РИО 2016. Бътерфлай – ЖЕНИ (100 и 200м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Бътерфлай – ЖЕНИ (100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)
Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!
 

100м бътерфлай ЖЕНИ

Победата в панамериканските игри в Торонто през  2015г. явно не е била случайна след като Келси Уоръл спечели американската квалификация в дисциплината 100м бътерфлай. Нищо нелогично защото именно тя е пратила 13-годишния рекорд на Натали Коклин  на 100 ярда делфин в историята. Дисциплината е включена за първи път в женската програма на олимпийските игри през 1956 година в Мелбърн. Това е една колеблива дисциплина за американките въпреки шестте олимпийски шампионки и „хеттрика“ през 1956г., когато три американки са на стълбичката: Shelley Mann, Nancy Ramey, Mary Sears. Колебливо се възприема присъствието на  трите германки на стълбичката Caren Metschuck, Andrea Pollack и Christiane Knacke на олимпиадата в Москва’80, но не трябва да забравяме  класиранията от Мюнхен, Монреал и Сеул на Kornelia Ender, Andrea Pollack, Kristin Otto и Birte Weigang. След шампионските титли на Inge de Bruijn (2000), Petria Thomas (2004) и Lisbeth Trickett (2008) в Лондон’2012, Дана Волмер успя да спечели титла и сега е втората класирала се за Рио. Келси Уоръл не само спечели квалификацията, но зае и челната позиция в листата на покрилите норматив „А“.

Интересно ще бъде, ако можем да накараме специалистите на Красен Кралев да изберат една от шестте с резултат под 57.00 за финансиране и да видим дали тяхната избраница ще спечели. Моята прогноза е че вероятността да изтеглят късата клечка е голяма. За тези, които могат да мислят ето я и листата:

 rio w but 100

Сара, Чен, Жанет, Ема гледат към титлата, но каква изненада им е подготвила 16-годишната Пени Олесяк. Очаква ни атрактивна битка между първите 10 в листата, полуфиналът е на 6-ти,  а финалът на 7-ми август в неделя в рамките на нощната сесия.

Ето я и табличката с имената на нанеслите корекции на световния рекорд:

 rio w but wr 100

Най-много корекции е правила легендата Корнелия Ендер от ГДР, за която някои много добре си спомнят и често пишат. А за желаещите да си проверят времената ето  по-значимите рекорди:

 rio w but sp 100

200м бътерфлай ЖЕНИ

Петата от Лондон и сребърна от Казан Камий Адамс (Cammile Adams),  както и бронзовата на 400м съчетано плуване от Универсиадата в Гвангджу Хали Фликинджър (Hali Flickinger), са двете американки, квалифицирали се за дисциплината 200м бътерфлай, която е в олимпийската програма от Мексико’1968 год. В Мюнхен имаме три американки на почетната стълбичка, а в Монреал три германки: Andrea Pollack, Ulrike Tauber, Rosemarie Gabriel. Бронзовата от Лондон Нацуми Хоши (Natsumi Hoshi) отново е в битката за медалите и заема трета позиция по време, но ще се бори този път за златния медал. Ако следваме традициите, най-вероятно ще е сребърен.

 rio w but 200

Няма как да убегне присъствието на 16-годишната Сузука Хасегава (Suzuka Hasegawa) за разлика от едни „наши“ дето обикаляха медиите и ни обясняваха как ще участват в Рио. Дека са сега да обЯснЯт що стана и защо две години приличат на наказание за употреба на забранени „храни“.

Мери Мигар обаче си спазва обещанията и затова води в броя на рекордите на 200м делфин:

 rio w but wr 200

Втората китайка не уцели „ваксата“ в Лондон  и завърши последна във финала през 2012г. в Лондон. Това вече няма да се повтори, понеже ръководството вероятно ще бъде санкционирано и най-вече защото знаем коя е рекордьорката в дисциплината.

 rio w but sp 200

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>