлява с шестте поправки на световния рекорд. Той е и човека преминал пръв през митичната граница от 03:50.0 мин през 1982г.

 rio m fr wr sp 400

Може би е изненада за много любители на плуването да видят, че за първото слизане под 5:00.0 мин  отново е виновен легендата Джони Вайсмюлер.

Една толкова стара дисциплина може да ни покаже къде се намира българското мъжко плуване. Рик Де Монт  през 1973г. е първият преплувал дистанцията под 4 минути, а днес през 2016г. колко родни плувци слизат под тази граница на републиканския шампионат? Така получаваме ясна представа с колко десетилетия изоставаме и защо класиранията ни са след 30-то място.

Дали не трябва Минковски да въведе входно ниво за мъже от 400м, както е при малките – примерно върховото постижение преди 82 години? Тогава нивото ще се вдигне мноооого високо!

Ето го и челото с покрилите норматив „А“:

 rio m fr 400

Напомняме, че времената са от тази година и затова има състезатели с време по-слабо от норматива. Турчинът Карап обаче е късметлия, цепи секундата на норматива и затваря листата с 28 състезатели, събрани в близо 7 секунди.

Двадесет годишният австралиец Мак Хъртън (Mack Horton) е притеснително доста напред. Какви мерки са взели Сун Янг и  Джеимс Гай, очакваме да разбрем в Рио.

1500м свободен стил Мъже

Списъкът с петте индивидуални дисциплини за мъже от ранните години на провеждане на олимпийски игри се допълва от 1500м за мъже. Както и при останалите кроулови дисциплини и тук американците са преди всички, но австралийците просто им дишат във врата, що се отнася до поправките на рекорди. По броя на олимпийски титли резултатът е 8:7 в полза на австралийците:

rio m fr wr 800

Как ли ще се развие битката за златото между италианци и  австралийци? Има ли шанс Раян Кохран (Ryan Cochrane) при своето трето участие да грабне златото в суматохата и така да направи пълна колекция от медали след бронза в Пекин и среброто в Лондон? Влиза ли в сметките Сун Янг или и той като Йе Шивен се спотайва 4 години, за да избухне в Рио? Дали ще е необходимо плуване под 14:30, за да се спечели златото в тази най-дълга дисциплина в плувната програма на Игрите провеждана в басейн? Може би таблицата със знаковите плувания ще ни подскаже:

rio m fr wr sp 800

И в двете дистанции сред рекордьорите забелязваме името на Тим Шоу (Tim Shaw). През 1975 той печели наградата  Джеимс Съливан. С тази награда са удостоени общо 6 плувци от 1930г насам. World Swimmer of the Year in 1974 and 1975 – Тим Шоу успява през 1974г. в промеждутък от 4 дни да счупи световния рекорд на Марк Шпиц (Mark Spitz’s) на 200м св.ст, рекорда на Рик Демонт (Rick Demont’s ) на 400м св.стил и рекорда на Стив Холанд (Steve Holland’s ) на 1500м св.стил. Той е и един от спортистите печелил олимпийски медали в два различни спорта, понеже също като Джони Вайсмюлер участва и в американския отбор по водна топка.

Листата с участниците в Рио изглежда така:

 rio m fr 1500

Предстои да видим и развитието на борбата за разпределение на местата във финалното плуване. Ще участва ли украинецът Михаил Романчук в борбата за медалите  или е още твърде млад и е планирал това да стане в Токио’2020? Люта ли ще е битката между европейските представители Гюрта, Мичка, Войдак, Велброк, Жули за по престижно класиране в тази стогодишна дисциплина?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>