РИО 2016. Бруст– МЪЖЕ (100 и 200м)

История на развитието на плувните дисциплини в рекорди, имена и пак рекорди

РИО 2016. Бруст– МЪЖЕ (100 и 200м)
User Rating: 0 (0 votes)

 

Наближава началото на поредните ХХХ олимпийски игри и едва ли някой не е наясно, че ще се проведат в  Рио Де Жанейро. Александър Конкеев и Румен Атанасов в сътрудничество с pluvane.net ще се постараят да подготвят малко по-добре феновете на плуването у нас за предстоящите стартове от олимпийската програма. В продължение на няколко дни  ще ви запознаем с участниците в отделните дисциплини и постиженията, с които състезателите започват своето участие в игрите. Също така ще получите и малко любопитна информация относно минали събития и факти по отношение на класиранията на запомнящи се състезатели.
Специална благодарност за помощта и консултациите  на Румен Атанасов/ https://swimrecords.wordpress.com/!

100м бруст МЪЖЕ

Дисциплината 100м бруст е нова за мъжката програма на олимпиадите (200m се плува от  1908г.) и първият шампион е американецът Дон Макензи от Мексико’1968. Тук японците са само на титла по-назад от американците благодарение на двукратния олимпийски шампион Косуке Китаджима, който на своята четвърта олимпиада в Лондон се класира 5-ти във финала с 59.79, отстъпвайки на Дебург, Спренглер, Хансен и Гюрта. Опита да се класира за пети поред Игри, но не успя. След среброто от Атина, 5-то място в Пекин и бронза от Лондон  Хансен  не се класира и няма да участва в Рио. Камерън Ван Дер Бург засега седи почти на секунда зад младока Адам Пити, но надали той и треньора му Дирк Ланге са се е примирили с водещите времена на 21 годишния англичанин.

Вече две олимпиади тази дисциплина се печели със световен рекорд, а преди това в Сидни и Атина медалистите плуват под олимпийския. Това само по себе си е добра подкрепа на тезата, че брустът е стил в развитие. Дали традицията ще бъде спазена и ще станем свидетели на нов световен рекорд при спечелване на златото? Ето ги участниците и техните времена:

 rio m 100br

Помагат ли стените у дома, което да доведе до олимпийски шампион бразилец? Ще разберем на 7-ми август в неделя? Ще ни изненадат ли японците с готов заместник на Косуке или просто самураите ще излязат както винаги с чест от битката.

Разпределението на поправките на рекорда е следното:

 rio m wr 100br 2

Всеки може да си провери нивото на брустовите умения с показаните по -долу рекорди, а който е още по-любознателен би могъл да си направи сверка, къде в годините назад се позиционират според времената си сегашните ни републикански шампиони:

 rio m sp 100br

Сигурно забелязвате,  напоследък секунда се сваля за около 7 години.

200м Бруст мъже

Брустовото плуване на 200м е неизменно в програмата на Игрите още от 1908 година. Това е една от дисциплините, в която японците водят по олимпийски титли пред американци и унгарци. Британците обаче са на път да се присъединят към листата с трима шампиона в дисциплината чрез Андрю Уилис (Andrew Willis), който бе 8-ми в Лондон. Дали Марко Кох и японците Яшухиро Косеки (Yasuhiro Koseki) и Ипей Ватанабе (Ippei Watanabe)  са  подготвени да участват в разпределението на медалите, предстои да научим в сряда, 10 август 2016г., когато е финалното плуване. Германецът остана извън финала в Лондон и е естествено да търси качване на стълбичката. След като бронзовия от Лондон Рио Татейши (Ryo Tateishi) също не се класира поради по-доброто време на Ипей Ватанабе (Ippei Watanabe), японците ще участват с двама млади състезатели в дисциплина, където се представят традиционно силно.

Суперсензация ли е Джош Прено (Josh Prenot) с 2:07.17, когато влиза в квалификацията с второ време от „заявките за олимпийските квалификации на САЩ“? Още веднъж да уточним: тези заявки не са като у нас. Там Прено е с време 2:08.58. Да 02:07.17 е много силно плуване, но ако сте следили всички олимпийски квалификации, ще знаете, че именно на този форум, и то не от вчера, т.е. не от две-три олимпиади назад, редовно падат рекорди. Световни рекорди. В тази дисциплина 9 човека по заявка са с норматив „А“.

Пример: John Hencken прави рекорд  2:21.55 на олимпиадата в Мюнхен’72, като почти месец преди това е поставил рекорд на квалификациrте с 2:22.79. Та така, защо някои толкова се изненадват на появата на Прено, особенно ако се обърне внимание на името на клуба и треньора му. Може би защото у нас тачим „европейските ценности“, които са далеч от тези в Америка.

 rio m sp 200br 2а

Доколко е подготвен олимпийският шампион от Лондон Даниел Гюрта за надпреварата в Рио? В Пекин той остана извън медалите с 0.26 сек. Ще успее ли да защити титлата, както правят повечето големи шампиони в миналото? Готов ли е за втори световен рекорд, което означава плуване под 2:07.00, защото явно титлата тук ще се печели само с плуване под рекорда. Ще бъде интересна дисциплина в Рио и вероятно ще видим слизане под 02:07.00. Какви големи плюсове и ползи носи конкуренцията, а у нас просто „размазват безпощадно“ или взимат наемници, за да покажат как не се „спират пред нищо“ заради успеха.

 rio m sp 200br

Открояващото се име тук е на родения в град Асунсион, Парагвай, Mike Barrowman. Атлет на годината за 1991 и „NCAA Swimmer of the Year in 1990” Майк прави 6 поправки на рекорда на 200м бруст и го държи в продължение на тринадесет години.

Ето и тези които ще плуват на олимпиадата:

 rio m 200br

Save

Save

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>