Райън Лохте или тайните на успеха

Райън Лохте или тайните на успеха
User Rating: 5.8 (1 votes)
фото: michaeljlewis.wordpress.com

Бедра

Имах възможност да прекарам седмица в Охайо на Шампионата по плуване на Щатите (2010). През цялото време наблюдавах Райън Лохте във водата и извън нея. Докато наблюдавах един от тай-великите плувци в историята, научих някои неща:

Стоях на ръба на басейна, а Райън вече беше изплувал няколко дължини и осъзнах, че никога по-рано   не бях виждал толкова високо разположени бедра като на Лохте в свободния стил. От коментарите на треньорите, които се намираха наблизо, разбрах: така плуват буквално само няколко души в света. Стигнахме до извода, че ако Райън не му се налагаше да прави подводни или обръщания, то на гърба банският му щеше да остане сух още дълго време. Разбира се, възниква въпросът: „Това генетична особеност ли е или натренираност?“ Струва ми се, че става въпрос за комбинация на едното и другото. Сама по себе си наследствеността не създава велики спортисти… За да се стигне до такова майсторско изпълнение, тези особености трябва да бъдат изследвани и много тренирани. С прости думи казано – беше невероятно да го наблюдаваш.

Да стигне до края

Даа…, дори на Райън се случват неща, които не е очаквал. По време на старт на 100 гръб, Райън така се подхлъзна на сензорния панел, че се пльосна във водата като мъртъв. В подобни състезания, когато се изправяш срещу плувци от висок ранг… това не означава нищо друго, освен че с теб е свършено и съм сигурен, че той беше наясно с това. Но Райън изплува до повърхността и направи всичко възможно, за да покаже един напълно пристоен резултат. Бях силно впечатлен, в този случай можеше просто да си завърши дистанцията без излишно да се напряга, но като минимум той се опита да се пребори, въпреки да съзнаваше, че няма шанс за победа. Добре свършена работа.

Да се състезава въпреки умората

Беше напълно ясно, че Райън е уморен, не беше бръснат, но дойде навреме за състезанието. Щеше да е много по-просто да пропусне тази среща и да се готви за Световното или просто да си стои в сянка… Райън дойде да участва и да се състезава. И за пореден път показа на толкова много млади плувци,че дори и да не са напълно готови и във форма, трябва да се плува бързо и да се бориш.

Загрявката

Ако някога ви се предостави шанс да отидете на състезание от висок ранг, постарайте се да пристигнете на басейна достатъчно рано, за да видите загрявката на звездите. Да наблюдаваш как плувци като Райън се готвят  за състезанието само по себе си е ценен урок: отработването с треньора на темпото, захващането на водата, завъртането във водата преди спринт, но най-вече, стоейки точно срещу неговия коридор, да наблюдаваш как се оттласква от стената и отработва своето особено подводно делфиново движение. Да си застанал на 5 крачки от него не е същото, като да го гледаш по телевизията… невероятно зрелище. Всеки плувец би трябвало да тренира така всеки ден.

Стил

girlsaskguys ryan-lochte-speedos

фото: girlsaskguys

О, дааа… Райън е с изключително впечатляващи слушалки, идва до блокчетата обут със своите зелени маратонки на Speedo, плува в сериите с бял, а във финалите с всевъзможни шарени бански на фона на еднакво облечените плувци. Много е освежаващо да видиш нещо цветно. Знам, че на ГОЛЕМИТЕ  състезания ще е с „tech“ костюм … но тук поне забравя за него.

Скромност и възпитание

www.flickr.com

фото: flickr

Сериозно… това момче е един от най-разпознаваемите плувци на планетата и  лично съм го наблюдавал да седи с часове на масата и да раздава автографи без да затвори очи. Имахме късмета да седим до отбора на Флорида през по-голямата част от състезанието и безброй пъти наблюдавахме как млади плувчета идваха и го молеха за „снимка с Райън“. Нямаше значение какво  прави в момента или какво се кани да прави – той никога не върна когото и да е. Имаше случай, когато той очевидно си почиваше, слушайки музика, върху лицето му нямаше израз на каквато и да е емоция и двама плувци го помолиха да се фотографират. Райън се приведе, махна слушалките си и когато плувците се наклониха за снимката, огромна усмивка се появи на лицето му. Напълно непринудено. Просто се държа добре с деца, които се интересуваха от него и смятам, че това е страхотно.

Професионализъм

Ще завърша с още нещо. Райън има вид на напълно безгрижен човек, който просто си скача в басейна и започва да плува бързо, наистина бързо. Стоях недалеч от треньора му, докато Райън плуваше. Не знам над какво точно работеха, но очевидно бяха направили някои промени след предишния старт и дочух как Грег Трой възкликна … „Това момче схваща промените бързо“. Добрата усвояемост е онова, което всеки треньор търси в своя състезател/ка. Дали го слушат и което е по-важно, могат ли да променят техниката и стратегията си, за да станат по-успешни. Даже когато Райън изглежда така, сякаш просто си лежи по гръб, той работи върху много неща, които го водят до доброто представяне.

И пак ще кажа, наистина оценявам възможността да прекарам известно време извън състезание в близост до този велик плувец, велик отбор и велик треньор. Радвам се, че е в спорта и че има добро отношение към младите спортисти.

Глен Милс/ дек.07, 2010
GoSwim
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>