Резонанс

Резонанс
User Rating: 4.8 (2 votes)

МНЕНИЯ

мнение на Бела Анастасова
 
 
Румен Атанасов

Румен Атанасов: Проблемите в плуването валят като из ведро

Базата в Чучулигово е страхотна. Дори се намират и дървета. Добре поддържан басейн (освен от национали и някои състезатели с финансови възможности, се използва най-вече като плаж). Простор. Правен е нашироко. Трибуни, санитарни помещения, банският след тренировка мирише на хубаво, а не на обработена с химикали вода … екстри много. Насред голото поле е и по-добре да не му мислиш много какво пълзи в пущинаците зад оградата. Тежка мараня. Няма разхлаждащ ветрец. Като химера отсреща по високото синеят планинските склонове. Толкова ли е хубав този басейн или очакванията са такива. Хубав е, но го харесва само погледът.

Странно изглеждат плажуващите, изтегнали се мързеливо по шезлонзите. Още по-странно – изведнъж нахлулуващите множество деца, родители и треньори в цветни спортни екипи, превъзбудено оглеждащи басейна и прилежащите площи. Надпревара кой да заеме първи най-ценните сенчести места под няколкото дървета. Защото сянка другаде няма. Да се настаниш на нажежените от слънцето трибуни е немислимо, дори да си дошъл с големия си плажен чадър – козирка или някакъв навес – няма.

Г-жа Джарова е казала почти всичко – и за старата измервателно уредба, която се мъкне по ДЛОП по басейните на София (или единствения международен турнир в българско – „Замората”), но дори и  в Чучулигово, и по-рано в Сандански. Поне така се говори – че това са едни и същи панели, които все не се намира специалист с време да ги ремонтира, настрои и тестира. Но затова пък нашите съдии могат наволя да тренират бързите си реакции в натискането на копчето на хронометъра. И за трудно поносимата жега (късметлиите са пристигнали дотук със собствен транспорт и климатик в него). И за географската отдалеченост на националната база, проектирана най-вече за спортни лагери, но едва ли и за държавни шампионати – за клубовете от Бургас, Варна, Силистра, Русе, В.Търново, та дори и за тези от Пловдив и Стара Загора е предизвикателство да се прекоси страната с куп дечурлига в такова горещо време. А те са тръгнали да покоряват спортни върхове. Но пристигат изтощени, обезводнени, уморени. И за … хайде, няма да ви уморявам с повторения.

Ако отговорните лица пожелаят, и софтуер за обработване на времената и публикуването им на живо онлайн ще има (за това не са необходими кой знае какви специалисти), и стартови листове ще има, и поканена ТV и други медии да отразяват ще има, и рекламодатели, и вещи и подробни публикации с отразяване на събитието, и анализи и коментари на представянето на плувци и плувчета, и … И не ви поясних, какво означава „хотели, създадени и експлоатирани с цел „Почивка” /Г-жа Джарова/:  не е предизвикателство само пристигането в Чучулигово, но и намирането на хотелска база, която да приеме отборите, които обикновено са от по 20-тина деца минимум плюс родители. Хотелското комплексче „Комитите” в базата е недостатъчно да подслони повече от един-два уредили се клуба и членове на съдийската бригада. Останалите? Започва се едно предварително издирване по вездесъщия интернет за откриване на подходящи хотели. Предлагането – огромно. На пръв поглед – само да искаш: и в отдалечения на 20-тина километра Сандански, и в малко по-близкия Петрич, дори и в селцето. Но, внимание! Не бързайте! Проверете! Защото може да се окаже, че сте изпратили децата си в хотел, обзаведен и нагласен специално за така наречените секс-туристи. До границата сме. А в този регион, за съжаление,  бил разпространен именно този бизнес.

На едно Държавно първенство не бива да се правят компромиси с измерването постиженията на плувците – деца или пораснали младежи, или бъдещи надежди – няма значение – всички са се трудили цяла година и в сърцата им има надежда да се представят възможно най-добре, за да усетят смисъла на положения труд. Едно Държавно първенство трябва де се проведе в голям и утвърден плувен център, с подходяща и достатъчна хотелска база в близост до него. Едно Държавно първенство трябва да бъде рекламирано – то трябва да е значимо не само за „плувните хора” и техните близки, но и за хората пред телевизорите и компютрите – как иначе ще се работи за привличането към този спорт на повече желаещи да спортуват и не открили още красотата и магията му?

Че кой иска да ги привлича? С каква умисъл е измислена новата точкова система? Големи клубове, покриващи големите възрасти, да обират точките и парите за тях? Няма да е само за това. Колко години ще издържи спорт, в който шампионите и рекордьорите от малките възрасти почти не носят точки на клубовете си? Защо караме треньорите си да нямат желание да влагат усилия и труд от сърце в изграждането на млади спортисти? И защо навсякъде се говори за проекти, целящи увеличаване масовостта на спортуващите, но на практика дъвото се реже от корен?

фото: sweetday

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>