ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ – 29.04.2014г.

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ – 29.04.2014г.
User Rating: 5.9 (2 votes)

мнение на Борис Божилов – Бруно
Здравейте, приятели на плуването, състезатели, родители, треньори и най-вече делегати на така очакваното “Отчетно събрание” на БФПС.  Макар и в края на законоустановения срок,  събранието ще го има,  ще се проведе и обществеността ще може да разбере и вникне в ОТЧЕТА – доклад  на БФПС, ще си изясни изникналите  и наболели въпроси и ще добие яснота – кое, как и защо.
Ще вникне, ама може и да не вникне! Ще разбере, ама май – не съвсем, а по-моему – НИКАК!  Кое е смущаващото в предстоящото “Отчетно събрание”? 

Оставяме настрана факта, че се прави в последния възможен момент, между двете ваканции, и не се знае колко души ще го уважат и колко ще предпочетат да си почиват някъде по празниците. Събранието не е обявено НИКЪДЕ в медиите, интернет или дори по електронен път до пощите на клубовете. Издадена е една тъничка, червена книжка (така наречения – ДОКЛАД на БФПС), която е пратена до клубовете по пощата, все едно сме в древна Гърция.  Няма уведомление в официалния сайт на Федерацията, няма дори информация в плувните сайтове, списващи плувни новини. Демек, всичко става тихичко, без шум и без афиширане, “ми какво толкова – някакво си отчетно събрание”, голяма работа, един вид – кой го интересува, не е нищо важно. Не е, ама има хора, които се интересуват и считат този доклад и отчет за важен, за особено важен, с оглед търкалянето на българското плуване към дъното.

В днешната статия, насочена изцяло към делегатите на това събрание, ще посоча въпросите и проблемите, които според мен остават неизяснени, скрити и необяснени в настоящия  доклад и план за бюджет за 2014г.  Направих си труда да сканирам ОТЧЕТА за 2013г., Плана за бюджет за 2014г. и Плана за бюджет за 2013г. (приет миналата година) за да сравним отчета за 2013г. и преди това плана за бюджет за 2013г. В статията  няма да се спирам на обширния анализ в доклада на скоковете във вода(с 50-тина регистрирани състезатели), няма да се спирам на изсипаните хвалби за големите успехи в плуването с 2-та или 3-те полуфинала на наши плувци, дори няма да се вглеждам в  “целта номер 1 пред управлението – да спре спасители да тренират деца”. Така са решили корифеите в плуването, така преценяват нещата, това им е най-важно. Всичко е било изпълнено на 90% и тези резултати ги удовлетворяват. Няма да задавам въпроси, не ги ли притеснява, че жените над 17 години са може би 10-тина, няма да сравнявам повечето мъжки резултати с постиженията на Катинка Хошу, не дай си Боже да разглеждам факта че юнаци–ветерани стават първи по Държавните състезания, а 14 годишни – втори.  Сега ще се спра само на откъслечно изнесените цифри и хилядарки от сканираните, мижави странички, наречени доклад (отчет за 13г.) и как изчезват цели пера от плана-бюджет за 13г. и се видоизменят в други неща в отчета за 13г. Ще разгледам и изследвам и пасквилчето, наречено БЮДЖЕТ за 2014г.

Първо – що е то ОТЧЕТ? 

