РИО 2016. Свободен стил – жени (50, 100 и 200м)

История на развитието на 50, 100 и 200м св.ст. в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Свободен стил – жени (50, 100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

50м свободен стил

На световното първенство в Кали през 1975г. Корнелия Ендер (ГДР)  поставя първия световен рекорд на 50м свободен с време 26.99. Едва през 2009г. отново на световно в Рим друга германка Брита Щефен поставя нов рекорд с 23.73. Две са открояващите се състезателки, които в серия коригират рекорда – Тамара Костаке (Tamara Costache) и Инга де Бройн (Inge de Bruijn). Статистически американките водят с 8 корекции, но  и холандките не им отстъпват. Последните обаче са в настъпление през последните години и карат всички да се съобразяват с  тях.

rio w fr wr 50

.

rio w fr wr sp 50

Рекордът на Брита Щефен е със 7 годишна давност и е напълно възможно да падне в Рио. Кейт Кямбъл (Австралия) е твърде близо до него и е главният кандидат за златото, а конкуренцията й с Раноми Кромовиджойо (Ranomi Kromowidjojo) може да допринесе за нов рекорд.

rio w fr 50

 В тази дисциплина конкуренцията е доста силна. Заедно със  78-те състезателки покрили норматив „А“, трябва да проследим и 340-те покрили норматива „Б“. Дисциплината е в олимпийската програма от Сеул и досега е била три пъти печелена от холандки. Дали Раноми ще успее да измъкне златото от Кети Кембъл и с това да се изравни с Инге де Бройн (Inge de Bruijn) ще разберем на 13 август в неделя.

100м свободен стил

rio w fr wr 100 rio w fr wr sp 100

       С падането на световния рекорд на 100м стана ясно, че не  само австралийката Кети Кембъл се готви да завоюва няколко злата в женския къс кроул, но и сестра и Бронте няма намерение  да остава по-назад в разпределението на медалите  в Рио.

rio w fr 100

И тук попадаме на интересен факт: освен Доун Фрейзър (Dawn Fraser), завоювала три последователни титли през 56, 60 и 64 година, няма друга състезателка, която да е печелила дори два пъти титлата.

Дали Кейт Кембъл ще успее да покаже най-доброто плуване и да слезе под 52.00?

200м свободен стил

rio w fr wr 200

rio w fr wr sp 200

Вниманието ни е заострено към дисциплината 200м св.ст., където очакваме представянето на националната ни рекордьорка Нина Рангелова. Това най-вероятно ще е нейната последна Олимпиада, през последната година тя активно търси спонсори и мина през някои перипетии с бившия си клуб относно финансови средства от общината за олимпийска подготовка, опита се да привлече вниманието към себе си в американско издание на конкурс за красота, за първи път включва в подготовката си фитнес инструктор, който да следи силовата й подготовка. През Март Нина Рангелова заявява, че най-накрая си е намерила спонсор, който ще подпомогне подготовката й за Олимпийските игри в Рио де Жанейро. На европейското в Лондон показа много добра форма и национални рекорди на 200 и 100м свободен стил.

Но влизането във финала на Олимпиадата в Рио ще е много трудна задача. Очаква я борба за по-предно класиране не само с опитната Евелин Верасто, но и с младите Пенелъпи Олесяк (16г.) и Айна Кешей (15г.) Опасни са и двете японки Чихиро Игараши (21г.) и Рикако Ики (16г.) Надяваме се подготовката на нашата рекордьорка в женския кроул и съсредоточаването й изцяло върху нея през последните месеци да й даде възможност да спечели.

rio w fr 200

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>