Плувай бързо!

Как да подобрим плуването (българското?)

Плувай бързо!
User Rating: 5.9 (1 votes)

фото: ask.com

Бързото плуване във възрастовите групи

Ние гоним най-високите резултати с много повече интерес и хъс, отколкото да се задоволяваме с  обичайното

След 1980г  стана модерно за някои хора да омаловажават идеята, че плувците от възрастовите групи трябва да плуват бързо. В защита на своето твърдение те смятат, че бързо плуване във възрастовите групи означава повече отказващи се, повече „прегарящи”, повече ранно разочарование от спорта.  На практика, въпросната концепция става толкова разпространена, че мнозина треньори дори се хвалят, как нито настояват, нито искат от плувците си да плуват бързо.  Те защитават тезата, че програмата им за бавно развитие ще даде добри резултати в плуването при мъже и жени.

Моите наблюдения са, че тези треньори нямат бързо плуващи плувци дори при мъжете и жените. Разбира се, има изключения все пак, но не съм видял много такива.

В този коментар застъпвам противоположното твърдение, че бързото плуване във възрастовите групи е важно, нещо повече, жизненоважно за да имате здрав плувен отбор. Ето защо смятам така:

  1. Причината един атлет от тези възрастови групи да се откаже, претовари или да няма развитие  не се определя от това, колко бързо плува, значение има как той или тя са стигнали до бързото плуване. Какво са направили, за да стигнат дотам. Нуждаем се от бързи 8-годишни плувци. Нуждаем се от бързи 10-годишни плувци. Нуждаем се от бързи 12-годишни плувци.
  2. Нуждаем се от бързи 14-годишни, 16-годишни и т.н. Всяка възрастова група има своето значение за развитието на плуването на национално ниво. Трябва да бъдем бързи във всички възрастови групи и в двата пола.
  3. Нито Топ 16, нито национални шампиони в отделните възрасти по някакъв начин нараняват плуването в зрялата възраст. На практика, те спомагат за създаването на бързи плувци при мъжете и жените.

Затова, позволете ми да обоснова горните си твърдения по-детайлно, така че онези от вас, които биха поспорили с мен, да имат повече храна за размисъл.

Истинският въпрос относно възрастовите групи е не дали плувците плуват бързо или не, а как са започнали да плуват бързо. Треньори със значителен опит знаят, че не е много трудно да накараш плувец от възрастовите групи да плува бързо, в някои случаи много бързо – не са малко спортистите поставили световни рекорди още преди да достигнат „Мъже и жени“.

Можете да накарате плувец от възрастовите групи да плува бързо, като:

  1. Увеличите обема и други сходни параметри на тренировките на 10-годишен плувец до „нормалното“ за 13 и 14-годишен.
  2. Увеличите скоростния компонент на младите спортисти. Можете да тренирате нервната система за по-високи скорости по-лесно в по-ранна възраст.
  3. Подобрите биомеханиката на спортиста и плувни му умения. По-добрите загребвания са равностойни на по-голяма скорост без да има наличие на други подобрения.
  4. Комбинирате на 1, 2, и 3
  5. Тренирате по-младите спортисти заедно с по-големи, бързи партньори. Младите ще се стремят, използвайки всички четири точки по-горе, да достигнат по-големите, евентуално да се приближат до тяхното ниво.

В дългосрочен план „проблемът” на т.1 е че всяко нещо си има граница. Ако прекарвате три часа на ден във водата на 10-годишна възраст, за да имате напредък на 12, ще се нуждаете от 5 часа на ден във водата, на 14 – от 7 часа, и т.н. И разбира се, във всяка една възраст големият обем носи своите медицински рискове като синдрома на претоварването и психическата умора.  Големият проблем на №2 е че прозорецът за максимално ефективно аеробно развитие е по-скоро рано – 11-14 години за момичета, 13-16 за момчета. Ако прекарвате прекалено много време в спринтове напред-назад в басейна, то остава много малко време за аеробна работа и следователно този метод в крайна сметка води до голямо намаляване на възможностите за развитие, макар че може би е по-добър с цел задържане в спорта от №1.