Отчетът е документ, в който черно на бяло някой се отчита как е изхарчил или свършил нещо. Когато става дума за пари, този някой следва да опише  в ДЕТАЙЛИ, къде са отишли тези пари къде – онези, и по колко е дадено на този или онзи и защо. Редно е да се опише нещата колко са стрували, защо са избрани тези или онези фирми или търговци и причините за това. Ситуацията е още по-сериозна когато става дума за държавни пари (демек наши), предназначени за здравето и спортното развитие на нашите деца. Това е все едно пращаме сина си до магазина, даваме му 35 лв. да купи това или онова, а когато се върне му искаме обяснение: “какво свърши, пиле-шарено, какво купи, колко струваше и защо си си позволил да си купиш чипс “Тортуга”, вместо да ми вземеш биричка”. Когато детето ти каже – “я си гледай работата, баща ми”, му загрявате врата и спирате да му давате пари и сам си свършвате работата следващия път. Какво се случва в нашия случай  с  отчета 2013г.  Хората чистосърдечно ни казват – “не ви интересува как харчим”, не ни дават обяснение и ни хвърлят тази жалка страничка – наречена гръмко ОТЧЕТ, доклад и финансова справка за 2013г.  Страничката на практика прилича на  някакво ЗАГЛАВИЕ на отчет, където да намерим страничката от някакъв истински, очакван, реален отчет и да се запознаем с подробностите. Страничката прилича на края на книга, упътването – кое, къде да четем и намерим, и в никакъв случай не може да се нарече отчет! В страничката липсват детайли, подробности, цифри, дати и брой хора! Всъщност там има само пера, и то видоизменени пера, от плана за бюджет за 2013г.  За да не съм голословен – аз как бих направил отчета, ако зависеше от мен!

Примерно:  
МСК (межд. спортен календар), изхарчени 160 000лв.

1. Дубай – световно, толкова участници (поименно изброяване), състезатели толкова, тренери-толкова, длъжностни лица – толкова, дни – примерно 5, нощувки (храноден – толкова евро), самолетни билети – цена, компания, по толкова хора = толкова лева, командировъчни – толкова евра по толкова лица. Рекапитулация, примерно 12 000лв.  2. Познан – европейско, толкова състезатели (поименно), тренери, дни, рейс или самолет, билети – цена и т.н.,или конгрес на ФИНА, пътували – еди кои си, дестинация – примерно Бразилия, самолет – толкова евро, хотел – толкова, хапване и командировъчни –толкова кинта и  т.н.Работата се списва за 4-5 дена! На практика нали за това са назначени техническите служители във Федерацията, де факто това им е най важната задача през цялата година – да съставят план за харчовете (бюджета) и в края на годината да се отчетат (отчета)!

Или перото „Подготовка лагери“

– същата работа: 1 Лагер –Камчия, участници (поименно) – 27 бр., храноден – толкова, дни – толкова за 20 души  + толкова за 7 души = общо – еди колко си, рейс – такива пари, застраховки – толкова кинта при тази и тази компания, тренери – тия и тия – храноден, командировъчни – РЕКАПИТУЛАЦИЯ, примерно 24 000лв.После следвашия лагер, примерно Белмекен: участници, дни, храноден, цени и  т.н. и т.н. Нещата са малко величини, не е толкова работата по отчета – хора, дни, хотел, път – 4 величини! Не е толкова сложно.  А още по-честно щеше да е и ако се прилагаха сканирани фактурите от тези воаяжи, лагери, световни и европейски първенства, за да могат хората да се уверят че не са лъгани. За мен това е отчет – точно, ясно изброяване  на цени, назоваване на компании, хотели, участници и всичко с ДЕТАЙЛИ!  

Или МТО (материално техническо осигуряване): 

Купени – 1. Факс, принтер, скенер – цена, дата, фирма.  2. Камера – еди каква си, цена, дата фирма 3. Информационно табло – спецификация, цена, дата, фирма и т.н. Рекапитулация общо 8000 лв.

Или – “средства за спортисти и длъжностни лица”:

1. Ген.сек, заплата – такава, осигуровки – толкова, общо = толкова парички.  2. Лекар – име, заплата – толкова,  осигуровки – такива, общо = толкова лева.  3 .Олимпиеца – еди кой си, стипендия – такава, нещо друго – толкова = общо, еди какви си пари и т.н. 

С две думи, разбирате ме какво искам да кажа. ЯСНОТА, ДЕТАЙЛИ и подробности! Това е отчетът. Другото е подигравка.

Сега да разгледаме точка по точка или поне най-фрапиращите точки и пера от малкото изнесена информация от Бюджет-13г. и да я съпоставим с Отчет-13г.Започваме с “бюджета-13г.” (той беше тотално скрит във виртуалния свят, но изплува, добри люде го откриха и разкодираха), като първи документ четем:
1. Подготовка лагери – 45 000лв.

