Каунсилман: Психологическата подготовка

Каунсилман: Психологическата подготовка
User Rating: 5.4 (7 votes)

Възпитаване в плувеца на увереност в собствените сили

Автор Джеймс Е.Каунсилман
Възможно е да прозвучи нескромно, но обикновено, когато става въпрос за тренировъчния план на моите плувци, им казвам: „Има два начина за подготовка: първият – този, който ви посочва Каунсилман, другият – неправилният …“ Ако плувецът приема това твърдение за даденост, то аз действително мога да му помогна  да разкрие напълно своите потенциални възможности в спорта. Защото, за да може плувецът да постигне високи резултати на големи състезания, трябва да вярва в треньора си, в предложената от треньора програма за тренировки, а също и в своята физическа и психическа готовност за състезания. Плувецът, който не е уверен в треньора си, в програмата за подготовка и в своите сили, ще показва добри резултати само от време навреме, но и тези резултати ще бъдат под неговите възможности. Спортистите искат да виждат в треньора си волеви, енергичен човек, на когото могат да разчитат, който може да помогне с думи и дело в трудни моменти. Недостатъчно подготвеният, слабохарактерен, излишно емоционален треньор не е в състояние да внуши на плувеца увереност в успеха на съвместната им работа и на последния остава да разчита единствено на собствените си сили. Наистина, и с такъв треньор талантливите и волеви плувци нерядко постигат учудващи резултати. Но трябва да приемем, че това далеч не е най-добрият вариант за техния спортен живот.

Рон Кларк, световен рекордьор в бягането на средни и дълги дистанции, със сигурност можеше да постигне изключителни победи, ако беше срещнал умен и волеви треньор, на когото би могъл да разчита в моментите на лични съмнения и търсения. Но Кларк, човек с голям интелект и аналитичен ум, не си намери треньор, чиито знания и възгледи за тренировъчния процес да съответстват на неговите собствени. На бегача се наложи да се тренира сам през цялата си блестяща и пълна с драматизъм спортна кариера. Ако нещата не са бяха стекли така, може би, и златните медали от олимпийските игри, и тези от игрите на страните от Британската общност, нямаше да му се изплъзнат толкова лесно.

Всички ние, в определени моменти от живота, си търсим лидер. Често се случва, нашият кумир да притежава не толкова изключителен интелект, колкото голяма сила на волята, целеустременост и увереност в себе си. Така е и при спортистите. Те търсят треньор, който да им помогне да придобият увереност в себе си  чрез личното си поведение и убеденост в правилността на това, с което се занимават в басейна. Особено важна е вярата в ефективността на тренировъчната програма, в това, че тази програма позволява на всеки плувец от отбора напълно да разкрие своя талант и да постигне успех на големи състезания. Тази вяра в успеха е и основният елемент в психологическата подготовка. Да отбележа, че в нашия отбор са идвали спортисти само заради това, че „плувците на Indiana University показват най-добри резултати именно на основните състезания“.

Както казват, до голяма степен ние сме това, което мислим че сме. Ако плувецът се мята за слаб боец, то и на състезание ще се представя неуверено. Ако плувецът се възприема като упорит и волеви спортист, то и на състезание обикновено постига добри резултати. Ще дам пример. Веднъж в нашия отбор дойде плувец с доста принизено мнение за своите състезателни способности. Отначало той действително губеше, но по-късно стана олимпийски шампион и си спечели репутацията на истински състезателен боец. Но това не се случи веднага. Човек не може да стане силен спортист повтаряйки си, например, фразата (даже и да е хиляда пъти на ден) „аз ще бъда истински боец, аз ще побеждавам“. Само внушението тук няма да помогне. Нашият плувец трябваше да си докаже на практика, че умее да се състезава и побеждава, но това става в началото на малки състезания, а след това вече и на големи. Това е закономерност: преди да се появи големият успех, спортистът трябва да придобие увереност в силите си посредством победи в цяла серия стартове от нисък ранг. Задачата на треньора (и предлаганата от него програма за подготовка) – е да помогне на плувеца да спечели тези първи победи.

В заключение може да се каже, че в работата си по възпитанието на волята на плувеца и неговата вяра в успеха, треньорът трябва:
  1. Да поставя пред спортиста реални цели, по-точно, да прогнозира неговите бъдещи резултати
  2. В разговора си с плувеца да използва само положителна нагласа за състезанието. Например, имате плувец, чийто резултат на 100м гръб е 60 секунди и на когото предстои да стартира в една серия с Роландо Матес. Със своя резултат вашият ученик отстъпва на Матес, но, да предположим, че е по-силен от всички останали участници в дисциплината. Не му казвайте: „С теб трябва да се борим за второто място“.  По-добре обяснете задачата по друг начин и му кажете, да речем, така: „ако Матес допусне грешка, ще можем да го минем, ако направи две – ние с теб със сигурност ще спечелим”.  Последната нагласа за състезанието е по-добра от първата, тъй като настройва спортиста положително и предвижда възможност за победа. Естествено, на спортист с резултат на 100мгръб 65 сек. няма смисъл да говорите за победа над Матес – това единствено ще го обиди и ще постави под съмнение доверието му във вас
  3. Да помага на плувеца да си взима поука от несполучливите представяния, да търси причините за тези неудачи
  4. Да знае тактическите възможности на всеки свой ученик, да му помага в съставянето на оптимален план за изплуване на дистанцията по време на състезание, да му внушава увереност, че ще се справи с изпълнението на тези задачи
  5. Да е компетентен по всички въпроси, касаещи плуването
  6. Да е волеви и решителен, да не проявява съмнение в правилността на действията си, в противен случай може да предизвика съответни съмнения и у плувците. По време на състезание да не губи самообладание, с емоционалната си сдържаност да служи за пример на учениците си. Да е готов да им помогне, но в същото време да помни, че спортистите трябва да бъдат самостоятелни. (Не е приятно е да се чуват изказвания от треньори по повод представянето на техен ученик: „ако не бях там, щеше да плува отвратително“)
  7. Да не покровителства постоянно плувеца: това понижава увереността на спортиста в собствените сили. Постепенно да го приучава към мисълта, че е достатъчно силен, самостоятелен и способен да обиколи половината свят без треньора си и да покаже на състезание своите най-добри резултати. За да гарантирате увереността на плувеца в собствените сили, позволете му сам да състави план за отделните тренировки и участие в състезания, дайте му възможност да участва в състезания, на които вас няма да ви има. Мога да отбележа, че мои ученици са поставяли световни рекорди в мое отсъствие на по-рядко, отколкото пред очите ми.
превод: pluvane.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>