№3, според мен, е най-добрият начин да плуваш бързо в ранните години. Ще оспоря, че първо идва отличната биомеханика, след това увеличаване на силата и най-накрая увеличаване на интензивността на тренировките. Накратко, аз го определям така: „да плуваш колкото бързо можеш, толкова дълго, колкото можеш, с толкова малко сила, колкото можеш и с най-добрите загребвания, които можеш да направиш”.  Най-накрая, позволете ми да изкажа своята похвала към Американския отбор, който вярвам че илюстрира този подход успешно. №4 е какво се случва, когато най-накрая трябва да добавиш малко сила и скорост, за да се запази напредъка.

А №5 е цяло бедствие. Всички заслужават да изживеят детството си – де се забавляват и да се обучават във водата с връстниците си, в съблекалнята да разговарят на теми, адекватни за възрастта и зрелостта им, без да пропускат каквито и да е етапи в развитието си, което се наблюдава при деца, трениращи постоянно с по-големи съотборници. Както казва жена ми, известната „мис Карън”: „децата трябва да имат развиващи подходящи преживявания – в правилното време, не по-рано и не по-късно”. Не желая да оспорвам това.

И така, в какво се състои ползата на бързия плувец за собствения му отбор, за плувната му нация и най-вече за самия себе си? Нуждаем се от бързи плувци във всяка възраст!

Кои по принцип са нашите бързи 10-годишни плувци? Просто казано, това са онези индивиди, които са съзрели в развитието си преди хронологичната си възраст. Те са по-едри, по-силни и по-координирарни. Естествено, че на състезания за тези преждевременно съзрели индивиди е по-лесно да плуват по-бързо от „нормално развиващите се” връстници.

Майката природа си знае работата и в повечето случаи рано развитите деца имат минимален растежfd42d3f28c1f6f42ae2c6d1e59318951 след първоначалния си бум на израстване, и вече в средна тинейджърска възраст са сравними физически с техните „обичайно“ израснали връстници.

Една от опасностите на рано съзрелите, разбира се, е че те „побеждават” и може би дори  „доминират” над другите в проявите си, поради което при тях често се наблюдава известна небрежност, по-малка съсредоточеност и внимание върху развиването техниката на загребване, старта и обръщанията,  необходими за да имат успех и в по-нататъшната си кариера. Затова мнозина от тези рано съзрели спортисти стигат до „бариерата” и не успяват да се развият по-нататък  или защото а) техните биомеханични показатели не отбелязват някакво забележимо подобрение, или б) в ранното си съзряване прекалено бързо са развили значителна физическа форма и са оставили прекалено малък аванс, за да продължат да се развиват физически.

Така че, с какво допринася за нашите плувни програми ранното съзряване на такива плувци, ако няма да достигнат „пик” на представянето си в по-горните си възрасти? Много просто, те вдигат летвата. Например, ако 10-годишно момче плува 50м кроул за 27.4 и този резултат е най-добрият в региона, то това е летвата, към която всички останали 10-годишни момчета се стремят. Ако най-добрият плувец има само 29.6, то тогава летвата ще е много по-ниска за всички 10 и по-малко-годишни момчета в този регион. При човека това е аксиома, що се отнася до представянето – колкото по-високо е поставена летвата, толкова по-добре ще се представя отделният преследващ състезател. Ние гоним най-високите резултати с много повече интерес и хъс, отколкото да се задоволяваме с  обичайното.

Нормално съзрелите деца трябва да преследват стандарта 27.4, поставен от  рано съзрелите с подобряване на уменията, стартовете, обръщанията – докато самите те не достигнат същото физиологично развитие.  След това те добавят ръст, здравина и мощ към натрупаните вече технични умения и задминават бързо съзрелите, достигнали  върха си рано с мускули и сила.