търсим я в отчета (точка 3 – разходи по пера) – а, няма я, тя се е видоизменила в само-“подготовка” и е набъбнала на 156 000 и нещо си лева. Лагерите са изчезнали и вече не знаем колко са изхарчени за “лагери”, щото отнякъде са се наляли още 111 000лв. в много по-разтегливата точка – “подготовка” и се е размила информацията за лагерите!  Ха сега, разбери как се е харчило на Камчия, на руската територия. Неразбираемо! Имало ли е лагери, колко, къде, кой е плувал там, как се е харчило – КРАЙ, вече не става ясно! Сто и десетте хилки захлупиха и удавиха точката, гласувана от делегатите предишната година.

2. Възстановяване

от 8000 и нещо в бюджета за 13г., пак го откриваме 8000 и нещо в отчета, разбира се без никаква яснота, какви “апове“, на кого и защо, и от коя фирма, карай да върви – не е важно! Изхарчени са, какво ви интересува!?

3.ДСК – (Държавен спортен календар)

от 90 000лв. заложени, пак си е 90 000лв. изхарчени.  Ама как, на кое състезание, колко пари, наеми на басейни, колко са скъпи състезанията на скачачите и синхронистките, колко е бил съдийският състав – бройка, надници, техническо осигуряване, пътни, лекар, цени на медали и купи. Не се знае, ей така се хвърля през годините тази цифричка от 90 хилки и това е. Толкова е – трябва да ни вярвате.

4. МСК (межд. спорт. Календар)

а сега е интересно: от 242 000лв. в бюджета за 13г. заложени да се профукат, са изхарчени в отчета за 2013г. – 164 000лв.  Демек, са ЗАГУБЕНИ (щото по закон се връщат в министерството неизхарчените суми по пера) – 78 000лв.Сиреч, почти цяло Държавно първенство, ама с всичките му състезания, целият вътрешен календар е загубен, почти същата сума! Значи появиха се критики и хората започнаха да задават въпроси и заложените четвърт милион лева се стопиха и редуцираха до 164 000лв. Не се изхарчиха горните 78 000лв., нямаше състезания и желаещи – така излиза. Просто ние сме в пустинята и на хиляди километри около нас не се провеждат турнири и няма никакви желаещи отбори и състезатели да се пробват на тези турнири и за това, видите ли, не можахме да ги изхарчим тези 78 хилки! Връщаме ги, не са ни нужни, цъфнали сме и сме вързали и мислим за ракетомоделизма и ги връщаме в министерството за да ги намести за по-умни спортове и федерации. Доказателство са и малките буквички в края на отчета-13г., там гушещи се под печатите, където се казва  - “връщаме -103 336 лв.” Готино нали, не ви ли прилича на договор с мобилен оператор, където ходим с лупите да четем накрая малките буквички. А, и 164 000  лв., които сами по себе си са страшно раздута сума, как и къде ги пропътувахме – на никой не му става ясно. Та за изгубените 78 000 лв. можеше да отидат и да плуват около 5 плувни клуба на около 6 състезания от ранга на Ниш – “Купа-Ниш”, “Ниовия“– Солун, “Гранд–при” – гр. Зренянин, Сърбия, или дори нещо в Италия или Турция. Като при това нашите българчета нямаше да плащат от джоба си нищо!

5. Наеми, НСБ (нац.сп.база) и други

220 000 лв. (това е така желаният и недостъпен “Диана” – закритият басейн) крепост и частен басейн за малцина.  Заложени и изхарчени – сумите съвпадат. ОК, но разяснения? Аа – “нема нужда”, а договорът сканиран – “ми, че за кво ви е?“  Почти четвърт милион, фрък за един басейн, влезнал в касичката и веднага пак изчезнал в посока НСБ – ерго в Мин. Мл. Спорта. “Така ни казаха, това ни устройва, няма проблеми, всичко е тип-топ”. Собствена воля – никаква.“Нали вече имаме басейн под наем, не е наш, ама единици успяват да плуват, доволни сме”. Фактите – два, три и много малко вероятно четири плувни, софийски клуба, се тренират на басейна. В повечето време комплексът стои на 60% празен, особено по обед, не се уплътнява както трябва, не се използват изцяло възможностите му, допускат се само приближени до моментната власт клубове, тренери и състезатели и то САМО от София. Провансът си има грижещи се общини, тука столична община е мащеха и за това ни трябва тая скъпа придобивка. Това е обяснението. “Приморски” – Варна  в сравнение с “Диана” – София  е като главната улица в Китен, август  месец и тиха виличка в Троянския балкан. Дали това е правилно, всеки сам за себе си да си отговори!?

