Парични награди – за или против?

Парични награди – за или против?
User Rating: 0 (0 votes)

Въпросът с раздаването на парични награди от РЕП (Родители и Ентусиасти в подкрепа на плуването) предизвика широка полемика и едва ли не ожесточена дискусия „за и против“. Няма да се впускаме в анализ, нито ще разглеждаме всички аспекти от въздействието на инициативата върху състезаващите се и печелещи деца, техните треньори и клубове. Но има няколко неща, които все пак не успяха да попаднат в погледа на дискутиращите.

И така, какво е отношението ви към останалите подобни практики в България, и то именно пряко свързани със спорта плуване?

Ако осъждаме инициативата на РЕП, то трябва преди това да погледнем осъдително на раздаването на еднократни парични поощрения и спортни стипендии от общините в България на успешно реализирали се състезатели на ДЛОП и някои межд.състезания. Нима всички изказали се срещу ИНИЦИАТИВА за подкрепа на ПЛУВАНЕТО в България са и срещу подпомагането на медалистите от ДЛОП и Международни форуми с парични ежемесечни (!) стипендии? Нито веднъж досега, въпреки неколкократно повдигания въпрос  във форумите за правото върху същите тези стипендии и ограничаването на възрастта на стипендиантите, както  спечелените за тази кауза дела от  Б.Божилов, не се случи някой да се изкаже против тях или да ги подложи на съмнение и осъждане заради разлагащото им влияние върху децата.

Та на този фон, много по-безобидно изглежда идеята да направиш жест на постигналия най-много точки състезател в ДЛОП с една символична в днешно време сума, отколкото всеки месец да му даваш двойно-тройно повече  и така да го караш да се чувства не само награден за усилията и труда си (и своя, и на родителите си, и на треньорите си), но и някак обвързан. Не, това не е причина тези парични стипендии да са лошо нещо, просто се опитваме да степенуваме нещата. Това, да се чувстват задължени спортистите, съвсем не е норма. За повечето деца, напротив, е силно мотивиращо – някой оценява постигнатото и ги подкрепя.  Първият вариант (РЕП) цели именно изказване и проява на морална, не толкова парична – подкрепа.

И да не пропускаме в качеството на горещ пример паричните награди, раздавани на плувни турнири от собствения вътрешен календар на БФПС (Плувен турнир „Бриз”, т-р „Пловдив„). Имаше ли тогава някой против? Или всички се радваха на инициативата? Може би пропускаме нещо? Защо тогава можеше, а в случая с Родители и Ентусиасти в подкрепа на плуването – не?

Друг е въпросът, и вероятно там се корени проблемът, че забраните и нежеланието да се приемат тези награди от победителите с най-много точки и техните треньори  е свързано с  името на инициатора на РЕП и нежеланието същият по някакъв начин да трупа положителни точки.  В тази връзка може би най-добре е официалният представител на РЕП да е някой друг ентусиаст, поне докато нещата си влязат в релсите.

Но нека докато чакаме официалния отговор на БФПС, да подпомогнем инициативата да придобие облика на разпознаваемото за нас желание да подкрепяме и съдействаме на българските плувни таланти

Може би, като се абстрахираме от междуличностните си предубеждения и отношения, ще признаем начинанието за добро и с потенциал да се развие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>