Във всички възрастови групи нашето национално плуване се нуждае от бързи плувци, които да осветят пътя, да вдигнат летвата или да определят „що е то бързо плуване”.  В слабо развитите плувни региони наблюдаваме едновременно бавни възрастови групи и бавни мъже и жени. Няма региони, в които да имаме бързи мъже и жени, а да не се намират бързи плувци сред възрастовите групи. Бързите възрастови групи вървят ръка за ръка с бързото плуване при мъже и жени и успешно водят към него.

Ранглиста на възрастовите групи

Сходни са аргументите, що се отнася и до плувните ранглисти на възрастовите групи. Често чуваме реплики от рода „ранглистите за възрастовите групи възнаграждават не това, което трябва”. Възрастовите ранглисти възнаграждават бързото плуване. Ако бързото плуване е резултат от добре преподадена техника, добра аеробна основа и солидна психологическа състезателна подготовка в качеството на инструмент за обучение, то ние само можем да аплодираме и подкрепяме бързото плуване. Ако треньорът, родителят и спортистът изберат да постигнат бързи лични времена посредством  увеличаване на обема, неподходящо използване на тренировки за скорост и прекомерно ускорени методи на обучение (например, ранно въвеждане на тежести при млади спортисти), то повечето от нас, в качеството ни на треньори, бихме отсъдили, че бързото плуване не е от най-добрите дългосрочни интереси на спортиста. В същото време, възрастовите ранглисти служат като цели, времена и задачи за нормално развиващите се спортисти. Във всяка възрастова група те играят ролята на маркери за плувците, които са под нивото на дадените ранглисти. Треньор, прилагащ доказани и одобрени методи за своя отбор от определена възрастова група, би и използвал постигнатите времена за собствена информация в качеството на цели за своите спортисти. Този треньор няма да промени методите си, за да постигнат спортистите му времената от ранглистата.

Имайки предвид това, ранглистите сами по себе си не са лошо нещо, но те биха могли да бъдат използвани и да стимулират тренировки, можещи да навредят на спортиста. Но като средство за задаване на стандарт, към който да се стремят спортистите от различните възрастови групи, ранглистите са много подходящи.  В допълнение, бих оспорил, че голяма част от спортистите няма да достигнат пълното си развитие като мъже и жени заради генетичната си предразположеност към ранно съзряване и че постиженията във възрастовите групи са пикът на спортната им кариера. Със сигурност нашият спорт е достатъчно голям, за да може да даде своето за тези спортисти, така както и за онези, които се развиват по обичайния път на физиологичното съзряване и достигат класирания и върхови постижения по-късно в „традиционната възраст за мъже и жени”.

bea09763a7b7951b9b2319dbdc7c3e68Като обобщение, плуването във възрастовите групи не свършва само по себе си, нито е правилно да да се гледа на него, като осигуряващо добри плувци при мъжете и жените, по-скоро трябва да дава възможности и ползи и за двата вида спортисти – с ранно физиологично развитие и с „нормално”.  Бързото плуване на нивото на възрастовите групи е жизненоважно за бързото плуване в зрялата възраст. Треньорите носят отговорност да разпознаят онези  модели на развитие, които традиционно създават  нашите велики американски спортисти, така както и „особените случаи” на преждевременно израстване, и да тренират всеки от тях по такъв начин, че да  покажат най-доброто от себе си. Плувайте бързо като обучавате на добра техника, чрез използване на подходящи  аеробни тренировки и насърчаване на състезателния елемент. Но плувайте бързо!

Плувайте толкова бързо – колкото можете, толкова дълго – колкото можете, с толкова по-малко работа – колкото можете. Когато добавите обем към тренировъчната си програма, ще станете по-добри. По-късно, когато добавите скорост, мощност и гъвкавост към тренировъчната си програма, ще станете още по-добри отпреди. Не бързите плувци от възрастта на плувните групи  пречат останалите да плуват бързо в зряла възраст, а лошото обучение и неправилната техника.

Плувайте бързо. Сега и след това.
Дж.Леонард
превод: pluvane.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>