6. МТО

заложени 15 000лв., изхарчени 18 000лв. За какво, знае баба Ванга, ние не! Не знам, аз ли съм много беден и за мен хилядарката си е бая пари!? Или стандартът на живот така се е покачил, че да обясниш 18 000 лв. за какво са изхарчени не си заслужава труда?  Моето мнение е, че всичко, което е над 1000 лв. е редно да се обясни как е изхарчено: къде, кога, за кого и чрез коя фирма или компания.

7. Средства за спортисти и длъжностни лица

заложени в бюджет 13г. – 91 000лв., а изхарчени в отчета, обаче вече за “спортисти и треньорско ръководство” – 132 000 лв.Ха сега де, превишили сме харча с 41 000 лв. и длъжностните лица са се превърнали в треньорско ръководство!?  И от къде се взеха тия пари, взехме ги от някое друго перо ли? И кой ги получи тези пари, кой спортист, кой треньор? Това ще да са 15- 20  човека (спортисто –треньоро –лица).  Ама кои, отчетът не казва. Не е важно –“ Някои”.  Какво ви касае?

8. Административни разходи

4 хилки – заложени  и изхарчени. Нормално. Е, любопитни сме все пак за какво. Ми, няма нужда да ви информираме. Изхарчени са – точка.

9. Средства за центрове за високо спортно майсторство

Бам! Удар с камшик! 175 800лв. – заложени в бюджета 2013г. и хоп …Няма ги в отчета. Ама как се стопиха, къде отидохте, центрове? Ами отчет – какво свършихте, колко финала, медала и шампиона създадохте, как по терлици се видоизменихте? И къде отидоха 175 000 лв.?Отговор: 110 000 лв. в перо “подготовка” и 40 000 лв. в  “средства за спортисти и тренери и длъж. лица” и 35 000 лв. ЗАГУБЕНИ – върнати в министерството! Ми, нямахме нужда от толкова пари, бъкаме от шампиони и медалисти и решихме да върнем парички. За какво са ни? Свършихме всички задачи на 100 % и проявихме благородство към Родината и върнахме 35 000 лв. Плувците на тоя етап нямат нужда от тях. Така изглеждат нещата. И всъщност, защо центровете се засрамиха от името и предназначението си и се скриха в “подготовката “ и “заплатите”? И как стана това – с решение на Упр. Съвет се разформироваха ли? И кога ? И защо? Защо ОТЧЕТЪТ  не изяснява това?  На практика, мижавата страничка (отчет за 13г.) по този въпрос казва: “а ,бе я си гледайте работата“! И всъщност, защо съставителите на докладо-отчета за 13г. променят  БЮДЖЕТА-13г., гласуван на предишното Общо–отчетно събрание? Така те променят гласувано, колективно решение и не го изпълняват. Те на практика не изпълняват волята на събранието, което е върховен орган в БФПС-ве по устав  и стои над Упр. Съвет! Доказателство – в самия “ОТЧЕТ-13г.”, най-горе – “средства по пера по договор с ММС” е написан променения и нямащ нищо общо с  БЮДЖЕТ-13г. – “разходи за дейноста на БФПС на база сключен договор с МФВС”, които списъчета, колкото и постни да са – трябваше да са еднакви!Сиреч, нашите управници с лека ръка задраскват цяло перо от 175 000 лв. и си го наместват в разни точици, които им отърват. Вече не им харесват “центровете за високо спортно майсторство”, въпреки че Общото събрание ги е задължило да ги развиват .

