От 5 до 7 допинг теста за топ 10 в плуването

От 5 до 7 допинг теста за топ 10 в плуването
User Rating: 0 (0 votes)
Около 950 плувци, разпределени в 34 дисциплини,
ще се състезават в Олимпийските игри Рио 2016
фото: bbc.com

Най-добрите плувци в света ще бъдат заставяни да дават до 7 антидопингови теста преди летните Олимпийски игри в Рио 2016.

След критиките, че не прави достатъчно, за да се пребори с допинга, Fina ще оглавява и ръководи новата инициатива.

Тестовете ще се осъществяват главно от основните национални анти-допингови агенции.

Предложено е водещите състезатели в спорта да бъдат тествани между 5 и 7 пъти преди Игрите.

Партньорството с независими (?!, т.е. доколко може да се предложи като достоверно това определение – бел.ред.) национални антидопингови организации за изпълнение на стратегическия, глобален предолимпийски план за допинг тестване ще помогне да се защитят правата и целостта на спорта плуване” – съобщава шефът на антидопинговата агенция в САЩ – Травис Тайгарт.

Освен американската, повечето антидопингови агенции на големите плувни нации, включително и на Великобритания, ще съдействат за тази програма.

Fina приема този план за действие, който все още не е официално договорен със всяка страна, след среща с Травис Тайгарт в Луизиана през януари.

Обещанието да бъде тестван всеки плувец от топ 10 на всички 34 олимпийски дисциплини ще увеличи значително броя на тестовете в плуването, правени някога, въпреки че няколко звезди са в класациите на повече от една дисциплина.

Някои водещи треньори, обаче, изразиха опасенията си, че антидопинговите агенции на Бразилия, Китай и Русия не участват в тази програма.

За момента тези три страни по принцип са най-тестваните от FINA и се очаква да спечелят медали в Рио.

Имали са положителни допинг тестове през последните години, а Русия отчита цели пет положителни проби на свои плувци през 2013г.

Правилата на FINA казват, че ако четирима състезатели от една и съща държава и един и същи воден спорт в рамките на една година са уловени с допинг от агенция, различна от националната, то тази държава трябва да бъде дисквалифицирана.

След като допинг скандали с руските лекоатлети доведе до забрана да участват в международни състезания, сега Корнел Маркулеску признава, че руското плуване също е под микроскоп: „Следим руското плуване много внимателно.” „Те все още имат две или три недовършени допинг дела, така че и занапред поставяме тази федерация под особено внимание.”

източник: bbc.com

1 Comment

  1. румен атанасов  /  16.02.2016, 15:41 Reply

    Омразата на янките към Русия е отдавна известна.Много ги заболя когато руснаците стана първи на Зимната олимпиада в Сочи 2014.Намаляващото влияние на САЩ върху световната политика и нарастващата на Руската федерация ги озверява.НАТО имаше голям късмет през 1999 г.при бамбардировките над Сърбия ,че го нямаше Путин в Кремъл.Просто фамозните СТЕЛТ щяха да падат като гнили круши от небето.Връщането на руския Крим и реалното отделяне на Донбас с над 70 млрд.тона коксуващи се въглища унизи американците и те си го връщат в спорта.Хайде де.Спомнете си колко пъти хващаха бразилци и китайци с допинг и после уж независимата Агенция за антидопинг замиташе следите.Например Сезар Шиельо който има наглоста да участва на световно след допинскандал и който беше освиркван от публиката.Нещо небивало за най-интелигентната публика.При това най-силно с по 3 пръста го освиркваха жените.Сред които 2 бивши негови гаджета-манекенки.Или пък самите американци който се подсилват с тунквани вафли от 20 ст.и сутляш и само в краен случай с ашуре.РУМЕН АТАНАСОВ ПП.Бях споменал н една моя позната,че ще накарам БФПС да насрочи първенството -старша в Пловдив и тя дяволито не ми повярва.А,сега ……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>