РИО 2016. Бътерфлай – МЪЖЕ (100 и 200м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Бътерфлай – МЪЖЕ (100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

100м бътерфлай МЪЖЕ

Сто метра бътерфлай се появява в програмата на олимпийските игри през 1968г. Може би точно за първото участие на един от най-титулуваните състезатели в плуването – Марк Шпиц, който завършва втори след поставилия олимпийски рекорд Дог Ръсел (Doug Russell). Световните рекорди се водят още от 1957г. и Щпиц е познат с двата си рекорда от 1967г., както и с рекорда от квалификацията в края на август 1968г. Със своите 7 поправки в тази дисциплина той все още води по брой корекции на рекорда:

 rio m wr but 100

Дори японеца Такаши Ишимото довел рекорда до 01:01.00 със своите 5 поправки е пред Майкъл Фелпс и Иан Крокар с по три. Не само Марк Шпиц е реализирал слизания под две знакови времена.

 rio m sp but 100

През месец август 1972г. Шпиц прави три поправки на рекорда,  като последната е на олимпиадата във финалното плуване. Легендарният плувец прави един забележителен тур преди олимпиадата в Мюнхен, участвайки в редица турнири из Европа и Северна Америка, което му помага да спечели седем златни медала със седем световни рекорда от общо 35 за своята кариера -  лауреат на Amateur Athletic Union (AAU) James E. Sullivan Award и едва трети атлет завоювал 9 златни олимпийски медала, плувец на годината за 1969, 1971 и 1972г., номиниран от Swimming World Magazine. Майкъл Фелпс също става лауреат на наградата James E. Sullivan през 2003г. Специално внимание трябва да се отделя на лауреатите на тази награда защото нейното лоби е изключително влиятелно в американското общество както в областта на спорта, така и в областта на политиката и икономиката.

Стоте метра бътерфлай е една от двете дисциплини, в която Майкъл Фелпс е постигнал това, което не се е отдало на нито един друг плувец или е било трудно за  спористи от други спортове – три олимпийски титли. Интригата е голяма – ще постигне ли четвърта в Рио? В тази дисциплина е едната възможност и смятаме, че тук ще е най-добре подготвен защото:

 rio m but 100

Както се вижда от времената, само вечният съперник в съчетаното Чех има обезпокояващо време за сега. Друго са обаче квалификациите на място в Рио.

200м бътерфлай МЪЖЕ

За първи път в олимпийската програма се появява дисциплината бътерфлай през 1956г. в Мелбърн – 200м за мъже. Щампион става William Yorzyk (USA), втори е  Takashi Ishimoto (Japan) и с бронз е György Tumpek (Hungary).

За златото в Рио отново имаме конкуренти от същите нации плюс Chad le Clos. Да видим дали седемкратния World Swimmer of the Year и девет пъти  American Swimmer of the Year  и носител на  FINA Swimmer of the Year Award in 2012 и този път ще изтърве златото за 0.05 сек. Takeshi Matsuda обаче също беше много близо в тази забележителна битка. Сребърният от Пекин’2008 Ласло Чех изтърва финала в Лондон, но ще успее ли сега да поправи грешката си? Лисицата Льо Клос няма да пропусне да се възползва дори и от най-малката грешка, а 200м е както къса така и дълга дисциплина.

 rio m but 200

Майкъл Фелпс е автор на последователни осем поправки на световния рекорд в тази дисциплина но последната е от Юли 2009. Тук вече е надминал Марк Шпиц.

 rio m wr but 200

 Сребърният от Пекин 2008 Ласло Чех остана 12-ти в Лондон, но сега е с най-добро време за атака на медалите. Дали обаче ще задържи формата си за плуванията в Рио, предстои да видим. Ако успее, Фелпс и останалите претенденти ще са доста затруднени. Още няколко европейци ще се борят за влизане във финала и най-инфарктни ще са плуванията в понеделник на 8-ми август следобед.

Забележете къде и кога Михаел Грос е слязъл под 01:57.00

 rio m sp but 200

 

Както става ясно – по четири преодолени знакови времена от Фелпс и Шпиц. Това обаче не помага с нищо за златото в Рио.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>