Сега да разгледаме третата страничка – БЮДЖЕТ за 2014г. на БФПС.
Значи, предишната тема, ако беше пълна с неясноти и никаква информация за харчове и отчет., то тази страничка я бие отвсякъде по мъгла, каша и неяснота. Това трябва да си много заблуден човек, за да вдигнеш ръка и да гласуваш за него! Какво имам в предвид? Тука, съставителите са набутали един ЦЯЛ миналогодишен бюджет в една точица:
раздел 2.1

то не са ДСКалендар, МСКалендар, МТО, подготовка на олимпийци – демек лагери, кинти за треньори на тези спортисти, заплати на длъжностни лица,че даже някакви наеми са вмъкнали в тази сбирщина. И на всичко това му е теглена чертата от 450 000 лв. А хвани дирята на някое от тези пера , като са ги овъргаляли и оплели едно в друго, като  свински черва. Ако в горните пасквилчета все пак можем да сравняваме и пресмятаме някакви огромни суми, то планът за 14г. е да не можем  да си врем гагата и да искаме, а и сумата накрая е на практика почти целият бюджет (като изключим наема за Диана). С две думи, бюджет НЯМА! Има уведомление – получаваме тия суми, ще ги харчим както намерим за добре.  Обяснение няма да даваме. Кое за какво ще отиде и по колко – няма да ви казваме. Не ви трябва да знаете.

Раздел: 2.2  Подготовка и възстановяване на елитни спортисти, че и треньори – 68 000лв.

Аз го разбирам – лагери. Добре де, ама и горе, в горния член, “мешаницата”, има подготовка и възстановяване на спортисти от олимп. резерв. Демек пак – лагери, обаче, какво излиза – “елитните” спортисти и другите от “олимпийския резерв”, те различни животни ли са, някакви различни плувци ли са, кои – кои са? Кои са по-силни, така да го кажем? И що е то “олимпийски резерв” – кои влизат в него?

После, пак в раздел 2.2: Месечни средства за елитни спортисти и тренери. 40 000 лв. Това трябва да са някакви стипендии и заплати и осигуровки, може би. Тук пак има разделение – пак изниква въпросът: елитният част от олимпиеца ли е или е по-ниско от него и колко са олимпийците? Аз знам за 1 в България и един на крачка от Олимпиадата, третият се отказа, а двете жени и едно момче са в чужбина. Младите са отсвирени отвсякъде. И въобще, за какъв олимпизъм говорим, че и го разделяме от елитните спортисти. Те трябва да са едно цяло и да не се усложняват и разводняват нещата и разходите за тях.

Следващо перо: “Месечни средства на тренери на спортисти – олимпийци” – 39 600 лв.

А бре, нещо аз ли недовиждам, полудявам ли или така ми се струва, че веднъж в горния “мешания” раздел – 2.1 имаше средства за “тренери на спортисти–олимпийци, участващи в подготовката им”, в долния раздел 2.2 – пак  “средства за спортисти и тренери за възтановяване по лагерите”, после пак – месечни средства за спортисти, ама елитни, и пак за треньорите. Сиреч горе на едно място и в долния член на три места, от четири поточета се захранват тренерите на олимпийците и на елитните спортисти. Като суми нещо около или поне 150 -155 000 лв. Вярно, чистата пара за тренерите е 39 600 лв., а в другите случаи делят със спортистите. А разберете го това, има ли яснота? Разбира се, няма лошо спортисти и треньори да получават средства, нали за това е цялата битка. Но трябва да има яснота, правила, регламент и ясни цели и върхове, при които ще получиш тези средства. Настоящия вариант с поточетата е неясен, неконтролируем и субективен!

Последно в раздел 2.2  - Длъжностни лица – близо 41 000лв.

Аз това го разчитам 3, 4  или 5 длъжностни лица, ама кои длъжности са, кои хора персонално и с какви заплати? Не се разбира.

Раздел 2.3.

Ни в клин ни в ръкав Административни разходи цели 30 000лв. Че чак са и в отделен раздел, различен от 2.1 – “мешаницата”. Как така до сега се минаваше с 4000 лв. адм. разходи и изведнъж изникна нуждата да станат 7-8 пъти повече, обяснение – няма!?

Раздел 2.4  Наеми на спортни обекти и съоръжения които са управлявани от ММС – 231 000лв.

