Петър Стойчев и поредното предизвикателство – Мурманската миля

Петър Стойчев и поредното предизвикателство – Мурманската миля
User Rating: 5.7 (1 votes)

мурманск стойчев 004DSC_0322 DSC_02578 DSC_0306 DSC_0287 мурманск стойчев pkuM_gTkzBM мурманск стойчев 005 мурманск стойчев 003 мурманск стойчев 002

10-то юбилейно издание на спортния фестивал  „Мурманска миля”.  Един от най-екстремните етапи на фестивала е преплуването на Колския залив.

Плувците трябва да преодолеят 1200 метра водна дистанция – от бряг до бряг. Температурата на водата в залива е +8°. Условията са, направо да си го кажем, сурови. Не само това, но на вън времето изобщо не е горещо, а и вятърът в комбинация с течението внасят своите корективи.

 „Условията са близко до екстремните. Пълноводно заустване на реките Тулома и Кома. Страхувам се, че това много ще затрудни плуването на спортистите, особено на тези, които не са много бързи, но пък устойчиви на студ. Днес очаквам проблеми. Току-що направихме пробно плуване с хора от спасителната служба и виждаме, че ситуацията ще бъде извънредна. Течението ще избутва плувците под моста още в началото” – споделя преди старта главният съдия .

Всъщност, спортистите са хора, готови на всичко. И преплуването ще се състои независимо от условията. Участниците вече са изслушали инструктажа, всеки е получил въздушните си буйове с номера си и се разгряват преди старта. Мурманският морж Александър Майков ще участва за пети път „Мурманската миля”. С плуване в студени води се занимава вече шест години. Споделя, че самочувствието му е добро, настроението – отлично! Откак започнал да тренира, здравето му укрепнало: „Видях обявата за „Мурманската миля” и реших да се пробвам. Посъветваха ме първо да се запиша в клуба на моржовете. Записах се и малко по малко започнах да участвам.”

Състезанието ще стартира всеки момент. Спасителните служби са в бойна готовност. Предстои им изключително напрегната работа. Тяхна е отговорността всички участници да останат живи и здрави.

Преплуването започва точно в уречения час – 16:05, както си е по план.

Паралелно с плувците в лодки се движат и спасителите, готови във всеки един момент да окажат помощ. Достатъчно е само да се вдигне нагоре ръката.

В тазгодишното издание за участие се записват 35 плувци. Сред тях двама чужденци – нашата плувна легенда Петър Стойчев  и американката Мелиса Орейли. Точно според предвижданията на организаторите още в началото силното течение засмуква плувците към подпорите на моста. Онези, които не успяват да се справят със стихията, ги качват в лодките. Но трябва да се отдаде дължимото на покорителите на залива – не се предават без бой. Двама от участниците точно преди края са пет минути плуват на едно място, борейки се с течението, но не се отказват – успяват да продължат.

Ето че съвсем ясно се определя явният лидер. Спортистът-легенда Петър Стойчев, с номер 6, първият в света човек, преплувал Ла-Манша за по-малко от осем часа. Стойчев оставя конкурентите зад себе си. Силното течение като че ли не му влияе по никакъв начин. На противоположния бряг феновете с нетърпение очакват победителя, който триумфално финишира на бътерфлай. Още малко усилия, последен напън и ето че Петър Стойчев вече  е готов да приема поздравленията. Това е първото му участие в „Мурманската миля” и – печели златото.

Петър Стойчев, победител в преплуването на Колския залив: „Малко е студено, но ми харесва, че още при първото си участие тук спечелих състезанието. Водата е студена, замръзнах и не мога да говоря добре. Доволен съм от резултата”.

Петър Стойчев преодолява Колския залив за 16 минути и 41 секунди. Победителят напълно заслужено може вече да се потопи в топлата вана, да пие горещ чай и да се грее от лъчите на славата!

 

източник: tv21

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>