Петър Стойчев: Едни и същи задушават спорта ни

Петър Стойчев: Едни и същи задушават спорта ни
User Rating: 4.7 (3 votes)
фото: Преса
 
Някои федерации са станали фамилни фирми
На 13 май Петър Стойчев направи точно два месеца като министър на физическото възпитание и спорта. Време, за което атаките към него от страна на шефове на федерации стават все по-ожесточени.  „Питайте за всичко“, отсича 11-кратният пореден носител на Световната купа по плуван маратон.

Петър Стойчев забрави, че доскоро бе спортист, облече си костюма и загърби проблемите. Вече не е от нашата страна. Това е най-честото обвинение по ваш адрес.
Аз винаги ще бъда на страната на спорта. Независимо дали днес съм министър, а утре  не. Държа обаче да направя пояснение. Аз никога не съм бил шеф на федерация. Доскоро бях спортист. Един от многото подчинени на същите тези, които страдат от недостиг на медийно внимание и напоследък не излизат от пресклуба. Няма лошо. Този пресклуб трябва да оцелява. Някой все пак трябва да му плаща наема. Дори не се чувствам длъжен да чета всичко, което се изсипва по мой адрес. Не разполагам с излишно време за губене.

Как си обяснявате, че бройката на недоволните, които ви атакуват, продължава да расте?
Нов съм и си въобразяват, че са по-опитни и по-обиграни, че могат да ме манипулират. Само че не са познали. Докато съм на поста си, в министерството няма да има нито един потъпкан закон. Да викат, да мрънкат, да се тръшкат. Не ме интересува. Дошъл съм с името и с авторитета си и няма да се излагам пред президента, който ми е гласувал доверие. В противен случай ще компрометирам него. Това няма да го позволя. Независимо дали ще продължа да бъда хулен денонощно. Плувецът, когото така нападат, че е разрушил българския спорт само за два месеца, не спи, не се прибира, замръква в този кабинет заедно с Йордан Йовчев и си носи отговорността за всяка стъпка. Не обслужвам интереси, не съм политически обвързан и постъпвам спрямо съвестта си. Мнозина изпитват злоба и завист, че не са на моето място, че не избраха тях, но така е в живота. Не може всички да са на преден план.

Срещали ли сте се с шефовете на федерациите, които протестират?
Непрестанно, ежедневно. Не съм върнал никого. Приел съм и съм изслушал всеки. Помогнал съм на този, на когото съм преценил, че заслужава. Ако ви кажа с какви безумни искания са влизали в кабинета ми, ще се смеете. Но ако е толкова непосилно да бъдат ръководители, защо никой не се оттегли и не даде път на младите? На някой друг, който е по-способен? Никой не си дава местенцето, нали? Всички стоят зад бюрата си и си натискат парцалите, но иначе е ужасно гадно да си шеф на спортна централа.

Финансовият министър е приел предложението на федерациите обществените поръчки занапред да бъдат възлагани от Министерството на спорта, а не от централите, но вие не сте ги подкрепили?
В държавното управление всичко става с документи и подпис. Стига махленски номера, не минават при мен. Някой бил обещал нещо. Няма ли го черно на бяло, отиваме към чесане на езика. Приказките им подхождат на Женския пазар. Да не ме занимават с глупости.

И все пак, кажете защо не искате да подкрепите искането за обществените поръчки, ако то е законосъобразно?
Защото това, което предлагат, е чиста спекулация и не работи. Може да се приложи единствено за средствата, които държавата отпуска за организиране на първенства у нас. Неприложимо е за подготовката и участието на спортистите в чужбина. Няма как да убедим властите, че самолетни билети могат да се закупят само от един туроператор или че може да се спи само в един-единствен хотел. Искаха среща с финансовия министър, направихме я. Проведохме среща с Агенцията по обществени поръчки. От два месеца съм тук и не е минал ден, без да сме коментирали темата. Йовчев доскоро бе президент на една от водещите федерации – тази по спортна гимнастика. Сблъсквал се е и той с този проблем, който е от две години и е можело да бъде решен отдавна, при работещ парламент. От друга страна, добре, че е законът за обществените поръчки, че да си кажем истината.

И каква е тя?
Всеки, който управлява федерация, трябва много повече да се грижи за нея. Да работи, да не чака само на държавата. Да търси средства и спонсори, за да развива спорта. Тези, които ме атакуват, са същите, на които министерството от години помага с допълнителни средства. Всяка централа, която си осигури над 50% от бюджета сама, по закон не е задължена да пуска обществени поръчки. Щом искат да харчат държавни пари, ще имат и капацитета да показват с документи как и защо го правят. Лошото е, че има федерации, където от години едни и същи не се помръдват, задушават спорта ни. Превърнали са ги във фамилни фирми и са го ударили на шуробаджанащина. Не бива да се чудим къде са ни златните медали. Такива скоро няма да има. Ще имаме епизодични проблясъци като на Григор Димитров, който е уникален, но нищо повече от това, докато не се променим и не започнем да мислим и работим по европейски.

Как трябва да се работи според вас?
Ние носим отговорност пред хората, които са далеч от това, което се случва в елитния спорт, федерациите и управлението им. Родителите искат децата им да спортуват, без спорт в училище не може да очакваме успехи на високо ниво. Загърбихме масовостта, което ни гилотинира. Така е от години, не е от 60-те дни на Петър Стойчев като министър. Не съм враг на никого. Опитвам се само да си подредя къщичката и да накарам всички, които досега са живели не според правилата, а по заобиколни маршрути, да прогледнат, че това време отмина. Най-лесно е да търсят оправдание с мен за собствената си несъстоятелност, но това мен не ме касае. Аз искам, като изляза на улицата, да вървя с високо вдигната глава.

автор: Влади Лазарова
pressadaily.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>