Това ще да е закрития басейн “Диана”. Тая, ще я нарека секира за плуването, я разгледахме по-горе в отчета и бюджета за 2013г. Обаче нещо пак намирисва, горе в “мешания”  раздел, пак има някакво полуперо – “Наеми на спортни обекти и съоръжения”. Те, тези обекти, различни ли ще са от тези дето управлява ММС, щото не практика чрез горния, “сбирщината” раздел, пак можеш да си наемеш “Диана” – нали е спортен обект, пак може да стане преливане и дублиране на средства от перо в перо, особено пък от това перо – Раздел 2.1, където само производството на автомобили липсва.  Има и друго нещо, което не мога да твърдя със сигурност, но се носят слухове и мълви, че от тази година наемът на “Диана” май е доста, ама доста по-малък от 230 000лв. Ако това е вярно, може и да не е, но ако е вярно, то тогава излиза че от тези заложени 231 000лв. само част ще отидат за наем на покрития “Диана”, а другите за къде се гласят?  Според перото – Раздел 2.4, трябва да отидат за други наеми на други обекти под управлението на ММС. На плуването какви обекти му трябват – басейни! Та кои други басейни управлява ММС – аз знам за Белмекен, Спорт-палас във Варна и може би Спортната палата в София. Тази информация БЮДЖЕТ-2014г. не дава, много искаме от него. А колко е просто – публикува се всяка година договора с НСБ за “Диана” и евентуалните други обекти–басейни и падат всякакви въпроси и съмнения.

Сега, като заключение, че дописката си стана цяло изследване: защо Бюджетите за 13 и 14 г., както и Отчетът за 13г., са толкова неясни, мъгливи и завоалирани? Отговори, лично за себе си, намирам 3 броя.  Първо, ако сме адски близки със съставящия бюджета – той ни е съпруг, баща, син, брат, то има някаква вероятност той да ни отсвири под мотото  “нали си вярваме” и да не ни се отчете. Обаче се предполага, че сме близки, имаме си безгранично доверие, НЕ СЕ ЛЪЖЕМ, вярваме си. Тука обаче, случаят е различен – аз и много други хора не вярваме на това управление и търсим яснота и се опитваме да наложим някакъв контрол, не се обичаме, не си вярваме и нямаме никакво доверие един в друг. Значи, вариант I-ви отпада. Втора вероятност за горната ситуация: съставящият горните странички е, как да го кажа най-меко… слабо подготвен за задачата. Не може да състави бюджет, не може да се отчете, не може да планира, с две думи е неспособен, не става за тая работа. Сега, ако това е вярно, съставителят на жалките странички е редно да си ходи, да си върши каквото може и да остави по-способни и прилежни хора да вършат тази отговорна и важна работа. Да сведе глава, да се извини, че връща 100 и кусур хиляди левове и животът да продължи своя ход.Аз обаче мисля, че и това не е причина за “космоса”, в който е попаднало българското плуване. И третият вариант: Съставителите на БЮДЖЕТИТЕ и ОТЧЕТИТЕ нямат интерес да ги правят ясни, достъпни и детайлни  и  това се прави умишлено.  Искат да не казват на обществото как ще харчат държавните – нашите пари, предназначени за българското плуване, щото им е по-удобно и безконтролно.Защо? Делегатите сами да си отговорят. Сега, всеки сам за себе си да си отговори кой вариант най му изглежда вероятен. Аз за себе си съм си отговорил! 
Та по този въпрос призовавам делегатите на Общото, отчетно събрание – “ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!”  – ОТЧЕТА-13г. и БЮДЖЕТА-14г. Не позволявайте да ви правят на маймуни. Минат ли тези два документа на гласуване  в този си вид, преди да са детайлизирани, изяснени, подробни, дълги, да съдържат цифри, бройки, имена на фирми, хотели и авиокомпании – особено вторият документ, просто няма да има на кого да се сърдите за всичко, което се случва и ще се случва през следващата година с така обичаното ни българско плуване!

Добронамерено:  Б.Божилов – Бруно

10270075_10152311926427521_1763784916_n 10168458_10152311926497521_1888288013_n 10259639_10152311926457521_1154959417_n

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>